Лекарство за трансплантирани изчезна от аптеките

Нова доставка се чака през август
Обновена: 12 юни 2023 13:12 | 12 юни 2023 13:12, Стела Стоянова
6
Лекарство за трансплантирани изчезна от аптеките
Снимка БГНЕС

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган, съобщи БНР.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, казва Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа, а неотдавна стана шампион в световно първенство по плуване за трансплантирани.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Още по темата

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев.

"Протоколите са за срок от шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема лекарството. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, са купили по една кутия на месец, нямат резерви. В аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не опира до "аз", проблемът е "ние". Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно".

От пациентски организации "Заедно с теб" обявиха, че очакват реакция от заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
CellCept на Roche е лекарството. Абсолютна лъжа е, че е осигурено до края на юни. Днес не успяха да ми го намерят. Свързах се с няколко приятели, които са в тези фармацевтични среди, включително и представителството за България на Рош - никъде няма налично. Поредният типичен провал за МЗ и НЗОК - едни *** чиновници, които идея си нямат от работата с която се занимават.
5
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
До Анонимен4 не бутай пропаганда в темите за трансплантация, че некъде ще се изкажеш шкембелашката пред некой дето чака я бъбрек,я черен дроб и мани че ше си отбие на тебе, ами нема да изкара и една минута у кауша. хиляди българи са засегнати от проблема, а твоят принос към световното благо е, че издишваш въглероден диоксид и храниш дърветата.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама нимому ненужни ковид ваксини, има.
3
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 10 месеца
първо, георги има трансплантирано сърце и бъбрек, което не е точно "два органа" но читалището явно са пропуснали епическата му битка за оцеляване. второ, ква е тая художествена самодейност, да изкарате триста думи есе и така и да не напишете за кой препарат става дума. читалище, закривай
2
1
 
5
 
! Отговори
T преди 10 месеца
Не ги занимавайте министрите. Всичките са заети да мислят за Украйна.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как се казва лекарство

Спонсорирани публикации