Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на Алианса
28 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
494
Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО
Снимка БГНЕС

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено миналата година. То бе публикувано през март в сайта на НАТО.

51% от участвалите в анкетата българи са отговорили със "съгласен съм" на този въпрос. 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални. В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предишното проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
4
 
22
 
! Отговори
СТЪКМИСТИКА,ФАЛШ преди 1 година
ОТ ТОЗИ МОМЕНТ ,СЛЕД КАТО СЕ РАЗБРА КАКВА ПОДМЕТКА Е НАТЮ НА САЩ И СЛЕД КАТО СТАНА ЯСНО КАК И ЗАЩО СА ПОДПАЛИЛИ ВОЙНАТА / СПРАВКА МЕРКЕЛ И ОЛАНД/, 80% НЕНАВИЖДАТ ТАЯ СЛУГИНСКА ПРЕСТЪПНА ТВАР. ЗА КАКВА ЗАЩИТА СТАВА ВЪПРОС ,КОГАТО ВИЖДАМЕ ЧЕ РЕАЛНО ВСИЧКО Е БИЛО ПОДГОТЕНО УМИШЛЕНО ЗА ДА ВОЮВАТ С РУСИЯ, КОЕТО И ПРАВЯТ. С ТЕЗИ ПОДЛИ И КОВАРНИ ПОХВАТИ НЕ ОТ СЕГА , ПРОДЪЛЖАВАТ АТРОФИРАТ СВЕТА. НАТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ , КАКТО ТОВА СТАНА С ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. НАТО ДА НИ ПАЗИ ЛИ , НАПРОТИВ, ОПАСНИ СА
331
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем скоро не всеки трети, а всеки първи ще желае това. Както я карат. Аз лично в началото на конфликта между Русия и Украйна оправдавах руснаците защото фашистите трябва да бъдат избивани, но осъждах агресията им защото самите те са признали през 91г. Украйна за независима държава. Например и Ердоган се бори срещу к'рдите и на иракска и на сирийска територия, но един референдум не е провел. Сега обаче НЕ осъждам и агресията им даже. Тая Украйна не трябва според мен да съществува.
330
4
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Ето още един кандидат за Украйна.Ивайло,ти как си със заминаването.ОК ли си или и ти си готов да минеш в редиците на ''анонимните''.
329
8
 
22
 
! Отговори
юлиян до кънчо 344 преди 1 година
И Украйна изби хиляди рускоговоряши в Донецка и Луганска област.забраняваше им да говорят и езика си.Чак тогава Русия се намеси,и то само с оръжие.Жителите на Донбас сами се справиха с украинската армия и неонацистките полкове от ''Майдана''.Голяма молба падна тогава от ръководителите на Евросъюза.Сакън,спрете ги,не ги довършвайте.И оттогава 8 години уж се договаряха,а ''без да искат забравиха''да кажат на украинците да спрат артилерийския обстрел на рускоговорящите в Донбас.Морал по европейски
328
6
 
3
 
! Отговори
ивайло преди 1 година
До Анонимен 11убеден съм че караш последен модел китайски москуич
327
4
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Данчо;Не,Брате,точно обратното.Който иска с НАТО,извън България, да заминава,на все четьйри стороньй.А ние от България не мислим да се местим.Ние си оставаме ВЪВ България.Даже и за Украйна не мислим да ходим.Ти за Украйна как си,ще заминаваш ли или ще чакаш Тя да дойде при теб,в НАТО.Правилно,няма да дойде.Тя по-скоро се е запътила към ''трите букви''.
326
16
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Братя! Много е просто! Който иска с НАТО, остава в България, а който иска извън НАТО - да напуска България! Границите са отвоорениии!!!
325
14
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 332 - Сега веднага ще ти стане ясно: 1. Сърбия изби десетки хиляди мюсюлмани в Косово, като най-напред започна война срещу Хърватите. Чак тогава НАТО се намеси! 2. Либия десетки години провеждаше терористични акции срещу американци по света, най-вече в Западна Европа. 3. Бие Ладен се криеше във Афганистан след 9/11. 4. Ирак спонсорираше тероризъм срещу американците по света. Сега разбра ли?
324
2
 
15
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Предлагам да въведем първите избори с поименно, явно гласуване.Който гласува за партиите на Киро,Асен,Христо и Бойко,т.е.тези които подкрепят по-активната помощ,включваща и жива сила за Украйна,би трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ЛИЧНО,ПЪРВИ да заминат за Украйна,а ние,тези които сме против да не бъдем изпращани там.Така би било най-справедливо.Иначе какво се получава;''дайте да дадем'' и ще се скрият на сигурно място,докато обикновенните хора плащат за последствията от тяхното гласуване.
323
6
 
2
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
България няма основание да бъде заплашена от когото и да е било, понеже тя няма нито други държави имат териториални претенции към нея, както е било при трите национални катастрофи. Полза от натовската солидарност имат само крайно агресивните и реваншистки държави, които доста са изпатили от СССР, респективно и от Русия. За тях е изгодно да сме солидарни да изгорим заедно с тях. Макар, че главното са икономическите интереси на САЩ. Засега в НАТО, но не безусловно!
322
5
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен328;То затова сме цъфнали ,защото е толкова хубаво в НАТО.Остана само да вържем,но и това ще стане скоро.Като вземат властта Киро,Асен,Христо и Бойко ще вържем направо на поляната в Украйна,на първа линия.Стягайте си ''лопатките'',че ви чака яко копане.Да не забравите само каските.
321
3
 
8
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Щом може да има такава свирепа цензура,защо да няма манипулиране на изборите.Напълно допустимо е.Даже много вероятно.А допитването показва,че нямаме нищо против ЕС,но сме против слугинажа на Евросъюза в полза на САЩ и категорично не одобряваме неонацисткия режим в Украйна и подкрепяме Русия въпреки тенденциозно- едностранчивото осветляване на конфликта в зависимите медии у нас.
320
6
 
4
 
! Отговори
Само БГ и Русия преди 1 година
НАТО и САЩ ни трявбат само за да ЗАВЗЕМЕМ Турция, Азия и Африка.. Обаче в момента САЩ се държат като умиращ оллиггофрен пееддраз, които подарява и продава всичко.... Тъй че САМО Русия може да ни помага.. А тия в Украйна са Еввреи,сепаратисти, отцепници, които ЛЪЖАТ другите русанци като боксьорите- Кличко да се бият срещу своите.. По същия начин, преди години, собствениците на футболни ифмри като Наксо СИраков ЛЪЖЕХА българите да се бият едни с други за да взима пари фирмата му..
319
2
 
13
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 1 година
Ако беше така, то на изборите Възраждане щеше да има 33% от всички подадени гласове. Или това не е вярно или изборите здраво се манипулират????????????????????????
318
13
 
12
 
! Отговори
Varg преди 1 година
България е с Русия
317
9
 
8
 
! Отговори
До Има грешка преди 1 година
Ами явно истинските българи са 10 процента , при по-висока избирателна активност може и по-малко, а пък ти като истински българин първи ще избягаш от БГ като излезем от ЕС и нема работа и пари
316
17
 
15
 
! Отговори
Има грешка преди 1 година
Всеки истински българин иска вън от НАТО и ЕС - много повече от 1/3 българи мисля. Видяхме и фалша на модерната Демо(н)крация. Нужен е мир и благоденствие на света, не войни.
315
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От стотина мои приятели ,няма нито един укропитек или краварофил.И нито един от приятелите на моите приятели.Това платено проучване на НАТО е изсмукано от дебелите пръсти на жалките манипулатори от Велика Кравария!
314
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО били отбранителен съюз и как Ирак, Либия, Афганистан, Сърбия и т.н. нападна НАТО че бяха бомбандирани нещо не става ясно...!!!
313
17
 
14
 
! Отговори
Доньо преди 1 година
Пълна партенка! България не иска, освен въZражденските копейки, да излиза извън ЕС и НАТО! Това, освен предизборна рашистка партенка, не е нищо друго!