Може ли да станем енергийно независими с геотермалната енергия?

Експерт: Тя не се влияе от това дали грее слънце или духа вятър
28 сеп 2023 09:50, Красимир Ангелов
27

Геотермалната енергия се използва широко в редица страни за отоплението на сгради, както и за производството на електрическа енергия. Какви са възможностите за използването й у нас?

"Геотермалната енергия е топлина, която се намира под повърхността на земята. Може да бъде топлина в някакви води, може да бъде топлина в скали, може да бъде топлина в друг вид флуиди, които не са питейни води, а са много силни солени разтвори. За много хора геотермалната енергия означава топлите минерални извори, но не са само това", каза експертът Павлин Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той добави, че понякога тя се използва и в оранжерии.

"Някои хора са инсталирали термопомпи, които вземайки тази топлина на плитко - после термопомпата малко додава да повиши още температурата за отопление. За да се разкрие потенциалът на геотермалната енергия за индустриално ползване, примерно за "Топлофикация София", или за производство на електрическа енергия, трябва да се допроучи българската геология", обясни Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му търсенето на този тип енергия прилича на проучването на нефт и газ.

"Трябва да се направят специални сондажи, които да изследват топлинния ресурс на дадена дълбочина. Северна България е доста надупчена. Сондажите са линейни, те може да са много надълбоко, но технологиите са на много високо ниво, най-вече заради нефт и газ индустрията", коментира той.

Павлин Стоянов поясни, че геотермалната енергия е базова енергия: "Тя не се влияе от това дали грее слънце или духа вятър. Местен ресурс, независим е от външни доставки. Той е дефиниран като възобновяем от европейската директива - при правилно използване температурата под земята няма да бъде изчерпана. В Турция има изключително много електроцентрали на геотермална енергия. В Исландия също", добави той.

Вижте още в следващото видео


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Аман преди 2 месеца
От новоизлюпени "експерти". ..Пъпешът попрочел две- три книжки и се изказва. Защо изобщо канят такива недорасли по медиите, е загадка. Ами геотермалните води например са известни, картотекиран и проучени от 70те години още. Имахме и още имаме едни от най- добрите експерти по ВЕИ в Европа. Не търсят тях, а пенкилер "експерти" на книга. Зорлем батак правим.
23
0
 
1
 
! Отговори
гошо преди 2 месеца
Павлине, има книжка: енергията на океана. Вземи и я прочети ще ти е полезна.
22
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
А, и тука паунът Павлин(на руски павлин значи паун) се изхожда. Дали няма да се кандидатира за пенкелер експерт ?
21
7
 
4
 
! Отговори
Не неможем преди 2 месеца
*** ***! България не е независима както се вижда в последните 4 години!За да станем независими трябва да се измъкнем от есгейскоамериканския геноцид! С тези *** ви гарантирам,че руснаците ще направят укристан 2 тук!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 2 месеца
Павлин Стоянов експерт ..... по какво ? С изпълнение на инвстиционни проекти и проучвания за използването на геотермалната енергия в България се занимавам от 1977 г. Това , което говори "експертът" са пазни проказки !
19
6
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 2 месеца
До РеалистДа, Турците строят АЕЦ Аккую за да сполучват евтина электроэнергия. Ала България направише правилно откажеше от русската ЕЦ да исползува евтина э/энергия от агрессора. По-добре скъпа энергия от европа отколкото евтина от фашисти, което уничтожават бедни укри. Сало уронили, героям сала! (Така русские се презрително подиграват на украински израз "слава украине, героям слава")
18
0
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Може ама неможе. Баланса на енергията не излиза.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Геотермалната енергия е най-ефективна където има големи температурни амплитуди, което я прави подходяща за България, обаче изисква и голяма територия, т.е. не е добра за градовете, а по-скоро за селските райони. Обаче на никой не му се живее вече в българско село. Освен това изисква и сериозен първоначален разход, което също е фактор.
16
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Турците като по-прости от нас строят АЕЦ. Толкова по въпроса.
15
1
 
12
 
! Отговори
екс перт преди 2 месеца
Така е, ако копаме до ядрото, може да се снабдим с много енергия. Само трябва да внимаваме да не го подминем, за да не стигнем до Австралия.
14
1
 
15
 
! Отговори
По повод преди 2 месеца
Зелените напъни на управляващите, гледайте какво правят за себе си от гледна точка на зелените технологии и какво ни карат да приемем. Никой от тях не ползва електрически автомобил, нито на Шишман има соларна инсталация, нито на сладкарницата на Линда. Карат си традиционно. Само това е показател, че всички зелени напъни са подплатени с яки комисионни. Едно време, новаторите сами са ползвали откритията си.
13
2
 
10
 
! Отговори
Само преди 2 месеца
Един на минерална топла вода може да се използва за отопление, Сапарева баня. Там температурата е най-висока. И колко сгради може да отоплява тя? В София водата е около 40. И колко трябва да се копа , колко сгради може да отоплява тя. За съжаление никой от сега управляващите не мисли за последиците. Мислят как да им е добре, но ползват не новите технологии за енергия, а традиционните. Нито Кико, нито Асеня, нито Лорер имат солари на Корал или на Чаталджа. Гледайте какво правят те и какво ни кар
12
1
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Наистина има вид на експерт - опитен професионален пианист.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако беше състоятелно, отдавна да се е случило.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Всеки път ....въшки. Сега като има минерални извори с много гореща вода комунистите ли ти пречат да вземеш а отопляваш населеното място ?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5. Верно ли бе ? За геотермалната енергия се знае от доста време бе. Що вече не се отопляваш с такава ?
8
7
 
11
 
! Отговори
Всеки път .... преди 2 месеца
Всеки път, ние българите откриваме отново топлата вода! Затова сме все на опашката! Ако не знаете, научете сградата на БНБ, построена много преди 09.09.1944 г. се е отоплявала с топла изворна вода! Това е продукт на интелигенцията, която другарите избиха след девето септемврийския преврат!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Можем, ама друг път. Щото толкова ни е акъла!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Геотермална енергия по северното черноморие отоплява морето!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1 : Типичната бедняшка психология. Готови сте на всичко, за да не опитате нищо ново, ще донесете от десет кладенеца вода за да обясните как няма да стане. Тези, които не ги е страх да опитват нови неща - печелят!