Роден евродепутат изкара казармата: Животът не е сладкарница

Трябва да защитаваме България, посочи Андрей Новаков
10 окт 2023 11:00, Красимир Ангелов
185

Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец. Какво научи той там?

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

"Дали ни харесва или не, животът не е сладкарница. На нашите плажове изплуват дронове с мини. Нито сме започвали война, нито сме я искали, но тя е факт", посочи още той и продължи:

Още по темата
"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Това са реалностите, в които живеем. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"На всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, спрямо това, което е била, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков и отчете, че в българската армия и военните университети има изключителни специалисти.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Той изрази надежда, че след неговото изкарване на казармата много хора ще се запишат в доброволния резерв на Българската армия. Новаков подчерта, че при желание от страна на всеки човек, неговият работодател е длъжен да го пусне в неплатен отпуск, а за доброволеца на място има заплата и храна за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма ли да мобилизират Паси и Лорер?Трябва да си защитят родината.Пък и да видят какво е война,а не само да ни бутат между шамарите!Току виж им дойде акъла в главата най-накрая!
157
4
 
1
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 6 месеца
Всички българи са твърдо зад Украйна до последната капка ... Скоро се включваме в мелето Слава на Украйна, който не скача е русофил
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разумно. С оглед днешните предизвикателства. Има младежи, които незнаят да боравят с оръжие, ако се наложи.
155
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До Наблюдател викаш, като ги пращаме у чехия да мачкат демонстранти тва е друго. допивай и си легай
154
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
да отива в украйта ние за това станахме челн на нато да не си пращаме децата по мисии и да ни ги върщат в ковчези!!!Не ни трабват самолети въртолети и т н щом си пращаме за охрана на нато!панимаеш
153
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
понеже пиян петю обича да говори за великолепни седморки, се сетих, че имаше един филм "cross of iron" дето един такъв експерт накрая питаше "как да презаредя". да не става, че...
152
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец." ЕДИН месец ,че това каква казарма е . Освен ,че си прави реклама ,никаква казарма не е карал .
151
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Тоя ако му тропнат а един тъмен вход ще боядиса гащичките !Баси Рамбото!
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При приетите за студенти беше различно през годините, но в крайна сметка и те служеха в казармата. Говоря за преди 50-70 години. По някое време студентите първо учеха, а после влизаха в казармата, обикновено за по-кратък период - първо беше 6 месеца, после година и половина, а за влезлите в казармата след август 1979 година, две години като всичко останали. После след 1989 нещата пак се промениха няколко пъти.
149
2
 
4
 
! Отговори
До 164 преди 6 месеца
САЩ вече са ни окупирали и турците не смеят да се бият с краварите !
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 162 освен че нямаме армия искат да пишат нато гарантира суверинитета на България, тоест турция може да ни окупира по всяко време легално
147
8
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Около нас всички се бият - българите се отказаха да имат армия. Дано съм лош пророк ама ... нови 500 г. май ще чакаме Дядо Иван...
146
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига му един месец теория ! Сега на източния фронт, та да брани евроатлантизма и на практика !
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един месец!!! Това е смешно.
144
0
 
15
 
! Отговори
жорето преди 6 месеца
а пушката от коя страна се хваща бе хаирсъз
143
0
 
19
 
! Отговори
gogo преди 6 месеца
Че то военното обучение беше един месец по мое време, тоя в каква, коя казарма е бил
142
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глинги точно на фронта ли е бил? Да не е бил в мазето на Азовстал?
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
36050/1989
140
0
 
14
 
! Отговори
penopo преди 6 месеца
Оня от ДБ беше 6 месеца на фронта в Украйна. Тоя гербер ми се хвали с месец в казармата...
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 150 Аз да ти кажа...влязох в казармата 2006-та година ШЗО Плевен. Трябваше да вляза 1999-та година, защото съм 80-ти набор, но записах висше. Изкарах го 2003-та и очаквах да ме повикат след това. Няма братче....и тъкмо си казвам 2006-та че ще отърва казармата, защото казаха че последните наборници са 2007-мa януари и те ми пращат повиквателна септември 2006-та. В ШЗО Плевен съм стрелял само два пъти и съм изгърмял 60 патрона. След това ме пратиха във Варна и само метяхме плаца.