Годишно изхвърляме у нас 670 000 тона храна, 60% – от домакинствата

Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света
11 авг 2023 11:43, Анисия Иванова
109

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Foody.to Светослава Симеонова в "България сутрин".

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта основателят наFoody.to.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В освободените от укронацисткия режим области и републики кипи бурно строителство. Строят се жилища, пътища, водопроводи и всякаква инфраструктура. Жизненият стандарт на населението се е повишил 5 пъти в сравние с живота им в покрайна.Тези хора там са изключително щастливи и доволни. Там няма екотерористи и зелени НПО, които да блокират строителните и индустриалните дейности. Развиват се хората и не деградират като нас тук. Тук като видите градските разбити панелки все едно сте в Бахмут.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ви се струва годежа между Гpoб и ПП-ДБ? Убедихте ли се, че сме колония на кравария a?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, и? Храната е биоразградима и не нанася щети на природата.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, голямо е разхищението на храни. Купува се много и се хвърля много като застои.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е то след като се наядеш, 20% остава намазано по чинията.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По улиците на щатите живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия и Беларусь.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Храната съм си я платил и ще правя с нея каквото си искам.
9
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Един познат ресторантьор си гледа прасета от остатъците от кръчмата - 2 бр. Декември става голяма веселба при заколението :)))))))))))))))
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тези количества изхвърлена "храна" от домакинствата влизат кокали, обелки, кори, използвана мазнина и прочие хранителни отпадъци, които не са храна. Това отново е от "АДЖЕНДА 2030" пропагандите, и отново полека ни движат към някаква адска и зловредна цел. Примерно да ни мерят колко хранителни отпадъци изхвърляме и да ни глобяват, ако са над определен грамаж.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая nатkа що не иде да си намери истинска работа вместо да се занимава с глупости?
6
1
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Как сметнахте колко храна изхвърлям? При положение, че никой никъде не мери/тегли? Как знаете каква част от храната се изяжда в един дом? Нека ви кажа: не знаете! Има формули и изчислявате някаква стойност на база измислени показатели. Тази "статистика" е по-измислена дори от онази за глобалното затопляне с мерене на температура от последните 50 години!
5
0
 
10
 
! Отговори
Нико преди 9 месеца
Високи цени. Като не се продаде се изхвърля.
4
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
затова търг вериги трябва да въведат практика кулинарният щанд да намалихраната между 1200 и 1400 часа те намаляват след 2000 часа когато няма никоии тавите вече са празни и измити
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И? Платили сме си я. Ако искам ще я хвърлям ако искам ще я ям. Ако искам на просяци ще я дам. Ромите така или иначе намират полза когато я взимат от казана. Не виждам гледната точка на козата тук, че да изкача с тези цифри. Тя колко килограма nарцали от гардероба хвърля на година?
2
1
 
4
 
! Отговори
Социалист преди 9 месеца
Ние сме най богатата държава,как няма да изхвърляме.При Бай Тошо хранехме домашните прасета с бял хляб.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофобите хвърлят *** навсякъде и джокат като nен0рмални!