Трудовата книжка отива в историята, става електронна до 2026 г.

Процесът ще отнеме време
14 сеп 2023 09:45, Росен Стойчев
10
Трудовата книжка отива в историята, става електронна до 2026 г.
Снимка: БГНЕС

Трудовата книжка отива в историята и става електронна.

"Трудовата книжка вече няма да е хартиена, каквато досега сме я познавали.

Още по темата
Превръща се в едно електронно досие, което ще бъде в масивите на Национална агенция за приходите“, коментира заместник-председателят на комисията Искрен Арабаджиев, който определи гласуваните промени като „революционни“.

„Промените предвиждат също и намаляване на административната тежест върху бизнеса. Няма да има вече загубени трудови книжки, което ще спести много усилия и на гражданите в комуникацията с администрацията. Много работа беше свършена от страна на Националната агенция за приходите, народните представители, Министерството на труда и социалната политика, също и от неправителствения сектор, така, че да може всички да се обединим около тези промени и да получат пълна подкрепа“, посочи още той пред bTV.

Арабаджиев уточни, че процесът за преминаването към електронен вариант на трудовата книжка ще отнеме време, като информацията ще бъде администрирана от Националната агенция за приходите. В крайна сметка 2026 г. е крайният срок, в който трябва да приключи процесът и поетапно да започнат новите записи да се въвеждат в системата, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: книжкатрудова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
Едва ли трудовата книжка ще отпадне. За хората работили преди 2000 година, няма информация в електронен вид за трудовия им стаж до 2000 година, а това са повече от половината сега работещи.
7
0
 
1
 
! Отговори
Трудовият стаж преди 7 месеца
вече ще зависи от бате хакер. Нали виждам какви трудности имат колеги, които са пред пенсия, започнали работа преди 40 години и после сменили различни местоработи. Когато нещо в документите не е направено както трябва (казват му приключване на трудовата книжка), обикаляй да търсиш къде е архивът на заводи, учреждения и фирми, които вече не съществуват. Или да търсиш хора, с които си работил само 4-5 месеца, за да ги питаш какво се е случило с фирмата. Сега хакерът ще оформя трудовата книжка.
6
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
Тоталният контрол е едната социална матрица. Другата е все по- голяма свобода на индивида и любов към останалите. Вселената ни предлага втората. Световните управници твърдо залагат на първата. Нашата цивилизация неминуемо ще си срещне само това, което сама си е посяла...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те записите ако почнат 2026, до към края на века, когато свършат българите може и се попълнят. С пишещи машини щеше да стане по-бързо.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А старите записи?
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еха, до 2026. Тогава ще имаме чисто ГЕРБ правителство, съответно трудовата книжка ще остане. Няма да съкращаваме администрация.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
електронни, а без ток е само черен екран
1
3
 
9
 
! Отговори
много хора преди 7 месеца
нямат достъп до работа и нямат ТК . Тях не ги интересуват бързите електронни подмяни . Фиктивния стаж сигурно се е увеличил .