"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо" - Желанеито на хората, на Паси да мус е случи нещо ужасно, нямат нищо общо с неговия произход, а с неговите действия и политически нагласи.
135
0
 
22
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
Чакам обяснение от Шалом за Май ната му на Православието и Скопения Лъв!!!!! после ще ви слушаме претенциите, чуваш ли ко ле???? махайте се веднага оттука неблагодарници нешастни!
134
0
 
15
 
! Отговори
Перничанин преди 10 месеца
Миналата година некакъв си Финци,ял хляб в БГ се изтъпани в Берлин на некакво събиране и заяви гръмогласно: България не ми е Родина....са гледам пак се разхожда по София и никой не му иска сметка!?
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя"." - Делчев не се намира с САЩ и трябвава да му е абсоолщтно ясно, че в Бъглария, поради политически и лични прични, обиди и напдки, които накърняват другия човек, са си напълно нормален дискурс.
132
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рашизмът е ксенофобска и антисемитска античовешка идеология. Според ксенофобския рашизъм, държавите от източна Европа нямат право на самостоятелна политика несъгласувана с Москва. Рашизма проявява своя антисемитизъм в това, че повечето рашисти вярват в конспиративни теории, че някой евреин/група от евреи крои унищожение на човечеството/Европа/славяните/православието/русия.
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Драги ми виртуозо - единствената фашистка държава в Европа е русия." - Определи признаците на фашизма и нека направим една таблица, в коит държави се срещат и в кои не.
130
0
 
0
 
! Отговори
126 преди 10 месеца
И коментарът ми срещ неодобрение, защото е ...? Хайде - псочете ми, какво нередно има в него?
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Стойне от Чукурово - Ами като начало, в Бъглария в трудоспособа възраст са 800-900 души евреи.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 120 - Взимаш 3 различн твърдения, смесваш ги в едно и говори за това, колко обркана е кашата, която сам си замесил. Интересен подход!
127
1
 
10
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 10 месеца
Абе оти не виждам ни един евреин у мината при нас, не съм видел и ни един на полето да работи или на постройка...кви са тия ора бе???
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 122 - Да, ама не и в южна Азия ...
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да се оплача на вас, за няколко изказвания на Паси, които са направили много повече, да уронват преситжа на еврейската общност, далеч повече от всякакви картинки с негово участие, незвисимо колко безкувсни са. Свастиките са един проблем, но глупсотите на Паси са друг.
124
6
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 10 месеца
Невинен евреин няма...
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кукундрел... Е, твоята майка като е тазманка, защо се наричаш българин?
122
4
 
2
 
! Отговори
Бандеровец преди 10 месеца
Нито един,повтарям нито един от нашите хора не се бие на страната на Зеленски,и няма да се бие....
121
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, свастиката не е измислена от Хитлер, прав си, но след престъпленията му срещу милиони хора...вече е само негова... Символ на хитлеризма и фашизма. Да няма объркали се?
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стефан, плащат иммоарички за да говорят тези неща...няма Левски няма Ботев, з50 лева всичко дават, на изборите също...Жалка гледка.
119
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хем нямало Холокост, хем се хвалят че сме си спасили евреите и били неблагодарни... путиноробите дори не знаят какво да кажат...
118
1
 
17
 
! Отговори
Кукундрел преди 10 месеца
На Паситу майка му е българска помакиня. Идете питайте някой равин в Израел дали някой с майка помакиня е истински евреин да видите какво ще ви се каже. Сюлейман Пуси е толкова евреин, колкото аз съм ескимос. А откога политическа сатира следва да се забранява? Като Чарли Ебдо горяха Корана нямахте проблеми от Шалом нали? Лицемери.
117
3
 
8
 
! Отговори
Българин! преди 10 месеца
Стига вече с тия свастики!Ще цитирам Уикипедия: "Свастиката представлява кръст, чиито раменее са пречупени 90 градуса наляво или надясно. Фигурата представлява древна религиозна икона на културите от Евразия, която символизира божественост или духовност в някои източни религии! В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове датирани от 6000 г. пр.н.е." Преди 8000 години НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕВРЕИ, НИТО НАЦИ-СТИ!