Токът за домакинства поскъпва над 3,6 на сто

Това заяви шефът на КЕВР
8 юни 2023 17:15, Стела Стоянова
38
Токът за домакинства поскъпва над 3,6 на сто
Снимка БГНЕС

Токът за домакинствата ще поскъпне с повече от 3,63%. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов.

Причината е, че преди 2-3 дни вече бившият министър на енергетиката Росен Христов е подписал заповед в микса от електроенергии за битовете потребители да влязат и количества от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това са към 2,2 млн. мегаватчаса, докато общо домакинствата потребяват към 12 млн мвтч, или това е 1/6 от общото количество, поясни председателят на енергийния регулатор.

Без включването в микса на електроенергия на държавната централа, тя ще изпитва затруднения да продава на свободния пазар заради ниските цени, а така ще й се помогне. Подобни заповеди издаваха и предишните министри, с изключение на миналата година, тъй като цените на свободния пазар бяха пикови. Иванов заяви, че ще трябва да извадят производител с по-ниска цена и да включат "Марица-изток 2". Той обаче не можа да каже с колко ще се увеличи цената до контакта в дома, експертите смятали.

Иванов се усъмни дали новият енергиен министър Румен Радев би могъл да отмени тази заповед на предшественика си.

40-процентното поскъпване на водата в Перник председателят на КЕВР обясни с остарялата водопроводна мрежа и съоръжения, които са на по 70 години и носят много загуби. Но и модернизацията не е безплатна. Към това се прибавя и скъпия ток, но ВиК дружествата не са стигнали до идеята да го пазаруват заедно и на едро, за да е по-евтин.
 


38
Още по темата: токпоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
Дълги години токът се увеличаваше с оправданието, че са необходими инвестиции в ЕРП-тата. В такъв случай ние потребителите трябва да се явяваме инвеститори. Нека тогава от КЕВР да са така добри да изчислят, след като сме инвеститори, какъв дял ние потребителите, притежаваме в ЕРП-ТАТА!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да са ви честити - пп дб
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поскъпването на тока ще е плавно до 2030 година, когато ще трябва да бъдат спрени въгищните централи и когато ще изтее ресурса на 5 и 6 блок на АЕЦАми след това ????
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз бих попитал - защо ни е тази организация КЕВР, която според мен работи (ако може да се нарече работа) не в полза на обществото а на енергийните компании. Когато има истински свободен пазар на електроенергия/вода цените ще се регулират от конкуренцията и всеки ще избира където му е изгодно. Според мен тогава КЕВР ще останат без работа.Кога ли ще се случи това!?
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правят го по мъничко всяка година. Както номера с жабата в постепенно затоплящата се вода, докато се свари без да усети.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
3-4% е поносимо, но ако се окажат повече, ще има яко протести!
23
4
 
13
 
! Отговори
Кокора стриже народа преди 3 месеца
Стрижи Кокоро, стрижи, с големите ножици подстригвай. До кожа Кокоро до кръв! Посолствата така наредиха.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toва е по решение на народното събранние от 2020г.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*Росен Христов е подписал заповед в микса от електроенергии за битовете потребители да влязат и количества от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2*"., е така се прави, днес едно, утре др. и пак всичко нагоре.:))
20
3
 
16
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Абе бг народе кой ви пита вече за нещо бачкайте без пари и не МРЪНКАЙТЕ всичко свърши в тази БЪЛГАРИЯ
19
2
 
5
 
! Отговори
Чаооо преди 3 месеца
Е браво нали бг народа точно това искаше! Е ейй вратата на НС хлопна правителството се намърда сега терзайте духате празната паница от супата започва броенето на демократичния ви европейски живот айде дано оцелеетееее
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помните ли след 1989 година СДС какво казваха за цената на тока? Тогава топка поскъпваше яко - от 2 стотинки дневна тарифа и 1 стотинка нощна тарифа, цената яко хвърчеше нагоре. Тогава СДС казваха, че цената ще се повишава докато достигне 5 цента и повече няма да се повишава. Е, тези 5 цента отдавна ги минахме, минахме и 10 цента и сега гоним 15 цента.
17
2
 
18
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
Офцете спят мутрите ги стрижат !!! Територията се управлява от крадци със съгласието на "материала" !!!
16
2
 
8
 
! Отговори
ШИфьор преди 3 месеца
А бензина ,кога ?
15
2
 
9
 
! Отговори
Факелчо преди 3 месеца
И защо няма самозапалили се вече по площадите ? Или бензина е още скъп, удря през джоба! Ако си спомняте падна правителство заради 20 ст. завишена сметка за ток за месеца
14
3
 
13
 
! Отговори
С тия содомисти в НС преди 3 месеца
скоро очаквайте 360% поскъпване.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и кое точно му поскъпна на тока?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не страдайте. Водата ще е с 30%!
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на борсата поевтиня, но мат'ряла ще плаща щото е прос, нали?
10
5
 
14
 
! Отговори
Пускам се овреме преди 3 месеца
Промяната много бързо напомни за себе си. Правете по едно море, докато не са направили пак 4 лв дизела.