Храните отново поскъпват, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците

Млякото скача с 50% т борсите до щанда
31 авг 2023 11:05, Стела Стоянова
136
Храните отново поскъпват,  най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците
Снимка БГНЕС, архив

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщава Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", заяви Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: храниборсипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
1
 
! Отговори
не се оплаквайте преди 8 месеца
Е щом всеки говори за имоти т.н значи и скъпа храна могат да ядат
99
2
 
9
 
! Отговори
С пп и боко напред преди 8 месеца
Удивителен успах за премиера Денков.
98
5
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Пичове, парите се харчат по инерция. Събрал си примерно 20к в банката, разходите ти са 1.5к 0 на месец, преди са били под 1к. Естествено, че ще харчиш готовите пари, още повече, че това е препоръчително по време на голяма инфлация, за да не ги загубиш хепген в банката. Затова и българина харчи. Едните по инрция, други щото не забелязват как постепенно им влиза и трети, защото са гарикати и искат да си купят нужното на по-ниски цени, докато не са се удвоили с тая инфлация.
97
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
91, точно така. След Ковид цените са вече двойни. Тук ни ,алъжват с някакви инфлации от 10-15%, смятани от месец за месец. Никой не смята, колко точно е инфлацията от 2020 насам. А тя е над 100% специално за храните.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не се оплакват българския народ видяхме има пари има възможности цяло лято ги видяхме как се оплакват снимат колко са плащали колко са изхарчили къде са почивали така реална погледнато средностатистическия българин може да изкара е с минимална заплата хем отива на почивки както си иска на планина поскъпването няма да му се отрази
95
7
 
1
 
! Отговори
Не щем преди 8 месеца
Евро, ще плащаме в лев два пъти три пъти по-скъпо
94
8
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Аз съм доволен от цените, има застой и леко понижение. Опитаха се да вдигнат двойно цените на храните, но не им се получи, защото не че сме бедни, просто не искаме да даваме пари на алчните търговци. И като не им даваме пари, стоката застоя, чакаха, чакаха някой да я изкупи, не я изкупи. Поръчките намаляха, производителите разбраха, че не е дошъл още момента, когато ще приемем еврото и спокойно ще пробват пак с двойни цени.
93
2
 
3
 
! Отговори
Бай Ганя преди 8 месеца
Епа аз си слушам многознайковците в България, че цените на имотите щели да се сриват, и продължавам да си държа хартийките у банката! Барем многознайковците да познаят и цените на имотите най-накрая да паднат...
92
1
 
4
 
! Отговори
Оти всите преди 8 месеца
Сте тарикати
91
2
 
4
 
! Отговори
Пацо преди 8 месеца
Да се увеличи вноса, за да имат реална конкуренция българските тарикати и обирджии.Като не можем да си позволим български, щеконсумираме полски, турски , гръцки..и т.н. стоки, а *** да си завира произведените краставици отзад.
90
2
 
5
 
! Отговори
Габонеца преди 8 месеца
Като ви е скъпо не купувайте.То е ясно че цените още ще скочат.Сегв малко може да се задържат заради изборите ама после пак ще тръгнат нагоре.
89
2
 
0
 
! Отговори
Оният преди 8 месеца
До 88 ти от голямо семейство разбираш,но от голямо ЕГН ..?
88
1
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 8 месеца
Намерих една бележка онзи ден от 2014 от лидл.Цените бяха идентични с тези от 2020.За 2 години всичко стана двойно.Много работи спрях да купувам
87
5
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
Пак ще ядете банани само по коледа.Но не всички.
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 89 Като ти е скъпо това на пазар- произведи си сам и после коментирай. От друга страна винаги остава възможността да се храниш с брашно от бръмбари и червеи по брюкселска рецепта
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учудващо винаги българското производство е по-скъпо в БГ, вместо да е обратното, но ден година храни :)))
84
7
 
6
 
! Отговори
Жана х преди 8 месеца
Ами,който има възможност да отиде на село и да си произвежда плодове и зеленчуци. Нито е смешно,нито е срамно. Ето ,моето голямо семейство-- 300 кг картофи, 30 кг, фасул, 800 кг домати, 120 кг пипер, краставици, дини и пъпеши, зеле, карфиол , лук,чесън ,ябълки,круши, сливи и. други. Иска доста работа,но се успява. Но, всеки сам си прави избора
83
2
 
5
 
! Отговори
Оният преди 8 месеца
Аз не ям храна,пия я...
82
6
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Искахте промяна имате я Къде са онези дето носеха ковчези замеряха обществени сгради спираха метрото търкаляха се по жълтите павета пречеха на работещите българи да ходят на работа КОИ управляват вече 3 год разруха невиждана инфлация Къде са юмруците и лансираните ОТ юмруците спасители 3 год как е държавата
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ям банички и пия бира. Като не може едно се замества с друго.