Годишно изхвърляме у нас 670 000 тона храна, 60% – от домакинствата

Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света
11 авг 2023 11:43, Анисия Иванова
109

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Foody.to Светослава Симеонова в "България сутрин".

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта основателят наFoody.to.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Петкан преди 8 месеца
Що да не изхвърлят?Ако е некачествена,с изтекъл срок!Невкусна,....
95
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Това няма как да е вярно. Данните са завишени за повече пари.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обелките от картофите броят ли се за изхвърлен ахрана? Мухлясалата филия хляб, брои ли се? Дръжките на чушките? Коричката от чесънчето?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Стан - Това са ГЛУПОСТИ. Няма как да ги рабзереш, заоот са лъжи.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама бе .. - Ама как бе - "карбон".
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бъдещето е в рециклирането и трансформирането на матриал и енергия. Както е казал Бай Тошо: Всичко е матрял!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е ся ко, да се ос..аме ли ко?
89
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 8 месеца
Не изхвърлям храна!Не я оставям да стигне срока на годност.Храна да се хвърля е грехота!
88
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Мразя да изхвърлям храна и го правя изключително рядко,имам кучета,които обират остатъците!
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Светослава Симеонова - СВЕТИ, СЛАВИ и Симеон - на кой евреин е дъщеря, та я рекламирате толкоз усърдно. Пак еврофондове за глупости ще се усвояват май. Българите според тях сме толкоз богати, та ядем пасти и хвърляме мелби и е нужно тая да ни обясни как да пестим храна!
86
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 месеца
Нещо дте объркали местата на %-тите
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Навремето хората гледаха прасета, кокошки, пуйки, зайци ... нищо нес е изхвърляше. Сега всичко е забранено контролирано, животни няма и сега тези в офисите ще си споделят и ще ядат отпадъците за свинете
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света"----------------Замърсител на какво? Всички храни са биоразградими и след тях не остава и следа.
83
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 8 месеца
Ами вижте какви храни и зеленчуци ни предлагат и няма защо да се чудите че се изхвърля токова много
82
3
 
1
 
! Отговори
Пеев преди 8 месеца
Трябва да се създаде контролиращ орган. Сдружение от потребители , които да проверяват големите хранителни вериги за изхвърлянето на хранителни продукти. И съответно за се налагат глоби и затварят обекти.
81
0
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 8 месеца
Ракията никога не се изхвърля.
80
1
 
8
 
! Отговори
Стан преди 8 месеца
Това с хвърлянето на храна от докакинствата не го разбирам. В къщи хвърляме храна изключително рядко(3-4 годишно) и обикновено е парче мухлясъл хляб.
79
1
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 8 месеца
Как никой журналист у нас не направи разследване колко храна изхвърлят веригите.
78
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Е че най много храна се изхвърля от веригите,но срещу тях никой нищо не може да каже.Преди години имаше опит за закон за даряване на храна, лобито го скалъпи така че закона да не работи,защото всяка дарена храна е незакупена от тях храна ,тоест за тях чиста загуба.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лесно е за обяснение. За богатите е ясно, те купуват много щото цената няма значение. За бедните също е ясно. Търгашите спекулират с твърде големи надценки докато продуктите са преди краят на годност. Цени недостъпни за бедните. След това пускат на "промоция". Цената вече е достъпна, бедните вземат максимално количество от продукта на брой покупка, с намерение да изкарат седмица или повече с "евтиното" масло, до следващата "промоция и после го хвърлят, щото не успяват да изядат преди разваляне.

Спонсорирани публикации