"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
12
 
5
 
! Отговори
до виртуозо преди 10 месеца
До VirtuozzoДраги ми виртуозо - единствената фашистка държава в Европа е русия. 100г там твърдо стои фашизмът с всичките му регалии. И какво общо имат някакви азовци с фашизма?
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, видяхме колко много ни мразят евреите.
114
2
 
13
 
! Отговори
И още нещо... преди 10 месеца
не зная какво е написано в Тора и другите свещени книги на евреите, но ми се струва, че като цяло еврейката общност хаби ресурси за опазването на имиджа, на хора, които са като мазно петно за същата тази общност. Защо това е така, някой да обясни? Защо браните Паси, Лорер, Зеленски и други такива, които от далече се вижда, че не са стока и като цяло само могат да засилят антисемитизма? Казано с прости думи, защо точно най-калпавите екземпляри вдигате на пиадестал? А имате толкова по-достойни.
113
4
 
18
 
! Отговори
Virtuozzo преди 10 месеца
Шалом ,че се самосезира ли по въпроса с разхождащите се азовци из София вече с нацистки татуитовки и свастики ????А????Аз от възраждане с такива татуировки да се разхождат свободно без да им пука не съм видял ????
112
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде Шалом обратно в Израел, че Паси унижава историята на цяла нация и няма да стоим безралични колкото и цензура има срещу вас.
111
13
 
3
 
! Отговори
Дедовият Дявул преди 10 месеца
Фaшaгите от АТАКА и Расате си намериха дом при Изpaждане. Кво да говорим повече
110
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Антисемитизма идва от едно място само. Само копейките могат да си позволят такива излагации, което е съвсем нормално всъщност. Русия е фашистка държава в крайна сметка.
109
3
 
18
 
! Отговори
До Шалом преди 10 месеца
А в Украйна има ли нацисти с татуировки на СС пречупени кръстове и ликът на офицера от СС нацисткия военнопрестъпник Степан Бандера ? Само питам дали има. И според вас това нормално ли е ? Не че нещо ама точно вие подкрепяте наркомана Зеленски с пари и оръжия. Нали така ? Това са фактите. А бихте ли казали какво е правил Степан Бандера и неговите Укро нац батальони с вашите сънародници в Украйна и Русия през войната. И ако не беше Русия какво щеше да остане от вас в Европа ?
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе вие продължавайте да джуркате пък после се чудете от къде идва проблемите,национален празник ще сменяте,лов на вещици ще провеждате,нещо много взехте да щръклеете ама де да видим!
107
1
 
15
 
! Отговори
Межд. Червен Кръст преди 10 месеца
До любител така е, това с 6те милиона умряли от Холокост евреи е пропагандистка лъжа, която световния ционизъм не може да си позволи да пусне и да я остави да бъде изобличена и с цената на всичко я бранят! Наистина е имало гонения срещу евреите от режима на Райха, поради определени причини, но те са ги затваряли да им работят в лагерите, никой нормален не би си избил по такъв екстравагантен начин безплатната работна ръка и то по време на тежката война, която се е водила! Четете доклада на МЧК!
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе, как арменците не се оплакват, как мюсюлманите си траят, как само тея виждат омраз...я да каже що спират хората по улиците техните бодигардове и не им дават да пресичат, докато вървят малки шаломчета по улицата
105
0
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 10 месеца
До Въпрос на тълкуванеЗа евреина, всяка свастика е зло, защото е лунна твар, докато сармана е символа на алпа Биргюн в тенгриянството, а в индуизма е дори поздрав: Су асти - Бъди радостен, бъди щастлив! Свастиката е вечна, евреите като лунни твари са преходни! Народ, който не може да свети със собствена светлина е обречен на смърт и унищожение!
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Шалом успее да накара такива като пасито да мислят преди да бълват простотии, никакви ксенофобии и антисемитизми няма да има. Трябва да са чували "каквото повикало, такова се обадило".
103
0
 
7
 
! Отговори
Тангра преди 10 месеца
Яд ги е че проекта за Нова Хазария пропада.
102
0
 
16
 
! Отговори
40градуса преди 10 месеца
Няма ксенофобия и антисемитизъм. Крайно време е, евреите да проумеят, че не са богоизбран народ. Да, дали са милиони жертви, но други са дали десетки милиони. Да престанат да ми навират в лицето чувство за вина. И да си траят, че ако пламне света заради богоизбрани *** и Обетованата земя зад Голямата вода няма да ги спаси.
101
0
 
16
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 10 месеца
Айде,айде,обирайте си крушите и да ви няма...не искаме евреи в БГ
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
левитите и хазарския каганат,са источник на злото за тях всички са гои и ***,така че никакъв толеранс към евреите..
99
0
 
31
 
! Отговори
Така, всичко хубаво преди 10 месеца
, но къде бяхте от "Шалом", когато Соломон Паси каза "Време е да скопим българския лъв!", и "Майната му на православието!". Това какво е? Не е език на омразата, така ли? А случайно да сте чували поговорката "Каквото повикало - такова се обадило!"? Защо се преструвате, че Паси не е направил нищо, за да заслужи колажа?
98
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ало според ДНК тестове на роднини на Хитлер е възможно той да има и еврейска кръв татенцето му нещо се явява творение на синчето на господаря (евреин) къде е слугувала баба му. Така, че "Шалом" по-полека с приказките за ксенофобия и антисемитизъм
97
0
 
19
 
! Отговори
любител преди 10 месеца
за пореден път е видно защо е създадана лъжата холокост и защо нейното изобличаване е криминализирано в много страни - защото лъжата холокост е един безплатен билет за безинстване на евреите от кражбата на Палестина и геноцида над палестинци, до ден днешен- каквото и да омажат, веднага дърпат билетчето холокост и защочват да крещят с пълно гърло за газ, камери, Хитлер, 6 милиона и т.н. познати приоми. И всички, като *** президента, започват да им се извиняват, докато те се потриват ръчички!