Български фирми губят хиляди евро от фишинг атаки

Фалшиво съобщение за смяна на IBAN е най-честата измама
1 юни 2023 23:45, Анисия Иванова
16
Български фирми губят хиляди евро от фишинг атаки
Снимка: Pixabay

Огромни щети понасят български компании, които стават жертва на финансови измами с подменен международен номер на банкова сметка.

Най-разпространеното в момента киберпрестъпление у нас, от което са засегнати стотици български фирми, е фалшиво съобщение за смяна на IBAN.

Това съобщи във Варна старши комисар Владимир Димитров, началник на дирекция "Киберсигурност в ГДБОП, който изнесе лекция пред студенти във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

Почти на всеки 3-4 дни има български фирми, които страдат от подобно престъпление, и биват ощетени с десетки хиляди евро. Индикатор за извършване на подобно престъпление е искане от страна на техния контрагент да бъде сменена тяхната банкова сметка, обясни Димитров.

Със смяната на IBAN-а компанията изпраща парите не на контрагента си, а на банкова сметка контролирана от финансови мулета", каза още експертът, цитиран от БНР.

 По думите му в схемата се включват северноафрикански организирани групи, които постигат целта си в резултат на фишинга, който стресира потребителя със съобщения за изискване на незабавни действия.

Той уточни, че в страната ни има добри специалисти в тази сфера, т.нар. "бели" хакери, които противодействат на киберпрестъпниците. Вече е достигнато и до извършителя на десетките заплахи до български училища у нас, той е от страна извън България, но заради разследването тя не беше уточнена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Български бизнесмен преди 10 месеца
Такова създание ..няма. Има деца на агенти на ДС,мутри,облизващи тиквата , Доган, крадев и руски четирихилядници. Доказателство..всеки капитал иска да расте,растежа е в по голям пазар,колко бг фирми мощния България,има листване на борсите в света...Когато проумеете,че на практика са единици,ще разберете,че нямаме нормална икономика и " бизнесмени".
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като нямат глави на раменете - да плащат. Атаките са именно за такива баламурници. В България назначени капиталисти бол...
10
0
 
1
 
! Отговори
Ето затова преди 10 месеца
референдум за лева :) никой не би искал да хаква сметки в левчета :)
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обажда се накой си от компания в МВР и казва "Ало, обраха ме, прехвърлиха мои пари в Африка". А, парите в Африка, дали не са с негово съдействие...Ходи ги дири. Парите вече ги няма, но компанията си работи с тях в Африка. Ха ха.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е па нали са много умни тия в компаниите. Защо се връзват. И ако са компании, къде са им юристите, екипите и прочее, че да им кажат, че това е измама. Или тия компании нямат връзка с банките си или пък счетоводители, които превеждат пари, че не знаят. Или компаниите перат пари, че нещо ще заприличат иначе на баби хвърлящи пари от етажите на измамници. Прехвърляли хей така компании пари в Африка. Ха ха ха.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страна извън България..... Те всички страни са извън България. Не се научихте да мислите какво пишете и да го прочетете преди публикация.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
. . . северноафрикански организирани групи . . . . Преведено на български означава, че северноафриканските групи са от информационни специалисти много по добри от българските щом няма защитни мейанизми!
5
1
 
6
 
! Отговори
През месец май преди 10 месеца
доста хора получиха неколкократно в електронните си пощи съобщения УЖ от името на Уникредит БулБанк, че до три дена трябва да препотвърдят данните си, използвайки посочен линк и ако не направят това, след края на месеца обслужването им щяло да става много по-бавно. Който е разумен или поне информиран, знае, че банките не събират лични данни по този начин. На запитвания, направени в офисите на тази банка, отговорът беше, че те НЕ са предприемали такова нещо. СЪОБЩЕНИЯТА СА БИЛИ ФАЛШИВИ !!!
4
2
 
3
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 10 месеца
На мен един африкански принц ми писа писмо по пощата че иска да ми даде много пари.И наистина ми ги даде.Сега си барам кончето по цял ден.Вечебне ходя и на работа
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Програмист Лягай, че утре ще правиш кибер атаки на строежа.
2
10
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
Ами взимат си специалист. Аз предлагам такива услуги. Взимам 25 хиляди лева на месец. Като не искат услугите ми, започвам да им правя кибер атаки и им сривам бизнеса.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са много умни май тези български компании. Щом някви бушмени им точат кинтите....