Почина Анжел Вагенщайн

Той ще бъде изпратен в тесен семеен кръг
29 юни 2023 11:18, Елка Василева
26
Почина Анжел Вагенщайн
Снимка: архив, БГНЕС

Българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн почина на 100-годишна възраст.

"Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха!". По този начин изрази тъгата си от загубата на Вагенщайн офталмологът д-р Александър Оскар, предаде bTV.

"Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел", съобщи още Александър Оскар.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври през 1922 година. Създал е сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени у нас  и в чужбина. Негови са романите от трилогията "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", посветени на съдбата на евреите  през Втората световна война.

Като дете на еврейско семейство с леви убеждения, той става член на РМС на 16 години, а преди и след падането на Тодор Живков от власт взема дейно участие във формати в защита на човешките права.

”Както той казва – „Да станеш на 100 не е геройство”, но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова “чудо”. За мен е чест и отговорност да съм малка част от века, в който с Джеки сме били заедно на земята“, споделя внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на 100-годишния му юбилей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: починаАнжел Вагенщайн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Щрихове и нюанси преди 10 месеца
Забележителен естет и гастроном. Повечето от днешните "шеф-готвачи" могат само да си водят записки за това, какво би направил Джеки от едно най-обикновено парче старо свинско.
20
0
 
1
 
! Отговори
до Явор преди 10 месеца
Че то това важи и за Хитлер: ... "до края на живота си беше верен на идеи, отречени от много хора. Вагенщайн и Дертлиев, Желю Желев също ще спомена, различни, много различни като позиции и идеи хора, но отстояващи ги принципно и винаги борещи се за тях без грам корист." Не че му правя реклама, но е факт! А междувпрочем Вагенщайн каза ли нещо за войната в Украйна? По темата за фашизма - има ли, няма ли там, от коя страна? За президента от неговия етнос? Нали преди громеше фашизма ..... !?
19
2
 
1
 
! Отговори
НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР преди 10 месеца
Отиде при Сергей......
18
7
 
3
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 10 месеца
Право в Ада се отправи мр-ъсната червена св-иня.
17
2
 
7
 
! Отговори
Бог да го прости преди 10 месеца
За покойните или добро, или нищо. Не познавам този човек лично. Но се питам, наследствени на неговата фамилия ли са жилищата, обитавани от него и близките му още от времето на соца. Например онова, което е посредата на разстоянието между някогашния царски дворец и луксозната сграда, в която е бил личният апартамент на принц Кирил? Става въпрос за жилище до градинката при "Кристал", срещу Военния клуб? Нищо не знам по този въпрос, само се питам.
16
3
 
0
 
! Отговори
КОЙ го казва : ))))) преди 10 месеца
"Вагенщайн беше почтен" !? Дачков ли ? Ха-ха-ха Хааааааааааааааааааааааааа
15
3
 
6
 
! Отговори
Юда преди 10 месеца
Винаги е борец за права, за собствените си права! Задължение сами едно - да пАрАзитирА на гърба на хората до живот ! Само назззи успя да мотивира Юда да хване мотика ! Юда лежи на гърба на българите още от времето на сираците на загиналите за България в балканските войни и първата световна!
14
3
 
9
 
! Отговори
Явор преди 10 месеца
Нека почива в мир! На всеки пожелавам да стигне неговите години. Човек на идеята, на лявата, комунистическата ,социалната идея, отстояващ я безкористно. Дори и противниците му трябва да признаят, че до края на живота си беше верен на идеи, отречени от много хора. Вагенщайн и Дертлиев, Желю Желев също ще спомена, различни, много различни като позиции и идеи хора, но отстояващи ги принципно и винаги борещи се за тях без грам корист. Сега и лявата и дясната идея са осребрени. Вагенщайн беше почтен.
13
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Дай Боже всекиму да доживее до 100 години. Много малко хора имат тази чест.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
100 години поразитиране на гърба на народа.И в името на Народа...
11
0
 
13
 
! Отговори
Роза преди 10 месеца
Винаги скърбя,когато умира талантлив човек.Може като човек да не е бил безгрешен.А пък кой ли от нас е такъв?!Но надареният с талант остава в човешката памет с това,което е създал,а не с постъпките си-правилни или неправилни според различни хора."Един ще жали,друг ще ме проклина...."Колко точно и вярно го е казал народният поет Вазов!Светъл покой на починалия режисьор и писател,и съболезнования на близките му!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е и поклон.Поне беше писател от класа.Да си на 100 не е геройство, да го каже на Стефан Цанев.Ама едва ли ще го разбере.
9
4
 
6
 
! Отговори
НАПРЕД НА БОЙ ! преди 10 месеца
и тоз не можа да понесе съпартийката Нинова, ама другите другари що още чакат та не го последват ! ДА ГРАДИМ НОВИЯ СВЯТ НА ОНЯ СВЯТ ДРУГАРИ !
8
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един комунист по-малко.
7
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До всички, които се радвате на смъртта на Анжел: Вие сте нещастни, никому не известни, дошли от никъде и отиващи в нищото анонимници.Всеки знае кой беше и ще остане за България Анжел.А вие ще потънете в сивотата на нищото след тежки и продължителни мъки.
6
5
 
12
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 10 месеца
БОГ ДА ГО ПРОСТИ И ТАКА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 год. НЕ РАЗБРАХМЕ ТОЙ КОМУНИСТ ЛИ Е ИЛИ НОВОИЗЛЮПЕН ДЕМОКРАТ ? ДЕЙСТВИТЕЛНО В КУЛТУРАТА ИМА ГОЛЯМ ПРИНОС.
5
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добрият комунист, е мъртвия комунист.
4
19
 
13
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
РАЗГЕЛЕ! СЕГА ЧАКАМЕ И СЮЛЕЙМАН ПАСИ!
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вековен комунист!
2
20
 
17
 
! Отговори
Краси преди 10 месеца
Най-после!!!!!