Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива

Бомбата е била поне с еквивалент 3 кг тротил
Обновена: 1 май 2023 16:48 | 1 май 2023 16:12, Александър Попов
374
Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива
Снимка: БГНЕС

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.

"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.

Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.

"Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво", подчерта Сарафов.

"Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е директорът на Националната следствена служба.

"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", предупреди Сарафов.

Атентатът е достатъчно сериозен, уточни още той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на главния прокурор е било взривено устройство. Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ ако е имало пострадали, за радост нямаше пострадали лица. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента, добави още Илков.

Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно, уточни Сарафов. Делото се наблюдава от прокурори от СГП. Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността, заяви още Сарафов. Подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции. Главният прокурор в момента е на безопасно място, каза Сарафов. Огледът на мястото явно ще приключи чак в късната част на денонощието, пътят остава затворен, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
18
 
! Отговори
Голем Взрив Видиш ли преди 1 година
но Снимки - няма! А Медиите с Мисирките с по 50 хилки месечна Заплата - нямат и Един Китайски Дрон от 50 лева да дигнат и да ни Покажат - Кратера!!
228
2
 
4
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
Тротилче събирам, ниви разривам. Тротилче събирам, ниви разривам. В гората гъста се намирам, тънки сухи тротилчета там събирам. Уморих се, легнах аз на сянка, повали ме чудна сладка дрямка. Засънувах чуруликащи пойни пиратки, пъстри пеперуди сладки, волни Бойчета. С тях летях над цветните лехички, и обичахме се безкрайно всички...
227
4
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Путин си е виновен за Украйна,но тук е пълна глупост за Гешев. Това си е бг поръчка
226
1
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
3 кила Тротил, ама в Околност - никой нищо не чул - това го казвам на база БТВ питаха в Околията - чухте ли нещо?!
225
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
241благодоря за разяснението.Ударната вълна е отишла нагоре и настрани.Според мен е трябвало да вълната да избута колата отсреща и да се счупят бронираните стъкла, а после снайперист е трябвало да стреля.Сгрешили са изчисленията си. Както ти описа 200 гр издухва стая, а 3 кг събаря сграда. Има разминаване вероятно в ъгъла на ударната вълна.Подобен сюжет има Шеварднадзе с 13 кг тротил в Лада. И оцелява, спасяват го охраните му
224
0
 
6
 
! Отговори
Тома НеВерни преди 1 година
докато Не Видя Снимките от мястото - просто не Вярвам и на 300 грама Тротилов Еквивалент, а да не Говорим за 3 кила, дето е Квадрат 20 на 20 метра - Кратер!!
223
4
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Атентат в който са пострадали само гащите на Гешев !
222
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
"Пръднала меца в гората -(уж) насрал се Г....в в колата". -)А "ген." (как е се сдобил със звездичките е отделен въпрос, но не е за заслуги към РБ) Миланов е аматьор, ламер, спамър - сиреч е некомпетентен да дава мнения по темата.
221
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся Гешев ще арестува ли Путин или няма да го арестува? Питам за един приятел
220
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупости, най-обикновенна медиина акция на мутртатаа ГешеФ, наистина ли има хора които вярват че това е покушение, ЦИРКАДЖИИ
219
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната новина за отвличане на вниманието. Сега трябва да се дават мандати, избор на правителство и куп други важни неща, ама не се получават и хоп една бомба, ще отклони вниманието на журналисти и на народа.
218
2
 
13
 
! Отговори
До254 преди 1 година
Ако е настъпил руснаците,пътят щеше да липсва в продължение на десетки метри а някакви крайпътни разкопки тип-трюфел иманяри!
217
4
 
14
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Пунта мара - атентат без пострадали !
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В колко часа ще дават как Гешев арестува Путин както каза на Зеленски?За да съм пред телевизора.
215
5
 
6
 
! Отговори
Това са преди 1 година
Или Проментаджиите, или настъпаните мафиоти като Божков и други !
214
5
 
14
 
! Отговори
хкйф преди 1 година
този атентат е същият като този срещу доган с гумени играчки :) :) :)
213
6
 
7
 
! Отговори
Турбото преди 1 година
Американска простотия, която подготвя Гешев за политик, по-точно за "новия политик"
212
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно е сплашване, или подсещане, или предупреждение. Щом няма жертви (слава Богу), не е нещо сериозно. В обратния случай и обикновен арабин ще направи нещата да се случат.
211
2
 
5
 
! Отговори
akud преди 1 година
цирк....от ПП е поръчан атентата хахахаха гьошеф кашкавал кой ше самъчи с теб ве
210
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва човек да е много отчаян за да се опита да предизвика съчувствие за да остане на чисто административен пост.