Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете
9 юни 2023 15:01, Елка Василева
144
Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен
Снимка: архив, БГНЕС

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg". Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора" се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
19
 
! Отговори
Шегобиец преди 11 месеца
Ееее, щом няма, значи небето е синьо, слънцето грее и птичките пеят :) Имам чувството, че днеска пропагандните статии ни заливат като за края на седмицата. Първо ни убеждават, че по принцип времето в началото на юни би трябвало да е такова, нямало промяна в климата. Сега няма и демографска катастрофа - това са нормални процеси. Отивам да пия една ракия, защото се успокоих.
25
3
 
26
 
! Отговори
Териториален преди 11 месеца
Глупости аз съм се родил 1987 и е имало 123 000 раждания, брат ми 92ра 75 000, а тази година са 52 000 каде е позитивното бе платени анализатори....
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Истината - Ама този българин ли е? И външният му вид, и името му /на галено Альоша/ правят друго впечатление. Като добавим и това, че в недалечното минало рускините, омъжени в България, записваха децата си като граждани на СССР ...? Не знам какъв е по документи този социолог, но имам някои предположения. Нека да си е оптимист, но щом си вади хляба като учен, би трябвало да преценява реалността от всички възможни гледни точки.
23
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Ние българите сме най-путентния народ, но айшетата с чаветата ни пречат да го втигаме и да се размножаваме.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди около 30 години Пампоров беше едно много амбициозно младо момче. Няма нищо лошо в това. Само че той скача импулсивно върху модерни за момента теми и прави такива изводи, каквито се приемат благосклонно от силните на деня. Всеки факт може да се постави в такава светлина, че изводът да е благоприятен от определена гледна точка. Всъщност, изводите оносно демографията през последните около 60 години са тъжни и жестоки. Хубавото е само това, че нещата са все още поправими.
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Детската смъртност в Русия вече е по-ниска от тази в САЩ въпреки, че средствата които се плащат в САЩ за здравеопазване са чудовищни по размер сравнени с тези в Русия. Продължителността на живота в САЩ намалява, а в Русия расте, в САЩ все още е по-висока, но тенденцията е спад, и в един момент ще се изравнят и Русия ще задмине САЩ.
20
1
 
21
 
! Отговори
Ромо Мраз преди 11 месеца
Няма криза естествено!Айшета с по 7 чхаавета криза не правят!Ама България я няма вече!
19
0
 
28
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Такива нагли лъжи само замъгляват картинката и прикриват истинското състояние на нещата, но при демокрацията колкото по-нагло лъжеш, толкова повече се издигаш. Истинското състояние в България може да се види само ако се разбият нещата по етноси. За всеки от трите основни етноса в България, демографската ситуация е коренно различна. Българският етнос изчезва, а такива като този, допринасят за изчезването на българите
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз имам две деца, да му мислят тези които нямат !
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еврозоната изпадна в рецесия. Икономиката се свива в две последователни тримесечия. 20-те държави, които използват еврото като своя валута, изпаднаха в лека рецесия в началото на годината, въпреки че европейската икономика като цяло избегна спада, пише CNN в свой анализ, позоваващ се на последните данни на Евростат. Рецесията се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори София е намаляла с 30 хиляди за последните 10 години, а в провинцията е трагедия.
15
1
 
23
 
! Отговори
Реалност преди 11 месеца
Розовите очила с мирис на национално предателство....
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е при капитализма - лъже се нагло и безпардонно. Ако този лъжеше така при социализма, бързо щеше да си понесе последствията.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този измисли нова демографска теория.. Дайте му професорска титла на този гений.
12
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е, няма демографска криза, а има демографска катастрофа, започнала през 1990 година.
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пампоров, ти от Пампорово слизал ли си скоро? Минавал ли си през, градовете в северна България, вечер да видиш как 80% от жилищата са тъмни и няма хора по улиците? Не е страшно да не знаеш, по страшното е заради захлебване да твърдиш на черното, че е бяло пред цяла България да те псува народа
10
1
 
22
 
! Отговори
Оптимист преди 11 месеца
Значи всичко е по мед и масло. То едни академици напоследък, едни професори.....
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оле, какви лъжи! При тази общоустановена статистика за най-висока детска свъртност, най-кратък живот у нас от цяла Европа, най-бързо изчезващо население и то в работоспособна възраст,у някой по социалистически прийом тръгнал да лъже нагло и безочливо.
8
4
 
23
 
! Отговори
оф преди 11 месеца
А аз си мислех, че лошото заплащане на труда и още по-лошата политика към хората, осмелили се да отглеждат деца, а не само да ги раждат, са причина за демографската криза, а застаряването на населението е негативен феномен, ама щом професоро е казал друго, ей те сега веднага му повярвах.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът с демографската криза ще се реши с пристигането на още млади украинки.Още 100 хиляди да дойдат в България и всички ергени ще си намерят жени.Освен това украинките са много красиви и дашни.