Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива

Бомбата е била поне с еквивалент 3 кг тротил
Обновена: 1 май 2023 16:48 | 1 май 2023 16:12, Александър Попов
374
Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива
Снимка: БГНЕС

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.

"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.

Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.

"Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво", подчерта Сарафов.

"Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е директорът на Националната следствена служба.

"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", предупреди Сарафов.

Атентатът е достатъчно сериозен, уточни още той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на главния прокурор е било взривено устройство. Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ ако е имало пострадали, за радост нямаше пострадали лица. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента, добави още Илков.

Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно, уточни Сарафов. Делото се наблюдава от прокурори от СГП. Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността, заяви още Сарафов. Подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции. Главният прокурор в момента е на безопасно място, каза Сарафов. Огледът на мястото явно ще приключи чак в късната част на денонощието, пътят остава затворен, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви три кила тротил,той един бойлер като гръмне дава повече поражения от тия трюфел разкопки,айде па вземете ги уточнете тия мерки и теглилки и последствията от тях?
248
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, тия лоши Кирчо и Кокорчо, бе ... след като вдигнаха цените, сега пък се опитаха да убият и светилото на нацията Милиционерина с каскетя - Гешов.
247
5
 
7
 
! Отговори
съмнения преди 1 година
Изпитвам големи съмнения за театър на Гешев или на Тиквата.......те са притиснати до ъгъла и като знаем колко са безкрупулни....нали така постъпи и техния идол путин с двата атентата в русия, послужили като основание за чеченските войни...
246
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има хора, които искат хаос в държавата, овладяване на властта, а всичко да мине за сметка на войната. По телевизиите шестват екстремистки организации.
245
3
 
9
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
Ама Гешев откога има жена бе?
244
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах какво е станало - гръмнал е взрив, правен да убива, ама само е изместил едната кола на три метра и не е убил никого. Нали уж е правен от професионалисти?
243
6
 
8
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 1 година
Гешефче, ако някой те искаше умрял - до сега да си гушнал букета . Въпроса е щом маршрутите ти са секретни, кой от ТВОИТЕ ХОРА или началниците ти те иска уплашен и по каква причина . Другото от цирковото изпълнение не е важно. Въобще....
242
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам новините, никъде не видях кратер от взрива. Журналистите ли си измислят или ни мислят за много тъ***пи!
241
2
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Хайде сегашните професори и професорки от УНСС, опа. Виждал съм много като вас. При това, не само в УНСС. През 7-те от 2002 до 2009 минах през 9-те кръга на ада, за да стана това, което съм сега. ПОБЕЛЯЛ съм, но пък го знам СТОКОЗНАНИЕТО. А и съм доста по-богат от тези, които само говорят, а няма кои да ги слушат. С тези на ВЛАДКАТА МАРКОВ.
240
1
 
12
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Явно почтените и моралните толкова са уплашени, че са готови да убият Гешев за да се отърват от него.
239
2
 
1
 
! Отговори
Бивш главен ас. преди 1 година
Честит 1 май на професор КАМЕН. А пък на тези от БНБ, НС и финансистите от банките ще продължавам да им честитя новата 2023 г. през май. Той им ги е раздавал дипломите, а аз наистина не бях като обикновените преподавалтели от УНСС. С 9 ми бочвите.
238
1
 
12
 
! Отговори
до 279 преди 1 година
на мене готварската ми печка даде на късо и се запали/взриви - щетите бяха по-големи на пода и стените ми!
237
2
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Специален поздрав за професор КАМЕН МИРКОВИЧ. Той ме назначи, а и той ме уволни от УНСС преди около над 20 г. Сигурно е бил прав и за двете си решения. Все пак, той беше ректор, а аз обикновен главен асистент. При това, съм специализил не къде да е, а в Щатите. С песнитена Владката МАРКОВ. От 7-те г., 2002 - 2009, през пет от тях съм ги работил нощните смени. При това по 12 ч. От 14 г. съм най-богатия българин.
236
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дерменджиев, шефовете на НСО И ГДБОП що не подават оставки?
235
12
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да ви пръднат и на вас така с тротилче, докато сте с жена си и децата си в колата! Тогава друго ще говоприте, а не за пръдня, инсценировка и напълнени ***!
234
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е ясна: цирк за простолюдието и "затягане" на всичко възможно! Да си правят каквото искат. Правилно: АКО СА ИСКАЛИ ДА ГО ДУМНАТ, ДА СА ГО НАПРАВИЛИ! Какви са тези резили дето ни занимават! Баси....
233
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е толкова ли немате един китайски дрон за 100 $ да направите 5-6 снимки или цирк ала Гешеф, не дава да не стане за смях
232
6
 
11
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Много аматьорска работа значи. Така щях да се изкефя ако го бяха разпрали на парчета. Много ме е яд. Каква е тая бомба. Няма ли снайперисти от 1000 метра да го думнат . Вече има дронове. Тц тц тц
231
3
 
19
 
! Отговори
Така Така преди 1 година
Колите и 2те посоки си Вървяха - ако не вярвате - БТВ имаха 2 извънредни Емесии, а не при 3 кила при 300 грама Тротил - от Пътя нямаше да е Останало нищо! Въпросът е - защо ни Лъжат, каква е Целта!!
230
4
 
3
 
! Отговори
До изрожденците преди 1 година
Абе кой се интересува от вашия Путин бе , тепърва ще става интересен за народностите в Русия и обект на засегнатите хилядите накърнени човешки съдби !?