105 медици кандидатстват за въздушните линейки

Предвидената заплата е 8300 лева
27 апр 2023 10:26, Стела Стоянова
38
105 медици кандидатстват за въздушните линейки
Снимка БГНЕС

105 медици са подали документи за включване в обучителния курс "Оказване на спешна медицинска помощ по въздух", съобщиха от здравното министерство, цитирани от БТА.

Срокът за подаване на документите изтече миналата седмица, а според прогнозния бюджет на служебната власт работещите във въздушните линейки ще получават заплата от 8 300 лева.

В началото на май в Катедрата по авиационна медицина на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъдат извършени медицински прегледи на кандидатите, както и тестове за физическа годност. Очаква се след това да започне същинското обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, което ще бъде в Центъра за професионално обучение към ВМА в София и ще продължи 15 дни.

Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище "Враждебна" – София и летище "Долна Митрополия" – Долна Митрополия. А първите хеликоптери, с които ще се оказва медицинска помощ по въздух, се очакват в България през юни.

Те са под наем и ще дойдат от Италия както с необходимото оборудване, така и с пилоти. Медиците обаче ще са българи.

На 15 декември пък се очаква първият от 6-те закупени хеликоптера по Плана за възстановяване, а в момента здравният министър д-р Асен Меджидиев е в Италия за обмяна на опит за организацията на работа на въздушната спешна помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това да не са американски изтребители че да изсипят милиардите- избрахте си управници продажници и ще събирате капачки да си купите литейки а милиардите си хвърчат към краваршингтон- ами свестете се
28
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До гергиToчно за 6 месеца, справка - парамедиците на доста места по света! Медик не означава, че в хеликоптера ще лети кардиохирург бе тъ.пан!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В българия няма обикновени линейки ... Те въртолети купуват..В София линейките са бараки на по 20 години целите мърляви и олюпени все едно са взети от автоморга.Вътре са с техника от преди половин век.Заплатите на парамедиците са сравними със социална помощ на майка-банкоматка от цветните. Освен спасителни хеликоптери трябва да купят и спасителни ракети и спасителни подводници.Защо не е спасителни телепорти като в Стартрек.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние здравни грижи нямаме, почнахте да правите въздушни линейки... Кого заблуждавате, Менгеле?!????
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е поредната безумна глупост. Колко десетки милиона ще струва годишно "СПАСЯВАНЕТО" на пиян или дрогиран турист-*** загубил се в балкана ? С последен модел хеликоптер... В същият момент в български болници нямат пари за бинтове и марли. И им дават по 700 лв заплата. Следващият път направо с космически кораби на Елън Мъск ги спасявайте пияниците по планините.
24
4
 
1
 
! Отговори
бай Жека преди 1 година
бриех бриех бриех, арна заплатка и аз ша са цана да бачакъм у фърчикоптера, цял ден спиш и веднъж дваж у месеца са повозиш сред природата на чист въздух ейшшшшаа ааа а
23
2
 
2
 
! Отговори
герги преди 1 година
До Реалист За колко време ще се научиш да го правиш това изделие и за колко време ще станеш медик ??? Бичиш ли разликата ? Едва ли ?
22
0
 
3
 
! Отговори
само някой преди 1 година
после да е посмял да ми каже,че заплатите в българия са ниски,или,че здравеопазването не е добро,просто се чудя как не ви е срам,жалко,че това не се купува с пари,народ несметно богат,но без *** мен,кой ще спаси тазо планета от българския тумор
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До така, прав си! Ти дори не попадаш в класацията необходим.....
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19, няма такова нещо като най-важни професии! Стига с този комунизъм! Започнете да мислите с тези кратуни!
19
10
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нали се сещате, че в месеца я имат един, най-много 2 случая и то ще бъдат някой си навехнал крака по някоя екопътека, айде да отидем да го вземем и бам 8300лв! Всеки месец трябва да е различно заплащането, в зависимост от броя спасителни операции. Това все едно тоя месец да имаш 2000 бр. изделия направени, а другия 100 и заплатата да ти е една и съща, покажете ми го тоя завод, веднага отивам да работя там!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учители, лекари и полицаи трябва да са добре осигурени от държавата, защото са най-вавжните професии. Не става дума само за заплатите им. Нека се поучат от напредналите дъжави, няма да откриваме топлата вода.
17
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 година
Хубаво да има високи заплати за тези лекари, обаче никой в МЗ не го интересува, че заплатите в нормалната Бълрза помощ са смешно малко и затова е на това безобразно дережде...Министърът просто си прави ПР с такива бомбастични суми.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това другари си е рисково. Лети се по планини и къде ли не. А , трябва и да издържаш постоянно на тия натоварвания - нагоре, надолу, трябва да си с показатели като на пилот. Така че, без ирония, защото хем не сте учили за медик, хем само глупости пишете.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дежурства към военни летища???
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хеликоптерите хубаво ще се купят, но имаме ли пари да ги поддържаме и използваме. Нещо ялова ми се вижда работата.
13
4
 
17
 
! Отговори
така преди 1 година
Браво. Нека има кандидати и заплатата е добра. Повече я заслужават от разни измислени и лесно заменяеми ИТ-та.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тая завист....освен че са медици, ще трябва да учат и хеликоптера, има си процедури и помощно оборудване....баси тъпите ИТта сте, за 10лв не можете работа да свършите, пък и завистници, че и да мислите не можете
11
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 година
не четете добре друзя това е нормална заплата на линия в Бахмут ако доживееш да я вземеш
10
4
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До 8300??? 9 Работата е високо рискова. Не е като на програмистите. Ами ако хеликоптера падне ? Трябва да има и тлъсти застраховки живот.

Спонсорирани публикации