Годишно изхвърляме у нас 670 000 тона храна, 60% – от домакинствата

Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света
11 авг 2023 11:43, Анисия Иванова
109

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Foody.to Светослава Симеонова в "България сутрин".

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта основателят наFoody.to.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
11
 
! Отговори
Тва е някъв майтап. преди 9 месеца
75% от домакинствата имат проблем с посрещането на месечните разходи, но 60% от изхвърлената храна идва от домакинствата? Допускам, че тия дето имат проблем с посрещането на нуждите си не изхвърлят храна, но това би означавало, че останалите 25% мърсят за световно! Как ще обясните това? А господа от премяната?
75
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Тоест занапред да не се учудваме, ако се появят някакви ограничения във връзка с покупката на количеството храна ли? Под предлог да няма изхвърлена храна понеже има много гладуващи. Като цяло не подкрепям разхищението на годна храна!ако не можеш да я изядеш наистина по-добре я сподели с някого.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 76 - Защото така се случва, че работниците винаги правят толков амнго кесра хрнаа, че може да нахнранят себе си и исемействата си за без пари :) ... само дето ги плаща работодателя.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз съм чувала , че хвърлят годна храна в магазините . Защо не я дават на работниците , да хвърляш годна храна в кофата ....
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"предполагам,че под грабители имаш вредвид Русия,която в момента прави преврати и плячкосва Африка" - Преврати в англи, чатни легиони ... Франция и САЩ? Ааа а тхя може. Те демократично го правят ...
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледам да готвя малко , обичам храната да ми е сготвена на деня . С тази , дето не я ядем гледам да я дам на бездомни животни .
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука пак ни "наскачаха" моралистие, д ани покажат какви са по-добри от нас ...
69
3
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 9 месеца
До ФуудитУ,предполагам,че под грабители имаш вредвид Русия,която в момента прави преврати и плячкосва Африка,или това не ти изнася,западните грабители са лоши,но руските грабители са най-добрите грабители,нали
68
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
До ФуудитУ В последно време реших, че не искам да пазарувам от "гадните" западни вериги, защото, видиш ли, те ни скубят, продават ни "некачествена" храна и т.н. и тръгнах да пазарувам от "българските" търговци. За няколко седмици пазарувах 7 пъти плодове и зеленчуци. В 5 (пет) от случаите, плодовете и зеленчуците бяха с отвратително качество (естествено добре прикрито), естествено съпроводени със задължителните назидателни коментари за това как клиента не можел да си избира и други подобни.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Храна хвърлят богатите глезльовци.Хората с минимални заплати и пенсии всичко си изяждат.Въпрос на житейски ценности и възпитание." - АХАХХАХАХАХАХАХАХА ... скрий се!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И кво БЕ! Хранта си е МОЯ БЕ!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 67 Интересно защо все ви избива на обяснения за "пенсионерите". Общоизвестно е, че не сте никакви хуманисти, тъй че е ЦИНИЧНО да ги използвате като бухалка.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Храна хвърлят богатите глезльовци.Хората с минимални заплати и пенсии всичко си изяждат.Въпрос на житейски ценности и възпитание.
63
1
 
3
 
! Отговори
ФуудитУ преди 9 месеца
да вземе да провери колко тона храна се изхвърля в т. нар. Цивилизован Запад и тогава да плюе България! Отделно да каже за ГМО-храните и тези с изтекъл срок на годност с пренабита номерация 3-то качество в кауфланд,била и лидъл на непосилни цени!Много е лесно да критикуваш и да сочиш с пръст бедните страни,но в същото време да си мълчиш за колонизаторите,които изсмукват и ограбват народи и унищожават икономики за да задоволят неутолимата си алчност! Аман от тв еднодневки!
62
1
 
5
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
е ше изхвърля след като продуктите са некачествени как няма да се изхвърля .
61
1
 
5
 
! Отговори
Hoqsan преди 9 месеца
Купувайте хладилници с големи фризери и ръгайте всичко щом предрича, че ще застои.. после се притопля/сготвя на ново и пак става за ядене... те всички ресторанти го правят т'ва, защо вкъщи не си го правите.. меса, супи, хлебни, торти.. ооо фризера е чудо на съвременния живот!
60
1
 
0
 
! Отговори
Помнещ преди 9 месеца
До ТОВА ПРИ ПРЕХВАЛИНИЯ Точно, защото нямаше достатъчно храна, че да се изхвърля :)
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който няма мелачка за отпадъци и няма идея каква пречиствателна станция има в София (последен писък на модата), е човек от третия свят.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е но спокулантите в магазините предпочитат да хвърлят храна вместо да намалят цените.
57
1
 
2
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 9 месеца
а Аз Ям 20 Сметанови Торти и след това както си му е Реда Любимото ми за Десерт - 30 Порции Свиинско със Зее! за Народо, дори Саламурата от Зеето - не Оставям!!