Роден евродепутат изкара казармата: Животът не е сладкарница

Трябва да защитаваме България, посочи Андрей Новаков
10 окт 2023 11:00, Красимир Ангелов
185

Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец. Какво научи той там?

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

"Дали ни харесва или не, животът не е сладкарница. На нашите плажове изплуват дронове с мини. Нито сме започвали война, нито сме я искали, но тя е факт", посочи още той и продължи:

Още по темата
"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Това са реалностите, в които живеем. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"На всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, спрямо това, което е била, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков и отчете, че в българската армия и военните университети има изключителни специалисти.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Той изрази надежда, че след неговото изкарване на казармата много хора ще се запишат в доброволния резерв на Българската армия. Новаков подчерта, че при желание от страна на всеки човек, неговият работодател е длъжен да го пусне в неплатен отпуск, а за доброволеца на място има заплата и храна за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 104 1979-та година беше 2 години казармата и 40 дни задръжка.
97
0
 
6
 
! Отговори
До 103 преди 6 месеца
Щото имаше реколта, а не броиш колко пожара гасеше армията, каквото и да стане авария все нея пращаха
96
1
 
5
 
! Отговори
До 100 преди 6 месеца
Ей тва е най голямата утопия, НАТО ще воюва за теб, няма такова нещо, първо НАТО няма политическа воля да действа единно и бързо, ако някой те нападне чл5 не действа аятоамтино а се взима решение, преди тва ще има декларации и тн. с нашата армия в момента за това време София ще е паднала
95
6
 
14
 
! Отговори
Живял-видял преди 6 месеца
2 години и 6 дена в казармата (1981 - 1983 г.). За моето поколение беше дълг към родината, така както за нашите бащи и деди. Други времена бяха, но тоя нарцис сега да си прави PR за това, че е бил в казармата един месец ми идва в повече! Новаков, нелеп си, толкова си нелеп, че си направо съвършената нелепица!
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хайде,хайде знаем ги нещата в армията по бай Тошово време. Основната бойна задача беше да се оберат доматите през лятото.
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Андрейчу отишъл да си намери мъж у казармата, ама не успял:)))
92
0
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 6 месеца
Щото в 6 има физзарядка, после закуска, в 8 се строяват и вдигат знамето и после почва работния ден, занятия и др..
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв е този сблъсък на идеи.... не бяха ли именно ЕС и НАТО желаещите да си намалим армията и да се премахне задължителната казарма? Сега евродепутат иска да ни дава пример с какво? Ще предстоят войни ли? Тогава за какъв 4 е п са ни ЕС и НАТО?
90
3
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Светът се променя, налвжащо е да има поне 6 месеца обучение на младите мъже, а с оглед демографията и на жени, мобилизацииния ресурс на България е изключително малък, последните служили сме към 45 годишни.., Израел за няколко дни мобилизира стотици хиляди ама там всички служат, едно 6 месечно обучение и тук ще върши работа, че до преди година всеки викаше че няма кой да ни напада ама все ще се намери някой
89
2
 
6
 
! Отговори
Чуторников преди 6 месеца
Човека е отушъл на правилното място да си търси жених.
88
5
 
6
 
! Отговори
питане преди 6 месеца
А защо войника е нужно да става в 5.30 часа?Кому е нужно това.Значи простотиите продължават и днес.Затова и няма желаещи.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Украйна или в Израел ще служи на родините си?
86
0
 
6
 
! Отговори
До 74-ти Мисля, че преди 6 месеца
ти си този който трябва да чете. По байтошово време българската армия е имала 250 000 личен състав, да това не означава 250 000 войници, но 250 000, които са работили в БА. През 90-те тая бройка се сви до 95 000 ако не ме лъже паметта, а по-късно до 25 000 след като "ни приеха" в НАТО. И все пак, разликата е огромна, а след като вече поколения се минали без НВС да ми бие тъпъна някой, че трябвало разбираш ли да се мине казарма. 1 месец - бил е на пансион тоя господин.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Български войник да си, е добре. Виж ако си руски войник ,не е добре. Отпред украинци стрелят, отзад чеченците ще те отстрелят. Не са добре нещата.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 91...другите и толкова няма да направят...
83
1
 
11
 
! Отговори
Никос преди 6 месеца
Щом на Новаков му харесва войник лъка направо да заминава за Украйна.Ние искаме живота НИ да е Сладкарница, но с такива катили като Новаков е трудно дори само да ги слуша човек.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що не остана повече, бе, патриоте? Да беше останал поне 1 година да служиш. Това е пример за другите. 30 дни са за снимки във Фейсбука.
81
5
 
1
 
! Отговори
инж. Андреев преди 6 месеца
Не знам как никой не се е сетил още...Малко повече маркетинг и дори може да се изкарат пари от това. Аз лично бих се записал, за да получа познания и умения, които не бих научил никъде другаде.Да го направят за месец, да направят малко по-добри условия в 1 или 2 казарми, да сложат такса за 1 месец обучение и пансион 3000лв примерно и готово.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво. Поне войниците са се забавлявали с него:))))
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя с единия месец служба е все едно аз да съм с 8 сантиметра пишлe и да се хваля на стария войник с две годишна служба с 20 сантиметров....