Роден евродепутат изкара казармата: Животът не е сладкарница

Трябва да защитаваме България, посочи Андрей Новаков
10 окт 2023 11:00, Красимир Ангелов
185

Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец. Какво научи той там?

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

"Дали ни харесва или не, животът не е сладкарница. На нашите плажове изплуват дронове с мини. Нито сме започвали война, нито сме я искали, но тя е факт", посочи още той и продължи:

Още по темата
"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Това са реалностите, в които живеем. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"На всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, спрямо това, което е била, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков и отчете, че в българската армия и военните университети има изключителни специалисти.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Той изрази надежда, че след неговото изкарване на казармата много хора ще се запишат в доброволния резерв на Българската армия. Новаков подчерта, че при желание от страна на всеки човек, неговият работодател е длъжен да го пусне в неплатен отпуск, а за доброволеца на място има заплата и храна за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Попитах, мъжете, които са приети за студенти, не са били в казармата ли?
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пичове, близо до Болярово някой бил ли е?
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Последнтие набори в казарамата нищо не праиха, по цял ден карти, чат пат стреляха с атомат и тва беше, сега няма казарми подариха ги на американците, няма и армия, ква казарма хаха, с какво ще стреля с прашки
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 146 Мой братовчед служи 1999- 2000-та в Атия. Разправя че всеки ден следобед са се къпали на морето по два три часа лятото.
134
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 6 месеца
Клоун си прави нескопосан PR!
133
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
До Toй ===Евала! Сложих ти плюс. И аз съм на това мнение. В момента в който надуша, че разни арабски терористи или руски фашисти ще нападат България, ВЕДНАГА, на секундата преди да са затворили границите изчезвам към латинска Америка. Там колкото и да е невероятно за някой в хубавите квартали е супер спокоен живота, можеш да си се разхождаш пиян в 3 през нощта без страх, че ще те заколят или оберат и цените са по-евтини от тук. "Патриотите" да защитават България, аз не съм :)))
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 136. Ти, къде си служил, бе. Сталинград 42ра. В Атия беше айляк, втората година основно ловихме риба
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Служих в Банкя, в секретното, Сектора, както му викаха. 97ма. Алкохол, трева и хапове разни. Тия, с какъв акъл ни даваха АК, че и на стрелби ни водеха, като на авганистанска сватба го обръщахме. Страхотна година. Връщайте казармата
130
4
 
14
 
! Отговори
Toй преди 6 месеца
До Живял-видялДълг към родината, като понятие НЕ СЪЩЕСТВУВА.Човека се ражда, за да живее, съзадде деца и изпита емоций от прекрасния свят, никой не може да те накара да имаш и да те вмени дълг, за това, че си се родил, и никой не може насилствено да те накара да умреш или зажотаваш родината, разбирай парче земя. Всичко това е супер средновековно и пълна утопия към днешно време.
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Плажовете не са "наши" . Собственост са на татуирани мутри с големи мускули и повече оръжие отколкото има в някои поделения.
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 136 Брат, на мен ми се наложи да бягам с противогаз, а тоя който ни на кара...някакъв лейтенант беше не каза как се действа с клапата на противогаза. Започнах да се задушавам на десетия метър и махнах противогаза. Махнаха си го още поне десетина от нашия взвод. Наказа ни всичките с наряд. Аз новобранец на една седмица. Откъде да знам какво се прави с противогаз. Такива ни са шапкарите скаааапани в поделенията.
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е ако трябва да пазим една територия, за да я управляват такива като Денков - тогава ***! Ако трябва да пазим българщината и българите като човеци, семейства и общество - то тогава защо армията не работи срещу управници мачкащи българите заради чужди интереси. Защо европейските закони винаги се поставят над националните, а не помним да си ни завладявали европейски армии или да сме го гласували на референдум?
126
0
 
4
 
! Отговори
Малееееее преди 6 месеца
"От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца." Един колега тренира снайперска стрелба по полигоните, ***!!! Не му дават отпуска. Ще опатка 20 като тебе, докато разберете какво се случва, ако си мислите че тичането по плаца е подготовка.
125
0
 
1
 
! Отговори
17 Nov преди 6 месеца
Животът може да престане да бъде сладкарница и за него и за най-близките му...
124
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имаш известно право,но пишеш доста неграмотно.Май често си бягал от училище.-----------------------------------------------------------------------------Не, доста хора, получили образование през комунизма, пишат така - защото е било на "световно ниво" :D
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 133 То и ти пишеш неграмотно. Да си чувал/а, че след препинателен знак се оставя интервал?
122
2
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 6 месеца
Имаш известно право,но пишеш доста неграмотно.Май често си бягал от училище.
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днещните младежи с тая лабилна психика ако им се раздаде оръжие ще се изпозастрелят в казармата, вижте последните фрапатни случаи на убийства.--------------------------------------------------------------А пък чичаците дето са карали казарма все ще гледат да се скатават от всичко, то това е основното, което са научили във "великата" казарма
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прадядо ми е казал на дядо ми че неговото поколение за нищо не става Дядо ми е казал същото на баща ми А баща ми каза същото на мен. Ние едно време е хеее, кво знаете вий.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моя баща служи 1975-та година и разправя, че служил 2 години, но в знак на протест заради задръжката с 40-те дни в деня в който трябваше да се уволни си обръснал главата за да ядоса майора на поделението. И вика: Влизам аз в кабинета на майора с обръсната глава, ама я намазах с олио да лъщи. Само за да го ядосам. Като ме видя такъв и изкрещя: Защото ми се подиграваш? Баща ми: Заради идиотската ви задръжка от 40 дни! Вкарал го в карцера за 24 часа .