Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап

Forbes: Голямото дарение от България не е вълнуващо
24 авг 2023 08:49, Нели Христова
313
Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап
Снимка: БГНЕС

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва личен състав. Не, той не е брониран.

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или гъсенична бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, докато войната навлиза в своя 19-и месец.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето в понеделник. Но той побърза да обясни, че машините няма да пристигнат бързо, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето."

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един целеустремен картечар лесно може да извади от строя един БТР.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, е очевидно от статистиката. Украйна влезе във войната през февруари 2022 г. само с шепа БТР-60, реактивира десетки стари складирани БТР-и, най-вече за да добави мобилност на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, като е загубила стотици от тях.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да придвижва камиони по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
2
 
2
 
! Отговори
Ишжгэ преди 8 месеца
Зеленото ще ги върти...
243
2
 
3
 
! Отговори
Вин Дизела преди 8 месеца
Ако се тунинговат ще станат пушка.
242
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А у нас хора ще бедстват, защото няма техника, която да ги изкара от поредния потоп.
241
4
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Върлият комунист от миналото Тошко Тагарев се е превърнал във върл евроатлантик и натовец. Откъдето духа вятърът.
240
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За без пари толко.
239
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали уж бяха на полицията тия непотребни, БТР-и...сега се оказаха на армията и модернизирани...Интересно какво още има и не се казва.... Иначе с приоритет ще се гласува да заминат за кацата без дъно а да си оправят нефелния закон за конфискация на МПС, надали е с такъв приоритет щото посолството там нецдава зор...нали така Тагаренко?
238
29
 
11
 
! Отговори
Стара гатанка преди 8 месеца
-Грозно ,голямо,тежко и не рита,що е то?-Руска машина за ритане.
237
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАШИЯ ПРИНОС БЕЗПЛАТНИ КОВЧЕЗИ ТОВА МАЛКО ЛИ Е ЗА НОВОТО ГРОБИЩЕ КРАИ КИЕВ
236
3
 
13
 
! Отговори
Факти преди 8 месеца
Тия БТР са с форсирани двигатели от ГАЗ -51 - двигател разработен преди 1951 година...
235
13
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Напиши нещо конкретно от колко мили те вижда стария ф-16 и отколко вижда су кой пръв кого ще засече и ще унищожи това не са филми за асове всичко е техника Хората ти пишат 3-Ф16 стигат за да унищожат и изкарат всички хеликоптери на руснаците от най модерните ЗАЩОТО ги виждат от 6-пъти по далече и ще ги унищожат от 150 км а хеликоптерите на руснаците виждат на 15-20 км --- имай във предвид че ф-16 имат различни модификации и снаражение !
234
8
 
8
 
! Отговори
КОга един DYRTAK преди 8 месеца
--като нашите *** тука че от ладата има по-хубаво --казва Аааа на времето Лада си беше много добра ---Той bastuna на времето и на снимка не можеше да види западен афтомобил камо ли да кара и да сравнява !!! Същата работа беше и във казармата само хвалене и надъхване на пушечното месо ,че да не знаеме със какво ще си имаме работа и да сме заблудени докато запада ни избива как си иска без жертви ! Толкова бяхме жалки !
233
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Е то всеки БТР може да бъде пробит от голямокалибрена картечница. Не са само нашите. Ама аз ви казах преди, това е машина за размирици, не е бойна машина. Вие се хилехте. Същата работа кат о Ф16, макар на Запад да го изкараха равен на Су 35. Ами айде за видим, като се появят Ф16, пак ще ви пиша.
232
5
 
8
 
! Отговори
До 236 преди 8 месеца
Това което говориш си е чиста кремълска измишльотина --- Брадлитата горели като факли а Т72 като беналски огън ! и Абрамса гори и и Т-90 гори и Леопарда и там доло до границата са се подпалили едни ливади ! Ама украйнците са за бой тръгнаха през минирани полета ешалонирана подготвена отбрана със обстреляни от артилерията възмобни места на атака и без въздушна подръжка срещу хеликоптери танкоубиици и авиация -- sersemi !
231
4
 
13
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Могат да се ползват като коли - камикадзета.
230
9
 
20
 
! Отговори
ТАКА Е преди 8 месеца
Но защо тогава брадлитата и леопардите горят като факли и нищо не постигат, въпреки численото си превъзходство, а старите Т-72 преди това вършрха добра работа на украинците???
229
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо руско не става за фронта.
228
23
 
6
 
! Отговори
Крундел преди 8 месеца
Всичкият негоден руски скап да заминава за украйна и нищо да не става от него ако успее да докара някой инфаркт или инсулт на някой русор0б и го прати на концерта на кобзон пак ще е нещо
227
1
 
17
 
! Отговори
Познайте преди 8 месеца
До АнонименТоя БТР навремето е измислен да форсира от движение реките в Западна Европа течащи повечето в посока юг -север. Издържа калибър 7,62 и осколки от снаряди. Има водогребен винт и плава няколко пъти по-бързо от верижните БТР. Във водата су вижда не повече от 1/3 от силуета му. Никакъв проблем не е на челните листове да му са монтира подвижна композитна броня. Познайте коя река се гласят да форсират с него укрите?
226
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БТР е добра машина. А и защо да ги подаряваме. Те могат да се използват е у нас. На нас някой нещо да ни е дарил. На новия брат му платихме 200 милиона за един самолет. Навремето Елцин беше ни подарил 100 БМП и 100 танка Т-72 с който нашата армия в момента е въоръжена. И сега тези танкове предателите искат да ги подарим на Укрите. 100 танка Т-55 ние подарихме на македонците а те тарикатите ги продадоха. И сега като дарим 100 БТР нищо чудно укрите да ги продадат.
225
15
 
4
 
! Отговори
... преди 8 месеца
малиии, преди 45 и нагоре години съм се возил в подобно нещо! Кой не е влизал в такова той не знае! Но и тогава не ставаха за нищо! Спомням си старшината се напи и почна да стреля по БТР-ра! И му счупи фаровете! После вика бе кой вашта ... го направи това! Инак не съм се возил в американски бронетранспортьори, но предполагам, че са далеч дале по-добри от тия!

Спонсорирани публикации