Готови ли сме в България за 4-дневна работна седмица?

Започна тенденция за завръщане в офисите, каза експертът Петър Джугански
Обновена: 3 окт 2023 11:32 | 3 окт 2023 11:31, Красимир Ангелов
133

Да работим 4 дни по 10 часа. Това искат близо 50% от анкетираните, участвали в специално проучване за пазара на труда. Приложима ли е тази идея у нас?

"На мен идеята ми се струва добра, но хората, които биха искали да работят по-различно от стандартната 5-дневна работна седмица, са близо 90%. Такива са проучванията в цяла Европа, САЩ, Япония - в цял свят. Има страни, които през последните няколко години предприеха активни експерименти в тази насока, подобен пример са Белгия и Португалия", коментира експертът по човешки ресурси Петър Джугански в студиото на "България сутрин".

По думите му експериментите в много от тези страни се оказват успешни, а във Великобритания много от компаниите са продължили тази схема.

"За този период компаниите биват подпомогнати. Най-често парично. Проблемът е, че това не е приложимо във всяка една индустрия. В някои сектори не могат да се наемат повече хора. До момента 4-дневната работна седмица е приложима само за определени индустрии", обясни експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Джугански подчерта, че работодателите в България не са отворени към подобни гъвкави смени на работа.

"Ние сме една от страните в ЕС, в която много малък процент хора работят на по-малко брой часове. Добър пример в това отношение е Холандия, където голям процент и от мъжете, и от жените работят на половин работен ден. В България много от работодателите не искат да помислят за подобно нещо", подчерта гостът.

Близо 50% от анкетираните хора са отговорили, че биха работили четири дни по десет часа на ден, други 30% биха работили 3 дни по 12 часа, но в момента има и хора, които работят два дни по 12 часа и почиват два дни, изтъкна Джугански като допълни, че за някои професии това не е добре.

"В момента наблюдаваме тенденцията за завръщане на хората по офисите. Голяма част от големите чуждестранни компании, които имат офиси в София по време на Ковид-19 пуснаха всички да работят от вкъщи. На повечето места това не повлия негативно. Сега масово хората търсят гъвкави модели на работа и дистанционна работа", обяви експертът по човешки ресурси.

Гледайте целия разговор във видеото.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е т*ъпо. В другите страни правят 4 дневна работна седмица, за да.работят по-малко, а в България, ще направим 4 дневна работна седмица, за да работим повече!Тази глупост освен за тийнове и младежи няма да работи. Всеки зрял човек със семейство няма как да обясни на децата си,че досега ги е виждал всяка вечер РЕДОВНО, но вече ще ги вижда само три дни по цял ден.Възпитанието не работи три дни в седмицата и всеки човек с дете го знае.Трябва постоянство- няма как това да стане за три дни/седм.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готови сме само да си седим вкъщи и само да протестираме, за да ни дават пари, без да се налага да работим.Който е съгласен с мен да си направим протестна група и докато не стане нашето ще лежим на Цариградско шосе.Много сме - 1,5 млн в София.Подкрепете ме!!!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
малко е , частника поне 9 дена да я направи тази седмица ...
120
1
 
5
 
! Отговори
Paloma преди 1 месец
Първо, държавата от години се нарича Нидерландия.После, става дума за 4-работна седмица, т.е. по-кратка като часове седмица при запазване на заплащането. Имала съм колеги в Германия с наистина гъвкаво работно време - т.е. според твоите нужди, а не да наричат гъвкавост работата на смени по зададен график. Едната работеше пон, вт и ср, а почиваше четв, пет, съб и нед. Другата почиваше сряда, съб и неделя. Какво е това побългаряване - по-голямо юркане за по-кратък период?
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е само за държавните. Частниците сами си определят работната седмица, часовете и почивките. Ако не те устройват условията на частника - търси си държавна работа.
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще работят по 10 часа на ден, когато ми цъфнат налъмите. Те и сега не работят по 8 часа на ден. Пак ще работят по 2 часа, ако ще и 3 дневна да я направите работната седмица.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мога да работя на 4-дневна седмица, но най ми се удава обратното 4-дневна седмица без работа!
116
0
 
4
 
! Отговори
Аман от нищознаещи преди 1 месец
До 76 Аман от за учени. Цитираш непроверена информация от нета. Сигурно и не си излизал от панелката или извън България. Холандия с почти 23 милиона населени има около 65 000 държавни служители - ведомства, полиция и.т.н. Как става това? По умни ли са? От такива като теб не можем да дръпнем и мм напред! Е, имаме си мутри, но народа това не го интересува поради липса на интелект!
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко ли празници се сътвориха в Бг , за да се стигне и до това . Политиците научиха не само ромите , но и българите , да НЕ работят !
114
1
 
14
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 месец
Как се рабони физически труд на 63 години 10 часа и то на открито. Който го е измислил да дойде да поработи месец, два за да видя как става тая работа.
113
1
 
3
 
! Отговори
По добро предложение преди 1 месец
3-дневна работна и на по 3 места да се работи!
112
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
У нас масово се работи на две места без почивен ден,този мечтае за 4-дневна работна седмица.А дано,ама надали.
111
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз съм готов.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мое хич да не работим.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДРЪН,ДРЪН,ТА ПЛЯС,САМО ГЛУПОСТИ ПО ФОРУМИТЕ.
108
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
А не бе , 4 дена е само за онези в ИТ-сектора , банките , парламента и адвокати. Всички останали бачкаторчета по 5-6 дена . Вие как си го виждате , кой ще извозва *** и зарежда магазините. Това е привилегия за хора които са учили и си ценят времето и живота.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко много розово изглежда!Икономиките ,ще се свият.Няма да има работна ръка без кредити. Те и без това на запад няма кредит пот 6% .Нека да чуят всички еврозона интересуващи се.В Хърватия не са много увеличението само 20-30 %Последен шанс на местните избори!Нека излезем всички да гласуваме.
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз предлагам четиридневна почивна седмица! И без това повечето работодатели ни плащат за четири часа по минимална ставка... И само им пречим да си развиват бизнеса с тези заплати...
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не трябва да определя колко ще работим!Тук се пишат неща неправноподомни!Разбира се те ще кажат правим го за хората!А кой ще покрие часовете?В Германия всеки допълнителен час се плаща.Всеки да решава!6 часов 8часов ...4 ,5 работни дни.Ако Айнщайн,Менделеев,Давинчи,са работили по 4 дни в седмицата щяха ли бъдат това.В България има резон защото на много места работят по повече от 8 часа дневно !
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 103 : Тебе пък кой те излъга че 4-дневната е за всички? Определено не за бачкатори и производство. Това е Привилегия на тези, дето навремето не ги е мързяло да учат. Ниско квалифицираният кадър ще си работи и на 8-дневна седмица, ако трябва!