Храните отново поскъпват, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците

Млякото скача с 50% т борсите до щанда
31 авг 2023 11:05, Стела Стоянова
136
Храните отново поскъпват,  най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците
Снимка БГНЕС, архив

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщава Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", заяви Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: храниборсипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 7 месеца
Не ми пука, че е пет лева лука..... Ако имам пари- ще ям, ако нямам- Терминал 2 ......
119
0
 
7
 
! Отговори
Урсуллай Нян преди 7 месеца
Абе ще ядете скакалци унтерменшените от колониите!
118
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айд е да върнем бай Тошо и руското робство, а другарЮ? продължавай да разказваш чуждо подтисничество какъв рай е било! Без родник!
117
5
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 7 месеца
а що не казваш и какви бяха заплатите, но в долари на черно? Не знам как ще го обясниш това черно, беше долар за 4 лв! 50 долара, драги младежи! И това - заплата на месец! Та смятайте на другара руските пропаганди...
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА... ДАЕА ВАЩА МАА..
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
94 браво голям коментар,само да ти напиша,аз като ходя на пазар,и видя надпис,български домати,краставици и пипер ,не купувам,едно ни лъжат ,че са български,второ,цените им безбожни,купувам вносни,ако и турски да са.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иде глад
113
1
 
4
 
! Отговори
ПП преди 7 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА (с цените основно). да питам гласувалите за отрочето на прецедента Радефф - Харесва ли ви промяната? За три години повечето цени са поскъпнали с около 100%. Хубава промяна... От онзи с юмручето, дето сега не си харесва децата. ами той ги доведе - лъжци и мошеници. Положителна промяна аз не виждам. Смениха Гешев... И к'во? Пак нямаше конкурс за Главен прокурор. Едни избори излизат с над 100 млн. повече от преди машините, пак се търгуват гласове, ама ние сме богата нация.
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Невъзможно0 е това,Кокорчо каза,че сваля цените,а той не лъже
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
По това време ,краят на август,и началото на септември,при лошия социализъм,цените на дините бяха 0.05лева краставици 0.15лева,праскови 0.20лева,червени комбинация за туршия 0.30лева,домати консервна 0.10лева,нека родените,по времето на демокрацията да видят тези цени,и после да коментират,колко "лошо"е било при социализма.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И що така?Нали Киро-простото и Асанчо -ококореното казаха,че цените ще падат,те да не са ни лъгали пак?
109
0
 
2
 
! Отговори
Breaking news преди 7 месеца
Учени от Чикагския университет установиха, че радиационното излъчване от съюзнически територии е безвредно за човешкото здраве. Полеви тестове от взривения в западна Украйна съюзнически склад за боеприпаси с обеднен уран доказват, че изотопите стимулират развитието на децата особено в ранна детска възраст. Препоръчваме да опитате и от увеличените за Европа доставки на сьомга и риба тон от Тихоокеанския басейн. В знак на солидарност с евроатлантическите си партньори японските износители намалиха петорно цените на едро специално за ееропейския и американския пазар.
108
0
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 7 месеца
Стига сте лъгали Ве *** сега на Вас ли да вярваме или на Асенчо,който казва благодарение на Спеца събираемостта е по голяма,доходите растат,а инфлацията намалява
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
109 какви 4 лева,в шумен розовия домат е 6лева.
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АМИ ЩЕ СКАЧАТ! ДАДОХТЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ХРАН ТУТНИЦИТЕ ОТ МВР, СЪД, ПРОКУРВАТУРА И ДРУГИ И ТЕ КУПУВАТ , ГА ДОВЕТЕ, НАДУВАТ ИНФЛАЦИЯТА! А НАШИТЕ ЗАПЛАТИ СТОЯТ, Т.Е. ОБЕДНЯВАМЕ! НО ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ НА ИЗБОРИТЕ...
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ябълките в Пловдив за между 4,50 и 5,50лв.; прасковите са почти 3 лв; розов домат под 4 лв.може да се намери само на малките пазарчета. Едно време имаше протести за 20ст. увеличение на тока,дори се палеха пред НС хора (когато се появи белия автобус да изкара депутатите). Сега хората сякаш претръпнаха. Всеки казва скъпо, но като се види оборота и опашките на касите- народа гладен не стои.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
106 прав си,но всеки канадец,може да си го позволи,днес посегих лидъл магазин,и се учудих,на две цени,1кг.моркови 2.99лева,1кг лимони 2.99лева,това може ли да бъде търговия.
103
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една ябълка в Канада, средно голяма и средно хубава, струва 12лв. (Дванайсет български лева).
102
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Да поскъпват бе, пари като шума :))) Аз ям само готови храни от арабски, китайски ресторанти или сръбска скара. Глово ги носят за някакви си 4-5 лева. Да му мислят пенсионерите комунисти :)))
101
0
 
14
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
За другите зеленчуци както и да е, само за краставиците ми звучи странно, сорт "Гергана" вече е 4,50 - 5лв. на пазара; а в градините краставици има от месец и половина, растат като бурени. Лично аз раздавам на близки и познати по 10-тина кила на седмица.

Спонсорирани публикации