Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на Алианса
28 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
494
Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО
Снимка БГНЕС

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено миналата година. То бе публикувано през март в сайта на НАТО.

51% от участвалите в анкетата българи са отговорили със "съгласен съм" на този въпрос. 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални. В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предишното проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
3
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Да, русофил съм,подкрепям Путин,но съм българин и не съм предател и продажник.Точно обратното,мисля и съобразявам отлично,наясно съм с истинското положение на нещата и за разлика от коне с капаци като теб,виждам къде ни води НАТО и неговите слуги в България.Посоката е ясна за всеки що годе здравомислещ-към линията на фронта в Украйна.Материал им трябва,човешки материал.Месомелачката иска ''суровина'',а американската не става,скъпо ще им излезе.Затова търсят евтина''източноевропейска''.
371
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
До Анонимен Не всеки 3 а всеки втори е против НАТО!
370
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До юлиян Юбр.е .е.е.е многополов ! По кротко ,ке родиш !
369
3
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
НАТО е агресивна военно-политическа организация и участва през последните 25 години в разрушаването на цели региони с цел поставяне под контрол на ресурсите им и тяхната експлоатация за сметката на САЩ и няколко големи западни страни. Ние нямаме полза от този съюз. България не била колониална страна, не експлоатирала и ограбвала други народи и последните години е превърната в американска колония.
368
2
 
3
 
! Отговори
До юлиян преди 1 година
абря! путинофил си! А путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Я сега ми кажи путинофиле кога Украйна е била член на НАТО? Значи мога да кажа следното кажи му путинофил и не го обиждай повече!!!! вземете малко от малко да се понаучите бря! не ви ли е срам колко НЕ знаете и НЕ можете бря!!!??? Еййй! то бива бива но вашто ....!!! Кога Украйна е била член на НАТО бря путинофиле????
367
1
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Пак предлагам;Да въведем избори с явно,поименно гласуване.Който гласува за ПП,ДБ и ГЕРБ,т.е. за тези,които които подкрепят по-активната помощ,включваща и жива сила за Украйна,би трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ЛИЧНО,ПЪРВИ да заминат за Украйна,а ние,тези които сме против,да не бъдем изпращани там.Така би било най-справедливо.Иначе какво се получава;''дайте да дадем'' и ще се скрият на безопасно място,а в това време обикновените хора ще плащат за последствията от тяхното гласуване
366
2
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До .!.380 ;Е то затова Украйна гълта жадно последните глътки въздух,защото е с НАТО.И САЩ и НАТО така добре ги опазиха,че не им остана и капчица надежда за оцеляване.По-добре да не се налага да разчитаме на тяхното ''пазене''.Примерът с ''опазената''Украйна е достатъчно красноречив.Така,че по-добре настрана.Те ще си решават кой бит,кой минат.
365
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки първи и втори българин иска в НАТО. Третите не са българи а русофили т.е. руски слуги.
364
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изчистим рашисткия башибозук, дето вилнее из медиите и мъти главите на сънародниците, процентът, който лелее за "независимост", но под диктата на блатната сатрапия, рязко ще се стопи до едноцифрено число. А и чо_рапът може сега добре да си живее, но и мандатите свършват, както би казал кан Омуртаг.
363
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам цяла България да е бедна и изостанала като Русия.
362
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е точно обратното.30 % са да НАТО, 70 % са против краварския съюз.
361
4
 
4
 
! Отговори
.!. преди 1 година
ми ако не беше НАТО сега щяхме да сме анексирана територия на рашистан! мдам! вижте как е с Грузия! вижте как е с Чечня! вижте как е с Молдова! вижте как е с Украйна! Та по добре да сме с НАТО отколкото да се удим кога ще ни анексират!!!!
360
4
 
5
 
! Отговори
Много ясно! преди 1 година
Кви да ги дървим в НАТО?! НАТО какво ни дава?! Сигурност ли?! ХАХАХАХ
359
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само, не дай Боже, се засили да ги заосвобождава дедушка ***, на българските антинатовци ще им се види тесен света! Всеки ще ги подритва!
358
3
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Искаш не искаш - избор няма, или си в НАТО или си руски васал след денацификация. Не ми се вика ГОЙДА на червения площад, спасиба.
357
2
 
4
 
! Отговори
trol- преди 1 година
най-тъпата нация в Европа = най-бедни = руски ***
356
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективен 371. Ти си обективен ,колкото руснак в Москва. Качвай влак и заминавай на изток .
355
5
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Всеки трети не иска в НАТО,но всичките три искат да живеят в Швейцария,САЩ,Австрия,Германия,Холандия,да имат доходите на държавите от НАТО,да живеят и пътуват по целия свят,но никой не иска да прати деца и внуци да учат в Ра,шистан,Сибир или Китай?!Искат някой да им работи по капиталистически,а те да присвояват по социалистически!!Всеки иска на работата лекото и на баницата мекото!!
354
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава че мнозинството иска в НАТО, толкоз, Възрожденците долу да се научат да броят
353
3
 
0
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Всеки трети не иска НАТО но всеки втори иска приемане на истанбулската конвенция и озаконяването на гей браковете. ТА другари комунисти кои са повече?