Хиляди посрещнаха първото юлско слънце на морето с Юрая Хийп

Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината
Обновена: 1 юли 2023 19:32 | 1 юли 2023 17:06, Анисия Иванова
134
Хиляди посрещнаха първото юлско слънце на морето с Юрая Хийп
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хиляди хора от цялата страна посрещнаха първото юлско слънце или както сме свикнали да наричаме този ден - "Джулай морнинг". И тази година традицията бе спазена и мнозина посрещнаха първите слънчеви лъчи на морския бряг.

Посрещането на юлското утро на брега на морето е свързано с безброй истории за свободата на духа. А всичко е започнало от Варна през лятото на 1986 г.  

Хипи фолклорът разказва, че Тяната, млад хипар тогава, по-късно легенда, дал идеята. Докато бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам.

Китари, касетофони с батерии, поезия, дълги коси и "По пътя" на Керуак – това са спомените на хората, които заставали там на брега. Днес празникът за посрещането на юлското слънце е мъничко бягство от всекидневието, срещи с приятели и задължително "Джулай Морнинг" на Юрая Хийп.

"Това е утро, в което посрещането на новия ден е по-специално. Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината. За хората, свързани с морето, това е невероятно. Празник на усещанията, на емоциите".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там са пийняк до пийняка.
101
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НаркоманоАлкохолически празник! Спомням си на времето, като дете, как милиционера като видеше дрипите с дългите коси в центъра на София тичаше с палката и започваше да бие. Без въпроси, без проверки на паспорта. Просто бой, бой и пак бой. Затова имаше ред.
100
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Засрамете се това е езически обичай от времето на друидите.
99
16
 
9
 
! Отговори
Black River преди 11 месеца
Юрая Хийп са ултра скверна група! А въпросното Джулая не е нищо друго освен сборище на наркомани, пропаднали пияници и долен хипарлясал мурволяк пълен с болести.
98
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който желае нека посреща утрото там. Аз лично съм ходил, като студент преди 10 години. Имаше малка част нормални хора и голяма част надрусани и пияни. Не бих повторил.
97
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обърнете внимание че тази идиотщина се "празнува" единствено в България. Български патент.
96
0
 
7
 
! Отговори
Изпиуме мноо бири преди 11 месеца
С мезе
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хора има всякакви!
94
1
 
7
 
! Отговори
Някой до Патриций преди 11 месеца
Само да ти кажа, че докато си се вживявал на звезда във всяко село имаше читалище в него е голямо кино с балкон и голяма библиотека с рафтове.Ние ходихме да пеем и на рецитали и също на кино и много обичах да ходя за много книги различни жанрове и в къщи имаме и чужди бестселъри томове дебели книги. Тримата мускетари три тома мисля беше, Джейн Еър, Парижката света Богородица даже и Робинята Изаура и много други както и български. Не сме вдигали дандания, а сме се образовали както можем като деца
93
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И с какво Юлското утро на първи е по-различно от това на предния или на следващия ден? Култ към първи Юли егати тъпнята.
92
4
 
5
 
! Отговори
Спиро преди 11 месеца
На село го посрещахме много по-отдавна даже и замъска, тия дето пиеха до сабалем.
91
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
July morning много прилича на традиционното посрещане на изгрева на слънцето във Великобритания, в деня на лятното слънцестоене на 21 Юни, на Стоунхедж. Нашият обаче е по-хубав, защото първото юлско утро се свързва повече с началото на лятото, и то на брега на морето. Респект за Джон Лоудън и неговата легендарна песен!
90
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Също като деца гледахме кино в съседното село имаше и лятно. Гледахме Дънди Крокодила, Полицаи и полицайки и първият филм Уилоу. Бяхме малки и време разделно гледахме. Уплашихме се, но се радвам, че съм гледала. История си е история и факт.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отбелязването на първи Юли е същото като отбелязването на 1 Януари. 1 Юли = 50% от годината, 1 Януари = 100% от годината. 21 Юни = най дългият ден. 21 декември = най дългата нощ. (Отнася се за северното полукълбо. В Южното е обратното.)
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Сата НАТО - Глупостите ги пишеш ти. Пускаха ВСИЧКО. Вкл. и песента Джулай морнинг
87
2
 
3
 
! Отговори
Нищо не разбирате! преди 11 месеца
Това са гео-астрономически зависимости свързани със сезоните които хората са отбелязвали и празнували още преди хиляди години. Обяснявам! Средно-годишно на 21 Юни е най дългият ден в годината (в северното полукълбо). След това денят започва да намалява и на 1 Юли се празнува изминаването на 50% от годината. 100% празнуваме също се отбелязва 10 дена след най късият ден (21 Декември) когато е най дългата нощ и празнуваме нова година на 1 Януари. В това няма нито политика нито религия!
86
13
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Никога не е било забранено слушането на зап. музика, пускаха всеки ден по хоризонт... и навсякъде изобщо.. -----////------- Глупости. Пускаха със зор по малко италианска или френска естрада, защото в Италия и Франция социалистите бяха силни и да подържаме някаква илюзия за съпричасност. Рок и по-модерна музика, особено американска, беше табу. А касетофон се купуваше с триста врътки и закононарушения.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Светът е едно голямо село
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Джулая е от 1980 г., не 86-та, Неграмотници! По идея на Виолин Станкович. Има безброй сведения за Джулай още от 70-те години.
83
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Някой до Патриций - да добавя и аз, че летните лагери за децата струваха символични цени, които се определяха според доходите на сем-вото, за повечето деца бяха около 12 лева. Срещу 12 лева средното бг сем-во изпращаше детето си на море за 20 дена! Не суперлукс, обаче си имаше плаж, храна, забавления... Имаше и планински лагери, но децата предпочитаха морето... Всяка година имаше много предложения за детски лагери, прекрасно нещо