Годишно изхвърляме у нас 670 000 тона храна, 60% – от домакинствата

Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света
11 авг 2023 11:43, Анисия Иванова
109

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Foody.to Светослава Симеонова в "България сутрин".

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта основателят наFoody.to.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руското знаме стана знаме на свободата в Африка. Русия показа пътят към свободата на африканците, на нас ни даде свободата през 1878 г.! Слава на Русия!!!
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-обичам да М-О-Ч*А върху паметника на загиналите американски летци по време на бомбардировките на Шопландия (Сф).
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От това купуване и оправяне народа буха в насрещното и какво ли още не ще видим боже пази България от корумпирани изпитващи и инструктори
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагаренко да каже колко етнически българи живеещи в украйна са мобилизирани от киевския нацистки режим в украйна, пратени на фронта и убити? Някой нещо по въпроса? В украйна живеят много българи, има населени места заселени само с българи. Интересно ми е как нашите русофоби биха се почувствали ако живеят в украйна и ги пратят на фронта. Ще напълнят гащите и след 30 минути ще ги измлати руската артилерия.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радослав Радев и Красимир Костов.По повод спирането на баща ми уж от работа дето го дрънкате когато реши да спре ще спе ще реши само тои вие първи ще научите а дотогава продалжаваите да купувате книжки видяхме оня ден резултат от купуването нали Ангел Атанасов даваи смело не на ден по пет а по педесет ще са от купуването дай Ловеч
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не Украйна се моли за снаряди на дебелия ким.Всеки снаряд за Украйна- умрял ***.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна е на границата на разпада, фалирала отдавна и силно задлъжняла. Дори и да останат евентуално, подчертавам евентуално някакви остатъци то те няма да могат да се въстановят, заради колосалните загуби на фронта, отлива на население от страната и масовката от инвалиди, които са над 500 хил, колкото са и груз 200 (за сега). С вожд наркос и краварско пр0tejе така се получава. Ние трябва да се освободим от нашите краварски пр0tejета, че ни чака същото.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И в какво трябваше да ме убеди тази статия ?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да изхрърляме храна можем да я даваме на укронацягите. Да ядат и и после да d r i s k a t
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копейки, не ви ли е гнус от това уродливо същество мутрофанова бе? От кскъв пол е междувпрочем?
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 1 ден украйна изразходва снаряди, колкото в кравария произвеждат за 1 месец.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори"____________Не разбрах как проблемите им са по моя вина? Странно аз как мога да си го позволя живеейки в най-бедната страна в ЕС. А, сетих се- защото работя.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виж първо мутрофанова, тогава ми говори зс брадясали жени копейка.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на Нигер, Мали и Буркина Фасо! Освободиха се от западното колониално робство! Ние така сме потънали в това робство от 33 г., че няма измъкване и Потъването Продължава...
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В прекрасната руSSия даже децата на русофилите не щат да стъпят.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Джуджето шут Денков каза че: руската групировка Z се е приближила до град Купянск. Градът се евакуира и отбаната се усилва. Местните жители чакат руските освободители с нетърпение. Слава на Русия!!!
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-добре колония на Кравария отколкото губерния на ***-въшшкари.
19
2
 
5
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
А защо не организират кухня за бедни с минимално заплащане на храната?Тези хора надали ползват приложения.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия не хвърлят храна. Вече втора година половин свят се бие срещу Русия, а Русия даже е взела инициативата и мачка нацягите и западните наемници. Превзема нови и нови територии. Каквато и техника да пратят в покрайна няма да помогне. Всичко ще стане на пепел. И така ще бъде, защото руснаците се бият Za Родината и Za Правдата. Силата е V правдата, а V правдата е и пOбедата. Vрагът ще бъде раZбит, пОбедата ще бъде Zа Русия!!!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вбрусия и белорус е прекрасно. В САЩ само наркомани и клошове. Ама ни един смръдлив копейкаджия не е отишъл в *** русия. Всичките са с деца в лошата Америка.