Скандалът с рибай стек: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

За това призова шеф Петроф след казуса с пържолите за 650 лв. във Варна
20 юли 2023 21:55, Йоана Цонева
177

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Утре и в селската кръчма кебапчето може да е рибай кой го знае
95
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Дума срещу дума 84 След като клиентите са изненадани от цената значи не са знаели колко ще излезе една пържола. В менюто трябва да се обявява крайната цена на порцията, това с грамажа е подвеждане за да изглежда по-ниска цена и се надяват някой да не разбере че една пържола е повече от 100 гр.
94
0
 
28
 
! Отговори
Много и преди 9 месеца
Много пъти съм казвал - от нашите търговци по-алчни НЯМА !
93
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпросът не е само в грамажа, а и във вида на пържолите. Случката - на 08.04. тази година по повод семейно тържество бяхме гости на хотел. В ресторанта, на тържеството, на свободна консумация, гост си поръча бонфиле от менюто. Когато го донесоха, се оказа, че е контрафиле, а не бонфиле (на масата имаше три човека с 31-32 г. стаж в месодобивната и месопреработвателната промишленост). Шеф готвача обаче заяви, когато се оплакахме, че нищо не разбираме от месо! Та - каква проверка тук трябваше?
92
27
 
26
 
! Отговори
ШЕФ МИХАЛИС ЗАМБИДИС преди 9 месеца
ОТ ИСПАНИЯ 1 КИЛОГРАММОС ''РЕБАЙ СТЕК'' СУРОВО ЕДНОПЛЪТНО Е ::: 25,12 ЕВРО !!....ИМА ИЗДЕЛИЯ ОТ 1КГ И 2.5 КИЛОГРАМОС РАЗФАСОВКА !!..В ГЪРЦИЯ СИ ПОРЪЧВАМЕ ОТ ИСПАНИЯ И ИДВАТ С КОРАБ ЗА 5 ДЕНА !..................ЕТО ИЗВОДА И ПОУКАТА----В РОМСКА БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ, ВИНАГИ, ВИНАГИ --- ЩЕ БЪДЕШ ЗВЕРСКИ ПРЕКАРАНН и НАЕ..АН !
91
1
 
46
 
! Отговори
До До 93 преди 9 месеца
Нормално един стек е 150-200 гр. ! А тия щом го продават на грамаж, трябва да питат клиентите колко грама искат ! Толкоз !
90
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бяха огромни пържоли и преди да се приготвят са били двойно повече месото, половината е вода. Да са си носели електронна везна и да са чели. Ти от къде предварително да знаеш какво би било по възможностите. За много неща Човек трябва първо да се опари за да разбере. И като разбере ще види че целият свят не му е по възможностите. Месомелачката е за всички нас и сме в нея и се въртим към дъното всеки по свой начин. И никой не го консумира, природата прави пържоли от хората и ги хвърля на гробището
89
12
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 9 месеца
Толкова е. 3-те стека са били 1.4 килограма. Нормално един стек е 300-500 грама
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
200 лв за килограм, 350 с надценката, а тея са платили 500лв. значи по груба сметка са изплюскали кило и половина месо. Ибаа... някой лъже тука, а друг маже
87
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поръчвайте по 50 грама рибай, за да ги ядосвате.
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е месо без евросубсидии и без американски субсидии. Толкова струва месото в Европа и САЩ, ако няма субсидии за евробедняците да не умират от глад.
85
3
 
35
 
! Отговори
Всъщност... преди 9 месеца
Плащал съм и по-големи сметки от тази... обаче в ресторанта където я платих се ходеше само след направена резервация, имаше дрес код, на входа те посрещат и те водят до масата ти, стерилна чистота навсякъде, скъпи прибори, приятна обстановка а сервитьорите с униформи и абсолютни професионалисти... ТОВА определя високата цена и с удоволствие плащаш, защото виждаш че хората са се постарали да ти е удобно и приятно.... това тук не е ресторант а някакъв селски хоремаг с неоправдано високи цени.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леле колко бесна_гнус е на клипа тая шантава мръвка. Това, в такъв вид даже и на кучето не давам.
83
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като цената е за 100гр, защо не са им донесли 100гр? Или защо не са ги питали колко грама искат?
82
11
 
6
 
! Отговори
Чобан Шабан преди 9 месеца
Бай *** едва ли прави разлика от телешки стек и свинска пържола обаче се реди на масата и даже не чете докрай менюто а смело поръчва. Болярска скара, родопска скара, тракийска шопска македонска все едни и същи меса ама имена и чудо.
81
2
 
13
 
! Отговори
Грък преди 9 месеца
Абе собственика то тоя ресторант къпал ли се е с дрехите в морето? Може заради това цената да е такавА? А ние простите гърци вадим октопода от морето инфо готвим, останалите дето не се продават ги замразяваме и ги пращаме за България. Да не се окаже същото и с месото?
80
3
 
15
 
! Отговори
Дума срещу дума преди 9 месеца
Сервитьорката твърди, че им е обяснила, че цената е за 100 гр месо. Те пък казват, че не са разбрали това. Значи нейната дума срещу тяхната. Сервитьорката е една, а те са повече. На кого да се вярва?
79
5
 
32
 
! Отговори
Кръчмар тарикатлък преди 9 месеца
НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЦЕНАТА И ДАЛИ ТОЯ МОЖЕ ДА Я ПЛАТИ. КАКТО СЕ ВИЖДА ПЛАТИЛ СИ Е СМЕТКАТА . ОПЛАКВАНЕТО Е ЧЕ В МЕНЮТО НЕ Е НАПИСАНА ЦЕНАТА НА ПОРЦИЯТА А ЗА САМО 100 ГРАМА ... ТОВА е кръчмарски тарикатлък , който трябва да се премахне . Така лъжат клиентите . В хлебарницата не ви казват цената за 100 грама хляб А НА ЦЕЛИЯ ХЛЯБ ... Като си купувате ракия не ви казват цената за 100 г а НА ЦЯЛАТА БУТИЛКА а на тоя ШЕФ на долнопробен ресторант като цена в менюто - САМО НА 100 ГРАМА РИБАЙ ... ЗАЩО ?
78
3
 
35
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Я отворените готвачи да ми кажат в колко препоръчани от Мишлен ресторанти обявяват цени на грамаж, а не на цяло ястие и къде не е ясно колко ще платиш преди да поръчаш Причината за недоволството е не цената а начина по който те мамят.
77
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В менюто след цената е изписана една диагонална черта, а след чертата е написана цифрата 100, но до това 100 не е написана думата "грама", нито съкращението "гр". Откъде човек да бъде сигурен, че става въпрос за грамаж? Но в сметката е отбелязано, че са консумирали 14 ПОРЦИИ. Пише ли в менюто, че има порция по 100 гр? Не пише! Е?