На 11 август 1877 г.: Решителната битка за Шипка

Тя предопределя изхода на войната
11 авг 2023 07:45, Александър Попов
85
На 11 август 1877 г.: Решителната битка за Шипка
Снимка: БГНЕС

На 11 август 1877 г. (23 август по нов стил) се състои най-тежкото сражение на Шипченския проход. Това е един от критичните моменти по време на руско-турската война, като руските войници и българските опълченци, командвани от ген. Столетов, едвам успяват да удържат на натиска на Сюлейман паша. В решаващ епизод от битката се превръща пристигането на подкрепленията на ген. Радецки, които отблъскват турските сили.

От 9 до 11 август 1877 г. на връх Св. Никола, връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 9 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия.

Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на тридневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 месеца
Ако зависеше от меките китки от пплгдб+, щяхме да се надупим директно на соломон(сюлейман) ;) !!!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 1822 е имало такова предложение към църковните представители.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако руснаците са искали да освобождават България щяха да го направят още 1830г.
68
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Зозо, благодаря ти!
67
0
 
1
 
! Отговори
До зозо преди 8 месеца
Всички заможни българи са правили дослук с турците.
66
2
 
6
 
! Отговори
Слави ани преди 8 месеца
Глупости на търкалета.Естествено,че Руската империя си гледа интереса.Но когато минава по тези земи трепа само мюсли,а не българи.Ако искаше тази земи да са техни,щеше да го прави,както сега става в Украйна.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До За губерниятаруснаците от самото начало са търсели излаз на бяло море. ТЕХЕН излаз на бяло море, с който да заобиколят Босфора, пък който както иска да го разбира и интерпретира.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това някаква похвлаа за опълченците на Шипка ли е? Не мога да повярвам ... имало един български гражданин и в тази редакция ...
63
1
 
8
 
! Отговори
За губернията преди 8 месеца
Четем предварителния договор. Пише: християнско славянско княжество на север от Ст. Планина. Но никой не е очаквал, че руснаците ще стигнат чак до Цариград. От там получаваме Източна Румелия. Всички тези земи са освободени с наша и руска кръв. И постигаме повече, отколкото великите сили са ни определили. Днес можем да говорим каквото поискаме, но докато не изгорим документите и не сринем паметниците, приказките ще олекват пред подвига и признателността.
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как се нарича човек, който заема страната на агресора, когато родината му е нападната? Това патриот ли е, или предател? За едни "опълченци" питам.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бей ли е бил?
60
3
 
11
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 месеца
Не съм русофил или американофил но отдавам почит на всеки загинал за освобождението на България и не пипайте празника защото тогавашната Русия няма нищо общо с сегашната СССР на пуДинГ и пияните рашки!
59
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Добре, че са били българските опълченци!
58
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До До зозо разбирача ... Прадядо ми е Хаджи Минчо със над сто декара поливни земи. Такива като теб са му пасли добитъка.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А вие вижте от "великите сили" тогава какво е останало!!! Къде е Прусия? Няма я. Не бъркайте с ГерманияЯ Прусия е заемала територии на днешна северна Полша, Прибалтика, Чехия, предипна Източна германия. Къде е Австро-Умгария? - две малки държави сега? Какво представлява Великобритания? Смалила се е повече от 10 пъти. Коко е останало от Франция с колониите и? Нигер е 2 пъти по-голям от нея, Къде е Османската империя? Така че - .....
56
12
 
4
 
! Отговори
До зозо разбирача преди 8 месеца
Прадядо ти със сигурност не е можел да чете.,ако не е била Русия и щеше да си същият овчар.
55
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Истина ... Айде първо виж предварителният договор на Русия с Австро-Унгария, тогава пробутвай тука руските глупости!
54
6
 
7
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
До БонгоЗатова ли Санстефанска България е така очертана в договора? Хайде да прочетем откъде идва разделението не на две, а на три! Великите сили на които се кланяте сега те приемат разделението ни!
53
6
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Бонго Бонго ... Ами те си имат предварителен договор с Австро-Унгария. Руснаците получават нашата Губерния, Австрийците получават Босна и излаз на море. Тука копейките да не се плюнчат много с промитите си мозъчета. Играта е по-сложна, не е за копейки.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кирчу искада махне 3ти март и шипка щото рупа снег там, точно като турците преди 150 г

Спонсорирани публикации