80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

1/3 са свили радходите си за енергия
27 авг 2023 22:45, Нели Христова
277
80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Снимка: БГНЕС

Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Проучването е на Националния статистически институт. Едва 20 на 100 са тези, които имат увеличение на приходите си. Въпреки двуцифрената инфлация - 80% нямат никакво увеличение на доходите си през последната година.

Семейството на Ива Цветкова е сред домакинствата, които са свили разходите си заради инфлацията. Непроменените доходи на тричленната фамилия през последните 12 месеца налагат известни ограничения.

"Наложи се да вземем решение да не ходим на почивка, тъй като предстои учебната година и детето смени училището. Нови неща трябва да се закупуват и така си правихме по-сериозни сметки", казва тя.

Ива е притеснена, че предстои и зимният сезон, което означава по-високи разходи за отопление.

"В нашето семейство специално сме забелязали, че за ток отиват най-много средства, тъй като не ползваме ТЕЦ и това доста се отразява на семейния ни бюджет", допълна Цекова.

Около 1/3 от анкетираните от Националния статистически институт са ограничили потреблението си на енергия. Близо 9 на 100 от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в това отношение е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Според икономисти докато бизнесът в България продължава да работи на ишлеме, цената на работната сила няма да се промени и затова не могат да се очакват по-високи доходи. И предлагат вариант за изход от ситуацията.

Според доц. Даниел Павлов – икономист един от начините е да стимулираме малките и средни предприятия, особено в провинцията, да извършват своето производство чрез права върху собствена търговска марка. Така например, има различни международни корпорации, които имат права върху своите напитки - търговска марка, промишлен дизайн, изключително добра пазарна политика. И ето, в резултат на това те са мултимилиардери.

Според доц. Павлов повишаването на бизнес културата на купувачите също е ключово. Ако се залага на продукти на родното производство, това ще стимулира местния бизнес, което неизменно ще доведе до по-високи доходи на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: приходиНСИразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
16
 
7
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Регистрира се като търговско дружество и се осигурява на минимална заплата , останалото си прибира като дивидент. Програмист има средно 2,5 имота. Дава под наем и не регистрира и този доход в общината. Работи в офис с климатик , не много. Трябват много ДАНЪЦИ ЗА ПРОГРАМИСТИ , трябва да им се вземат имотите за да се оправи България.
147
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Респект за президент Радев! Само с няколко думи поставя на място (а именно в тинята) националните предатели, които се правят на евроатлантици и изобщо на политици! Направо им изкарва отровните зъби с шутове от алчните усти!
146
9
 
5
 
! Отговори
В Париж съм преди 8 месеца
Тука е по евтина храната к вите и целото от колко в Заддунайския Ке н е ф.Да те говорим ме са и хо качественни!Вобще те ви говорете за З март и ме трябвало да се гордея че съм българин!Французин германец хорандец англичанин италианец или белгиец искам да бъда!
145
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма изненади. 80% лош мат'рял. Заслужават си го.
144
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова бедни хора има,а се правят на богаташи.Избиват комплекси, но....така е било винаги.
143
14
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Докато България е свободна страна всеки има право на мнение, отидем ли в Русия ,ще броите гълъбите или мухите.Пуйтийн не пожали 300 хиляди руски убити войници, ще пожали ли украинците, ами вас?????Радев е ПРЕДАТЕЛ
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПИШЕЩИТЕ ПО ДОЛУ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТУК В ГУГЪЛ ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ- А ТЕ ДА СИ ПИШАТ КАКВИ СИ ИСКАТ НАРАТИВИ.
141
7
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Точно така 146 ти.Радев иска да излезем от ЕС и НАТО и да ходим в Евразия, нищо че рузия избяга в Брикса , при чернунгите и индианците .Радев е предател. Откога го пиша. Преди и толкова съмишленици нямах.бях Единствен тук.Бойко го спря с отрочето му Кирчо.И благодарение на БСП и ДПС инак излизаха от парламента. Радев ухапания плю по ръката,която го вдигна . ПРЕДАТЕЛ УУУУУУУУУУУУУУУ
140
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СРЕДНА ЗАПЛАТА В РУСИЯ 1300ЛВ- ВЪВ ФАЛИРАЛА ГЕРМАНИЯ МИН ЗАПЛАТА 4000ЛВ
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали имате за кюфтета и пиене, за банани, чалгата е безплатна, кво се оплаквате на 80% от българите никога не им е трябвало повече
138
1
 
11
 
! Отговори
Уточнение Бедност ЕС преди 8 месеца
В ЕС си енергийно беден, ако плащаш само за един вид отопление 10% от средна чиста работна заплата СЧРЗ. Само за сградна Българите ще платят 10% от средна С.Ч.Р.З - 130-150 лв. в зависимост от кубатура. Често се отопляваме и с ток зимата, или 300 лв отиват за ток или парно. 80% трябва да сме на опашката за енергийни помощи, защото само 20% от българите за добре, депутати, чиновници, съсловни олигархати, политици, чиновници.
137
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АЗ НЕ ИСКАМ В ЕДИН СЪЮЗ С ИНДИЯ, ПАКИСТАН, КИТАЙ- ИСКАМ ДА ОСТАНА В ЕВРОПА А НЕ В ЕВРАЗИЯ....
136
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тя статията за България неудачниците пак плюят Русия, вия явно я сънувате вече тая Русия
135
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В РУСИЯ- 300ЛВ- ТОВА ЛИ НИ ОЧАКВА АКО РУНДЯ НИ ДОПУТА ТАМ...
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Друга статистика Абе човек ти в тоя форум ли живееш бе ахахахахахаха
133
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СРЕДНА ПЕНСИЯ В РУСИЯ- 19360 РУБЛИ В ЕВРО 183 ЕВРО- ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ- НА ТАМ ЛИ НИ БУТАТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ НА РУНДЯ
132
10
 
8
 
! Отговори
Друга статистика преди 8 месеца
80% от пишещите тук копейки са гладни комплексари които са брутално ощетени от липсата на достатъчно гънки по мозъка, а останалите 20% са платени от Кремъл дeгeнерати които се опитват да манипулират форума с дежурните си лъжи и опорки.
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Капитализъм баце, малко са богати, много са бедни, кой не скача е червен
130
7
 
9
 
! Отговори
Лошото предстои преди 8 месеца
Цифровизация, цифрово евро. Споразумение със СЗО - насилствено ваксиниране. Още повишаване на цени на: ток, парно, вода, бензин. Европейска средна заплата е нормална 1500 евро БЪЛГАРИЯ за И. Европа. СОФИЯ стигна европейските ЗАПЛАТИ, проблемът е, че инфлацията е безумна. С европейски заплати не можем да платим сметките и данъците, разходите. В ЕВРОПА си енергийно беден, ако плащаш над 10% от чиста средна заплата ТОК или ПАРНО. САМО ЗА ПАРНО 80% от българите са ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ според критерии ЕС.
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В НАШИЯТ БЛОК- ЛЕКИ КОЛИ ИМАТ МАЙКАТА, ТАТКОТО ДЕЦАТА И СУТРИН КОГА ЗАМИНАВАТ НА РАБОТА И ЛЕКЦИИ И ВЕЧЕР КАТО СЕ ВРЪЩА Е АД.