Скандалът с рибай стек: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

За това призова шеф Петроф след казуса с пържолите за 650 лв. във Варна
20 юли 2023 21:55, Йоана Цонева
177

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 8 месеца
Така е. Аа това ходя само в Турция ,там ми е по джоба на мен. От 20 години само там ходя. Сигурно съм им оставил 20к ама съм получил много за това и пак ще ходя. 1 седмица all in цялото семейство.
155
0
 
4
 
! Отговори
Само питам... преди 9 месеца
Какъв е тоя ТРИ ПРЪСТА дебел къс побеляло месо върху къс тротоарна плочка което яде човека от видеото ? Рибай Блек Ангъс ??? Ахахахаха . А дано, ама надали . Ако някой никога не е опитвал ИСТИНСКИ рибай Блек Ангъс ами да потърси в Гугъл как изглежда и да направи сравнение .... Няма да питам дали е открил огромния брой разлики ... Те са очевАдни. ... А приликата е само една . ЦЕНАТА ...
154
0
 
3
 
! Отговори
MIKE преди 9 месеца
Щом слагат такива цени на Рибай стека не ми се мисли на колко ще калулират Топ-сирлионат или Медалионат( Тендерлион стек)...
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ми е много смешно три рускини да им седнат в Мазу и след като си изядат стековете да ги накарат тях да платят 490 лева, а не 3*35 лева. :-))))
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами който е ял стек - знае, който не е - не знае. Не можеш да очакваш, че всеки клиент е наясно що е то рибай стек България като тук това не е нещо масово известно. Като предлагаш ресторантски ястия на плажа - трянва персонала да ти е обучен да обяснява по-завъртяните неща от-до, защото не знаеш кой ще ти седне на масите. А mazu четох че нямат даже меню на английски. Ромите не са се оправили дето говорят, ами фройлайн, а милейди, а някоя японка? Ще носят пържоли и ще сочат с пръст ли?
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоз кулинарен ценител с фаса в устата в ресторанта добре са го сурвакали шефовете
150
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Клиента си е поръчал 3*100 грама. Но са му донесли 1,4 кг. месо.Не е поръчал 3 пържоли, защото никой не му е казал, че пържолата не е 100 грама.
149
3
 
12
 
! Отговори
клиента преди 9 месеца
си е поръчал 3 пържоли те му продават 14
148
1
 
14
 
! Отговори
Шанел преди 9 месеца
Много ми е чудно колко почиващи си позволяват да ядат този рибай стек като повечето са семейства с деца с фиксирани пари ,Добре че се е намерил един по платежоспособен човек и те са решили да го прецакат ,Българите пестят цяла година за да починат на морето за десетина дни и точно тогава ще решат да отидат точно в това заведение да си похарчат парите за почивката за три мръвки,А после се чудят защо няма туристи по нашето Черноморие ,Ами докато въртят тези номера ще видят туристи на Луково лято..
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не може да си избиваш разходите така. Не е честно.
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи, че 75% е нормално???Значи отивам на заведение - таксуват ме 100 лева за пържола, и 75 лева е печалбата на заведението (без разходите). То с такава печалба от ЕДНА пържола и другите надценки по менюто, може да си направиш още две заведения. Затова по морето растат като гъби...
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пък ако искат още две пържоли след като са видяли цената на една - здраве за всички и това е...
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
...нямаше да е чак такъв проблем
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите много добре знаят какво е да пазаруваш на грамаж - отиваш в супермаркет на витрина и казваш 200 грама сирене, 100 гр маслини и от оня салам скъпия 150 грама, но ми го нарежете на машината.Все едно досега българина не е ял нищо, та идва шеф ненамкойси да му обясни какво е грамаж и как се смята.Проблема е, че хората са сметнали че купуват 300 грама, а са им донесли кило и 400. Да им бяха донесли една пържола (450 гр) когато си поръчали по 3 - т.е. 3 по 100 грама както пише в менюто
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 147 - продължаваш да говориш за ръпя си пример, който няма нищо общо със ситуацията.Ето, аз като жена, ще отида в един роден бутик за дрехи - на някоя известна дизайнерка имаше една певица примерно дето се опитва да прави дрехи, и тя ми продава на цени като все едно е Ив Сен Лоран и съм свалила роклята от подиума на дизайнерската седмица. ;-) Смешно е.Смешно е, като твоят пример с колите.Не искаш да купиш Дачия на цена за Мерцедес. Това е по-добър пример от твоя.
141
4
 
2
 
! Отговори
Предложението преди 9 месеца
Ми е....да отида при дилър на Мерцедес и разярен да го погна,че ми предлага кола Мерцедес не на цената на Дачия.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има бюджетни кръчми има и луксозни ресторанти! В тия вторите се плаща ,защото между другото там не влизат бюджетни гости! Има молове за плебса,но има и бутици за избрани гости!
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 142 - Прав си! Никъде по света Макдоналдс не е ресторант. Освен в България!Това си е закусвалня с отврат неща. Навсякъде! Ако нямаш пари - отиваш да хапнеш един "бургер" и два дни не ядеш нищо, че още ти е зле от мега ултра преработения шит.
138
3
 
7
 
! Отговори
Хубаво преди 9 месеца
Най- вероятно стека е изкуствено създаден- дали им е било сладко????
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цената на прайм рибай Небраска 400 гр на Meat Recolution революшън е 45 лв в супермаркета. Така че какви 490 лева за три стека, бе господин ШЕФ? Ми другият път да ги таксуват 490 евро, не лева, за да се знае че такива цени има само в България и да влезем в Гинес поне за алчни ресторантиери на грамаж!!! И не ми обяснявайте, че пържолата била 200 лева, но у нас е евтина за 150 лева.Ако стека беше 200 лева с надценката им - щяха да ги таксуват по 400 лева на стек, а не "само" 490 лева за три стека