Годишно изхвърляме у нас 670 000 тона храна, 60% – от домакинствата

Изхвърлянето на храна е петият замърсител в света
11 авг 2023 11:43, Анисия Иванова
109

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Foody.to Светослава Симеонова в "България сутрин".

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта основателят наFoody.to.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
3
 
! Отговори
Кмета преди 9 месеца
Това количество е нищо в сравнение с ***, който Европа внася в България. Синтетични, неразградими, канцерогенни и радиоактивни отпадъци.
55
2
 
3
 
! Отговори
Троян преди 9 месеца
Пишете колко тонове се изиспват от германия. На море не ходя, че е гадно.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страшни ли ви се виждат тези цифри? Ами точно затова са поднесени в този вид, за да ви плашат, да започнете да си обсъждате "Аз на изхвърлям". Действително сметката е тази: 158 грама, дневно на 7млн души по 365 дни /за една година/ правят точно 60% - те процента на 670-те хиляди тона. Хитро, а? Вместо да кажат - 158 грама ... Тук следва да имаме предвид и дали храната, която сме купили от магазина вчера става за ядене. Важно е да започнете да се чувствате виновни за всичко!!!
53
3
 
2
 
! Отговори
ТОВА ПРИ ПРЕХВАЛИНИЯ преди 9 месеца
БАЙ ТОШО НЯМАШЕ КАК ДА СТАНЕ
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А може ли да проучите колко тона храана изхвърлят големите вериги магазини, където цените умишлено се поддържат високи и вместо да се продава стоката се хвърля?
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е от навика, с който сме дресирани от рекламите, да сме консуматори и да купуваме с излишъци.
50
3
 
5
 
! Отговори
Бгг преди 9 месеца
Тия имат ли връзка с реалността въобще бе ??? България къде по големи проблеми има отколкото тоя глупости дето ни ги сервират. Ония в гей-съюза може това да им е проблема, ама тук са как да оцелее човек с тия заплати.
49
1
 
4
 
! Отговори
Тая преди 9 месеца
По себе си ли съди. Ако е така да даде личен пример а не да ни баламосва с лакърдии за нейните три минути слава
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Над раихстага се веят знамената на дъгата и синьо-жълтия укропарцал муахахаха
47
5
 
4
 
! Отговори
И какъв е проблема? преди 9 месеца
Това на практика е показател че живеем добре! Щом изхвърляме значи има излишъци и сме богати. Това че българина е бил беден са митове и легенди. Накъдето и да се обърне в България виждаш скъпи коли, добре облечени и охранени хора всеки със скъп телефон в ръката. В България бедните са не повече от 5%.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сготвената храна имало гаранция, че щяла да се изяде? Майка ми е готвачка и готви промишлени количества храна на работа и вкъщи. Няма изяждане, колкото и да е вкусно. Решението е да се гледат кокошки и прасенца, които да омитат всички остатъци. Също така да се компостира. Храната (естествената) не е отпаддък! Но има много продукти на хранително- вкусовата промишленост, които не стават за ядене нито за хора, нито за животни, нито дори за компостни организми
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Питие си лекарствата и бъдете живи и здрави за Карлуково може да ви приберат дучо е тука първо мъжко при Петкова го знаете дее
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Видяхте ли алеята на звездите в Холивуд? Пълно с бездомни и наркомани. Дрипави палатки, колиби и навсякъде битови 0тпадъци. Някои дори спят по земята, друсани яко. Всичко е 0пиkан0, добре че миризмата не се предава по клиповете. Това са Американската мечта, великата демокрация и западните ценности.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая как го изчисли? Нова опорка" Има една пенсионирана учителка, която сутрин в 4 обикаля кофите за ***. Тя колко тона изхвърля според тая?
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не би от лекарствата и ракията да халюцинират.То ракия с лексотан нее добре
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Там е сам нашия танк Альоша". Руският танк Альоша сам унищожи 10 броя натовска бронирана техника. Альоша е руски герой!!!
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разказвачо прибери Костов и Радев за акъл
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На запад жените правят мъжете на шматароци, мъжете ги е страх да гъкнат... жената му взима апартамента, кара го да плаща и накрая мъжа става от командата на лгbt++++
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разказвачи на приказки.Дее разказвача на легенди наследници проима
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като ги учите за три улици не се знае какво ще видим но това е няма управия ама за интимната връзка и насилието се загрижили