Българин в SpaceX: От гледна точка на екипа полетът беше голям успех

27-годишният Орлин Велев от 6 г. е част на екипа на милиардера
24 апр 2023 19:10, Анисия Иванова
128

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни, беше изстрелването на ракетата Starship. От втория опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята, има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илън Мъск. В Zoom екипът на Bulgaria ON AIR се срещна с баща му - Орлин Велев - старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Това беше нещо, което го очаквахме от две години, така че от страна на SpaceX полетът се приема за голям успех. Това, което не се разбра от публиката, е, че основната цел на този полет беше да се изпробва ще излети ли, как ще излети, какво ще стане", обясни той.

Още по темата
Велев съобщи, че Илън Мъск е давал 50% надежда за успех на опита.

"Вечерта преди първия полет синът ни сподели, че той е купил шампанско за неговия тим. Тогава го попитахме какъв е критерият за успех, а той каза: "Да излети ракетата и да лети поне 20 секунди", разказа още Велев - старши.

Starship летя цели 4 минути преди да се взриви.

"В SpaceX всичко се прави много динамично и много бързо, изпитва се и се продължава, за да може да се постигне бърз успех. Една компания като Boeing или организация като НАСА, ако направят ракета, трябва да излети. Ако гръмне - това е голяма трагедия. Мъск не е толкова разхищителен, както изглежда. Гледа се да няма преразход", поясни Орлин Велев - старши.

Синът му започва работа в компанията в периода 2015-2016 година.

"Мъск е много взискателен, не е лесно да се работи с него, той постоянно поставя нови задачи. От наша гледна точка това е много интересно, но от гледна точка на сина ни - усилена работа", подчерта той.

Семейството на Орлин Велев - старши занимава от България през 90-те години, но тази есен планира да се прибере у нас.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: SpaceXBulgaria ON AIRОрлин Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Счита се за успех защото не се е взривил още космодрума, щото при тези 30 двигателя, кой знае с колко гориво е имало в ракетите!?
110
1
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Е разбира се,че за Екипа е успех.Получавали са заплати от началото на Проекта.Сега след 4 минути полет.Ще започнат отначало за сметка на данъкоплатците също,като НАСА на Луната.Чудя се не е ли замесен Путин във взрива.Нали беше казал,че разполага с оръжия без аналог.Навремето слагаха в Москвичите Титаниева щанга за демонтаж на гуми без аналог.Вече имаше машини за монтаж на гуми.Пазя си щангата не съм виждал и сега подобна.
109
1
 
2
 
! Отговори
118 преди 1 година
Кой не е направил нищо??? Ти тия хора тука знаеш ли, че от диваните си са разгадали международното положение, икономика, медицина, политика, ВСИЧКО. Естествено, че имат какво да кажат и по въпросите с рекетното инженерство и космическите полети аАХХАААХААХАХАХ
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 110 - Искма да те поздравя, че успя да смесиш расизъм, мракобесие и тотално непознание на това, шо е разработка, както и известна доза заядливост в един пост.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е да гледам загубеняци, които не са направили нищо в живота си, да критикуват хора, които правят нещо.
106
4
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Той и Мъск ще започне да говори като нашите футболни коментатори: И така, загубихме, обаче тази наша загуба е много почетна, защото дойде след много добра игра и тя се превръща в наша победа!
105
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен99 Мдаммм, най първият работил в американска космическа компания, ПЪРВИЯТ от всички ПЪРВИ се казва Вернер Фон Браун. Истински американец. Като го е родила майка американка, и специално му е хвърлила пъпа в река Хъдсън! Реално след неговата смърт започва истинската американска заря с гърмящите ракети. Ричард Брансън колко клипа снима как ще организира космически екскурзии, полети до там и оттатък.... И той обяви фалит. Ще чакат пак на тия, дето една ютия като хората немогат да произве
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стига с тези измислени Българи работещи в SpaceX. Само Американски граждани" - Първо - пише се с малки букви и второ - Да си чувал за двойно гражданство?
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 109 - Мизерията е пълна! Имам много познати, които се излъгаха за гражданство, както и американци, котио решиха, чеще рабоят в Европа и изведнъж се оказва, че ... трябвалода плащат дабъци. Правиш ли нас 100 000 долара на година, което не са сособено много пари (на 22 правих по 6000 доларара на месец, а писахме jQuery ... хах) - плащаш си като поп двойно. Грозно е. А и нещ друго - военните компани плащат добре в корп. отдел ... останалото не точно. Ама пенсии в САЩ скоро няма да има.
102
2
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 1 година
без данъци не може.обаче като американски гражданин можеш да работиш и в компании с военно производство като заплатите и бенефитите са доста добри и съответно един ден пенсията ще ти е доста висока. работа за инженери(и не само) тука колкото искаш!
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашия велик конструктор каза ли кога и българското човечество ще фърчи из космоса на наши български ракети ? Кога да чакаме от него първата българска ракета ?
100
7
 
6
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Ако една ракета е предвидено да избухне или и се дава шанс да лети едва "20 секунди" както е казал Мъск според българчето работещо при него .... Защо е тази публичност... тези всенародни тържества... шампанско... поздравления към Мъск продължаващи часове ... място във всички световни медии ... За един пореден опит за полет без някакъв успешен завършек и нищо общо с бомбастичните реклами и фантазьорски прогнози по медиите ... Като изметат останките от района на космодрума ПАК ЛИ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ ?
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до99 .Брат, с тоя американски паспорт ще ти отпорят шортите от данъци веее!!! Над САЩ и със самолет на 15000 метра не минавам.
98
4
 
7
 
! Отговори
СпейсХ преди 1 година
Старшип след 4 опита излетя на 10 км и се приземи успешно.Бустера нямаше как да бъде тестван освен статично. В случая беше и поставен старшип отгоре. За първи тест целите бяха дали ще изобщо ще излети , дали няма да се взриви поради някакъв пропуск . Каква височина ще постигне.Никой в Спейс х не е очаквал да постигнат крайната цел сега.Старшип не се взриви , а беше умишлено детониран като предпазна мярка.Вероятната причина е отказа на 6 двигателя ударени от отломки от бетона при излитането
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли ганнювец замесен, бате, всичко се разпада.Тоя пък и гьоннсурат, всичко било супер.Ала Боко Банкянски, ти го плюеш то си мисли че роса го роси.
96
7
 
7
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Даааа бе ... гулям оспех , разбииш ли . Даже няма нужда да се коментира изстрелването а само факта че за 12 години тестове тая гръмнала ракета е ОСМАТА ... и която беше рекламирана като най-безопасна и най-готова за полет . И все пак не мога да не призная големия напредък . Първите ракети избухваха още на старта, а една от последните на 100 метра над земята ... тая поне се издигна малко .... преди да гръмне . УСПЕХ, ще да е. Какво друго ?
95
5
 
8
 
! Отговори
до99 преди 1 година
вчера си взех американския паспорт други въпроси?
94
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българи има навсякъде в най големите компании по света.Само че никой не парадира с това , просто си работи.Например във Ф1 , една месомелачка за кадри има над 20 българи , някои на много високи позиции.Някой да е чувал за тях ?
93
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Преди 60 г. ходиха 12 пъти до Луната. Дали!?!
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези измислени Българи работещи в SpaceX. Само Американски граждани могат да бъдат назначавани в Американски компаний занимаващи се с ракетна технология.