Скандалът с рибай стек: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

За това призова шеф Петроф след казуса с пържолите за 650 лв. във Варна
20 юли 2023 21:55, Йоана Цонева
177

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другата уместна забележка - Имат ли документ за произхода на месото? Една сериозна проверка може ли да установи дали този документ е истински и дали точно такова месо са им сервирали? Да не се окаже, че е от нашенска дърта крава, пратена в кланицата малко преди да се спомине от старост?
115
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много уместна забележка прави някой по-долу. Показват цената на месото в суровото му състояние. АМИ АКО Е ИНЖЕКТИРАНО С ВОДА? Накрая получаваш сметка за пържола, тежаща половин килограм, но всъщност са ти поднесли само 180 гр месо!
114
4
 
10
 
! Отговори
Кравата Джо преди 9 месеца
Американският стек е като златото и ракията,колкото е по старо,толкова е по скъпо! Например това ,,Го вe дo,, от което е направен стека се е поминало от естествена ,,SM ърт,, 2020 година и кой друг ,ако не парвенюто ,,ГA Ньо,, да се наслади на качествата му ха ха ха хаааа
113
6
 
6
 
! Отговори
До 105 преди 9 месеца
Я пъ тоя....тия клиенти кьорави ли са или не могат да четат.....пише си цена и със същия шрифт че се касае за 100 грама.....ама айде.....
112
5
 
16
 
! Отговори
БОЙКОТ преди 9 месеца
Има начин да накажем алчните ресторантьори. Първият е не почивайте в България.В Турция олинклузив 5 дни 600 лева,отлично обслужване. Втория е не посещавайте компрометираните заведения,оставетре ги сами да си ядат СТЕКА дето тука му викаме рибица.Има нормални ресторантчета в по крайните квартали,походете малко,здравословно е.Третия е хранителните вериги предлагат почти всичко.Когато планирате почивката си не резервирайте скъпи хотели,а къщи и квартири за гости.Там можеш да намериш уют и спокойств
111
14
 
8
 
! Отговори
ЦЕНОРАЗПИС ИМА преди 9 месеца
Не е за неграмотници......
110
1
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 9 месеца
Евтино е в БГ......
109
0
 
25
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 9 месеца
Пържолите са пристигнали от САЩ със самолет. Включена е и цената на билетите.
108
13
 
5
 
! Отговори
ХОРАТА СА НАПИСАЛИ преди 9 месеца
ЦЕНАТА....АМА КОЙ ДА ЧЕТЕ....
107
3
 
13
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Пържола от рибица! Ако го кажат на Български ще трябва да намалят цената до нормалната. Ако снобите в Небраска плащат десеторно, то си е техен проблем.
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи "не може да поставяш цена за 100 грама"? Може и се прави. Ама явно повечето хора тук не са стъпвали в такова място. Също само като го видя тоя от клипа как пуши и ми става ясно какво му е нивото. От катран и никотин никакъв аромат и вкус не може да усети. За съжаление и хората от съседните маси няма да могат. Просто са объркали заведението тези.
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом ще се правим на интересни с грамове,може ли да си поръчам 76 грама чудотворна пържола.Искам да е претеглена пред мен на законна везна със съответните знаци.бих желал да видя и здравните документи на всички работници в кухнята,документи за платени осигуровки и т.н простотии,при положение ,че ги намесваме в разговора.
104
6
 
14
 
! Отговори
Кьопека преди 9 месеца
Кой ти говори за цената ?! За мен това е *** с клиента , не може да поставяш цена за 100 грама !!! Всеки клиент трябва да е запознат с цената на това което поръчва демек да не задава хиляди въпроси,а като погледне офертата(менюто) и да му е ясно . Винаги може да се калкулира една пържола.. така ,че проблема не е в цената на продукта ,а в некоректното обявяване на цената !
103
3
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Ям 2 такива стека ставам и си заминавам без да плащам
102
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Често ми се случва да видя в менюто, че телешкия стек или рибата е цена за 100гр и винаги си смятам на ум колко би струвало цялото. Клиентите не само са неграмотни и не могат да четат, ами с простотията и нахалството си докараха бабх и нап проверки на ресторанта.
101
5
 
20
 
! Отговори
Прав е преди 9 месеца
Шеф Петров. Ходете там, където можете да си го позволите. Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Малдиви, Филипини, Сейшели.... Чий го търсите в Тарикатистан?!!!
100
8
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Само чекайте да ви нататрузят еврото и ще видите такива номера от родните търговци, без изключение, че свят ще ви се вие.
99
4
 
36
 
! Отговори
Шарлатанин преди 9 месеца
Смущаваща не е цената, а дребните, но струващи скъпо на клиентите номера от страна на търгашите-ресторантьори, действащи на принципа кьорав карти не играе. Сигурен съм, че в менюто с големи букви и цифри пише "Телешки стек - 35лв", а някъде по-долу с дребни, почти незабележими буквички е пояснено, че цената е за 100 грама. Сервитьорите естествено са инструктирани да не поясняват без изрично да ги питат. Тези тарикатлъци масово се прилагат и по пазари и магазини!
98
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха ха! При соца персонала на това капанче щеше вече да *** камъни,а меринджеят вече щеше да е в Белене.
97
2
 
19
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
После защо нямало туристи. В кой ресторант ти мерят и таксуват пържолата на грамаж, това е подигравка направо