Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Представлението от цирка през 2008 се повтаря. Само маймуните са по-млади и не помнят трагикомедията, която затихна инвеститорите на недвижими имоти. После да не плачете, че държавата е длъжна да изплаща ипотеките ви, че и такива желания имаха пишман меринджеите, задлъжнели на банките.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм програмист с голяма заплата и нямам намерение да давам пари за надценено жилище в софия. Трябва да си т*п да не си правиш сметката. Цените ще падна много с кризата която идва.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До всъщност падат 107 - Банките обичат "данъчната оценка", защото са ти дали креди за 250 000 лева, но ти имаш жилище за "50 000 лева" и даце да си изплатил 150 000 лева, ще ти взмат жилището и ще дължиш още 100 000 лв.
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Програмист взема средно 7хил лева и има средно два апартамента. С такива доходи може да си позволи да купува жилища без да се пазари" - Само глупав човек ще купува нещо скъпо, без да се пазари. А и 7 хил. лв. не са особено голям месечен доход и с оглед цената на повечето жилища в София (по 240-260 000 лева са сравнително нсиска цена за двустайка в Люлин)
95
0
 
1
 
! Отговори
105 преди 7 месеца
Не само, ами от февруари насам има и места, където сметнеш инфлацията, има спад с по 5-6%.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напомнят ни колко са порастнали в миналото а не казват че вече 1 година не растат и спада се задава.
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"В САЩ тази седмица вече ипотечните лихви стигат 8%. Правете си сметката добре, за да няма после рев!" - В Бъглария ъривм 9 до 12 месеца назад, зад САЩ и всичките им финансови кризи.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Какъв е смисъла , аз да ле лишавам 25 години за да изплащам , а после наследниците да щракат с пръсти" - Типичен неолиберал - хем комунизъм иска, да няма наследници и прочие, хем иска, да е само за него, демек върл капитализъм.
91
6
 
0
 
! Отговори
от Аржентина преди 7 месеца
До Анонимен 100: Тук руснаци и украйнци пазаруват като бесни и цените вървят нагоре! Казват, че цените ще станат асрономически когато Путин запоне ядрената война с НАТО и цялото северно полукалбо бъде покрито с радиактивен сняг!
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А в Чили и Аржентина с колко са се качили цените, че живо ме вълнува?
89
1
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 7 месеца
Взеха да зачестяват статиите за непрестанно покачващите се цени. Това е сигурен сигнал, че краят е близо. В САЩ тази седмица вече ипотечните лихви стигат 8%. Правете си сметката добре, за да няма после рев!
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко джендърчета! Скоро един буревестник ще върне цените на реалните им нива! Под нулата!
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Западна Европа банките плащат 4% лихва а в Ганьово банките дават кредити на 2%?!?!В Бг всичко е измама!!!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Балона е толкова голям че като гръмне ще срине държавата!!Банките държат балона надут като дават заеми на 2-3% а на депозантите плащат НУЛА.Това е кражба и престъпление НО в корумпирана Задунайска губерния всичко е така докато се срине.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв е смисъла , аз да ле лишавам 25 години за да изплащам , а после наследниците да щракат с пръсти .Защото тъкмо човек е изплатил ипотеката и се е гътнал....
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 91 така де жилищата са им непродаваеми няма на кой да ги продадеш защото хората нмямат пари накрая от Брюксел ще има директива за национализация и да настаняват в тях бежанци и богатите с имоти с пръст в уста тогава ще разберат че парите им са загубени
83
2
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 7 месеца
Е как няма да поскъпнат?!То хубави пътища и тротоари, то автобуси и трамваи, то черноглави навсякъде, то. абе # хубавое, хахахаххахахаххсйахахахаххахах
82
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По принцип това което се случва е продължение от 2008 година , просто тогава закърпиха положението , но не го оправиха
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой няма да продаде евтино , защото после не може да си купи нищо читаво с парите . Трябва хората с ипотеки да закъсат с вноските , поради повишените лихви и да пуснат имота си на по нормална цена за да се отърват от кредита .Другия фактор са младите , те осъзнаха , че е невъзможно да притежават жилище поради високите цени и не се напъват да купят , а живеят под наем , от там намалено търсене и евентуален спад . Последно , повишаване на лихвите по депозити и хората спират да набиват в бетон
80
3
 
23
 
! Отговори
Българин007 преди 7 месеца
Жaлките брокерчета платиха още една статия.Явно нещата вече не са добре с имотите.