80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

1/3 са свили радходите си за енергия
27 авг 2023 22:45, Нели Христова
277
80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Снимка: БГНЕС

Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Проучването е на Националния статистически институт. Едва 20 на 100 са тези, които имат увеличение на приходите си. Въпреки двуцифрената инфлация - 80% нямат никакво увеличение на доходите си през последната година.

Семейството на Ива Цветкова е сред домакинствата, които са свили разходите си заради инфлацията. Непроменените доходи на тричленната фамилия през последните 12 месеца налагат известни ограничения.

"Наложи се да вземем решение да не ходим на почивка, тъй като предстои учебната година и детето смени училището. Нови неща трябва да се закупуват и така си правихме по-сериозни сметки", казва тя.

Ива е притеснена, че предстои и зимният сезон, което означава по-високи разходи за отопление.

"В нашето семейство специално сме забелязали, че за ток отиват най-много средства, тъй като не ползваме ТЕЦ и това доста се отразява на семейния ни бюджет", допълна Цекова.

Около 1/3 от анкетираните от Националния статистически институт са ограничили потреблението си на енергия. Близо 9 на 100 от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в това отношение е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Според икономисти докато бизнесът в България продължава да работи на ишлеме, цената на работната сила няма да се промени и затова не могат да се очакват по-високи доходи. И предлагат вариант за изход от ситуацията.

Според доц. Даниел Павлов – икономист един от начините е да стимулираме малките и средни предприятия, особено в провинцията, да извършват своето производство чрез права върху собствена търговска марка. Така например, има различни международни корпорации, които имат права върху своите напитки - търговска марка, промишлен дизайн, изключително добра пазарна политика. И ето, в резултат на това те са мултимилиардери.

Според доц. Павлов повишаването на бизнес културата на купувачите също е ключово. Ако се залага на продукти на родното производство, това ще стимулира местния бизнес, което неизменно ще доведе до по-високи доходи на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: приходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 7 месеца
До 236, ти си проблемът на тази държава "Всяка година прочитам между 30 и 32 книги". Къде видя месец, бе смок? Осъзна ли колко ти липсва интелект в кратуната? Прав си. Няма начин да осъзнаеш. Твоето се нарича Дънинг-Крюгер. И си неграмотен :) Което е пряко следствие на това, че не четеш и една книга за 10 години. Такива като теб не трябва да имат достъп до интернет. И да гласувате трябва да ви е забранено :) Единственото, което постигаш е да замърсяваш околната среда.
227
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 235 преди 7 месеца
Мдааа! видя се какво "можеш" и какво "знаеш"! Така, че наистина няма смисъл да се пънеш тука и да ЛЪЖЕШ как си прочел 30 книги на месец! Щото аз вече доказах, че едва ли и една книга си прочел! :))))))))))))))))))) така, че ни отърви от "умната" си персона и не си губи времето да пишеш тука, ами земи прочети барем една книга! :))))))))))))))))))))))))))))))))))
226
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 234, толкова си ограничен, че не заслужаваш повече времето ми. 10 минути мое време струват колкото цял твой месец. Отивай да пиеш, че логиката ти и без това не я бива :) Смок си :)
225
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 231 преди 7 месеца
Еми тогаз как така ми говориш за инфлация бря!?
224
3
 
3
 
! Отговори
До До 228 преди 7 месеца
значи викаш аз тия работи не ги разбирам ама знам дека не са така! Това ли се опитваш да ми кажеш или пак се обърка!? Не за друго ми как ми говориш за инфлация кат ти даже не знаеш цената на хляба, млякото сиренето кашкавала и тез "дребни" хранителни продукти! Та ако така както "знаеш" за инфлацията ако и така "знаеш" и за книгите то вече ми е ясно колко книги си прочел! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Инак ако човек съди по индивиди като тебе! То май май требе само себе си да жалиш! :)
223
1
 
6
 
! Отговори
До 228 преди 7 месеца
Пазарувам всяка седмица. Цените не си правя труда да помня. Имам по-важни задачи, върху които да мисля. Всяка година прочитам между 30 и 32 книги. Бизнес книги и научна литература. Недостъпна за хора от твоята каста. Съжалявам индивиди паднали на нивото ти. Но пък имаш право да се оправяш сам :)
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма за мен, по-голям удоволстиве, да знам, че някой ми бачка и си дава потта, кръвта и душата за мен .АХХАХАХХАХАХХА
221
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много лесно може да се сметне необходимия доход. Това е текущата цена на горивото в дадена държава, умножено по 1000. В Англия цената за литър е около 1.40. Значи минимум 1400 паунда месечно ти трябват. Сметнете си за България колко ви трябват...
220
6
 
4
 
! Отговори
до Анонимен 223 преди 7 месеца
Значи явно никога не си пазарувал в хранителен магазин или пък някой друг пазарува вместо теб! Така, че разбирам защо НЕ знаеш че хранителните стоки през последната година са увеличиха двойно! Така, значи ти НЕ може да коментираш инфлацията! Това е ясно! Понеже аз пазарувам редовно, основно храна, знам за инфлацията много повече от колкото ти някога ще научиш! После за книгите! А ти колко книги прочете? Не за друго ами ако 80% са зле то това какво говори? А? Или и това НЕ знаеш!? :)
219
3
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 7 месеца
ВДИГНЕТЕ ГИ ТЕЗИ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ БЕ- НЕВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТОВА-АЙДЕ ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА
218
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-добре не раждайте деца в тая държава.
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Човек трябва да е случил на семейство и роднини.
216
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 212, виновен си, че си провал и не правиш нищо за да си помогнеш. Какво значи да сме солидарни? Да вадим пари от джобовете си и да ги даваме на мързели ли? Или на пияндета? В днешно време в България само тотален нищоставащ и нищоправещ не може да изкарва пари. Солидарност имам към хора, които се опитва. 80% не се опитват => солидарност имам към останалите 20%
215
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ..., личната ти инфлация може да е и пет цифрено число. 80% са бедни, защото това са си избрали. Тези 80% не са прочели 2 книги през последните 10 години. Тези 805 не са отишли на един курс за повишаване на квалификацията или преквалификация. тези 80% смятат, че трябва да се вдигне МРЗ за да живеят добре. Тези 80% пазаруват евтинджоски *** за да си купят цигари и алкохол. Шофират кошници, вместо да изпозлват обществен транспорт. Живеят в апартаменти в пъти по-големи от нуждите им.....
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
>>> Ооо Горско Явление, Ооо Светкавично проявление. Къде са твойте Горски Самодиви, да ги видя го+ли, диви? И Гергана с Женствен пирует ми разказа Горски сюжет. Тез наште Български юнаци, на чела с лъвски знаци, имали са чест и мощ, да разпространяват Балканската нощ. Нарамили раници, торбички пълни с лакомства за всички. Какво ли тамя няма в тез сакчета, чували. Богатство земно от земята родна брали и сега в торбичка пълна се събрали... >>>>
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
>>> Раждала е и пак ще ражда, българска юница юнашка, та тя всеки ден опъва шпагатна ловна прашка. Ооо Земно сътворение, Оооо Божествено стълкновение. Красота неземна, Красота приземна. Красота от музикални форми на придворни. Красота от пилупрозрачни форми. Красота от мицъл с пирует, с кристален материален сюжет. Красота от българска природа, Красота актуална на мода. Красота с трепета на Зверска кожа, на Гергана лъчите да издържа не мога >>>>
212
3
 
1
 
! Отговори
... преди 7 месеца
първо инфлацията, за изминалата година, не е 2 цифрено число! тя е 3 цифрено! Особено при хранителните стоки!!! После термина работещ беден е трайно залегнал вече при нас! И накрая това става така понеже шепа хора искат да забогатеят за вчера! И не стига това ами искат това да продължава вечно да е така за тях и роднините им! И зьатова 80% НЕ могат да си покрият ежедневните разходи! Но споко! този процент ще продължи да се увеличава!!!
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
>>> И девица като стръвница да им се покаже, никой няма да откаже. Гърди космати, смели, славни, пълнят с лай в гората като месоядни. Мъжко сърце в тях бие, дет се пръска от радост, кат се напие. Кой казва, че не ражда таз земя наша, таз мащеха, родина за мнозина. Та тез левенти по горите, да не са от чужди гнезда, да не са месени с чужда глина?>>>
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нооо запомнете Вий безполови Диригенти. Таз софра не е за Вас. Лудо от лудо младо коластра сукало.в дън земя да го завреш, пак ще живне бе ***. Туй небесно Балканско явеление ще пребъде в ловно забавление. Соколи наши с пълни патрондаши се отправят, там горе в планината. Дружинки с пушки, ножове, секири, стрелят напосоки, там де що прави дири и се вири. там в гората всред шумата си търсят ловците белята.... Гонят по следи сърни, глигани, вълци, зайци и фазани >>>>
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
>>> Но не Щеш ли.. ново избори дошли и отново онанистичен цикъл се завихри, Със лозунг профилактичен. "Слава, Ц+и+ц+и, Меч и К+р+ъ+в си протегнали ръце. Прах и въздух на Земята започнали да сеят те." Славата им се струвала малка, та повикали Хитрината... с хитрина, като Лисица да побеждават и безкръвно да се обезболяват. >>>