Първи сме по брой аборти в ЕС

Всяка трета бременност завършва с аборт
18 окт 2023 19:12, Стела Стоянова
40
Първи сме по брой аборти в ЕС
Снимка БГНЕС, архив

Всяка трета бременност у нас завършва с аборт, като повече от половината са извършени по собствено желание. Броят им за изминалата година е близо 19 хиляди и въпреки че намаляват, все още държим челната позиция сред страните в Европейския съюз, съобщава Нова тв.

Между 50 и 60 хиляди деца. Толкова се раждат в България годишно през последните няколко години. Въпреки че данните на Националния център по обществено здраве и анализи и тези на Националната статистика леко се разминават, тенденцията всяка година да се раждат все по-малко деца се запазва. Интересна е още една тенденция. Повечето от децата вече не се раждат в брак. През миналата година такива са били 60% от всички новородени, а в 80% от случаите има данни за бащата, което най-често означава, че бебетата са се родили в семейства на родители, живеещи в съжителство, но без брак.

Най-много деца са се родили в столицата. 16-те хиляди новородени там са близо една трета от всички миналогодишни бебета. 7 хиляди са децата, родени в област Пловдив – единственото друго място, където броят на родените надвишава 5 хиляди. В края на класацията се нареждат областите Ямбол и Видин, който пък е и един от най-бързо топящите се български градове. Според Националния център по обществено здраве и анализи през миналата година там са родени едва 161 бебета.

Населението у нас се топи не поради ниска раждаемост, нито до такава степен поради миграция, а поради висока смъртност. У нас тя е най-високата в целия Европейски съюз - незавидна позиция, която си делим с Латвия. Броят новородени на всеки 1000 души в една държава се определя от коефициент на раждаемост, който се измерва в промили. У нас Националната статистика сочи, че тези промили са 8,8 - почти колкото средната стойност за Европа, която е 9,1. За сравнение, можем да посочим Италия, където се раждат най-малко деца. Техните промили са с два по-малко от нашите - 6,8. Това им отрежда последното място сред европейците. Това е и държавата с най-голям дял възрастни хора, както и с най-малък дял деца до 15 години.

В България делът на най-младите отново се движи около средния. 27 години и половина пък е средната възраст, на която българската жена решава да стане майка за пръв път. В столицата на тази крачка се решават малко по-късно – на около 31, а най-младите майки са в Сливен, на средна възраст от 22 години и половина.

Неизменна част от темата за ражданията обаче несъмнено са и абортите. Позволени у нас през 1956 г., още на следващата година броят им нараства главоломно. 4 години по-късно са направени 170 хиляди аборта. Това е и най-големият брой, регистриран някога у нас. Тенденцията на все повече аборти, като понякога дори повече, отколкото раждания, се запазва почти през цялото време до края на режима. Броят им трудно пада под 100 хиляди. Мащаба на епидемия, който придобиват обаче, стряска властта и през 1972 г. са наложени ограничения. Сформират се специални комисии, поставят се и условия. Броят на абортите пада, но с малко и за кратко. По време на кризата в началото на 90-те е отбелязан нов пик, като прекъснатите бременности продължават да са повече от ражданията. През 2000 година съотношението най-накрая се обръща. През миналата година регистрираните аборти са 18 800. Причините за намаляването им са комплексни - по-доброто здравно образование и по-високата сексуална култура, но също така миграцията на жени във фертилна възраст и избора на все повече дами да имат деца по-късно. Експерти изчисляват, че от узаконяването на абортите досега, броят им е почти равен на населението на България в момента.

Кои обаче са най-честите причини, поради които жените се решават на тази крачка? Повече от половината от всички близо 19 хиляди аборта за миналата година са направени по собствено желание на жената. В около една трета от случаите абортът е бил спонтанен, а най-малко са направените по медицинско предписание. На аборт по собствено желание най-често се решават жени над 30-годишна възраст. Половината от тях са извършени именно от жени на тези години. След столицата, където случаите за миналата година са над 1100, се нареждат област Бургас и Пазарджик с над 900 прекъснати бременности. Най-малко регистрирани аборти през миналата година има в Монтана – едва два.

Въпреки намаляващия брой аборти обаче, той все още остава висок. Прекалено висок, на фона на другите държави в Европейския съюз, където на 1000 раждания абортите са средно 184. По данни на Световната здравна организация в България всяка трета бременност завършва по този начин, а това ни отрежда още едно тъжно първо място. Следват ни Франция и Швеция, където годишно се извършват с между 20 и 30 аборта по-малко на 1000 бременности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някакъв още го вее "майка русия". Колко трябва да си издухал гарнитурите. Е тия, ако дойдат вече ще е края.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпрос на личен избор. По-добре аборт, отколкото да гледаш дете от някой, който не е стока и няма да си поеме отговорността. Но като цяло е най-добре да не се занимаваш с *** без перспектива. Ако е глупав, агресивен, безработен и не е материал за мъж хич не го и поглеждай. Пуска се само на качествени екземпляри. с пари. с апартаменти и къщи.
21
0
 
8
 
! Отговори
ало ало преди 8 месеца
май ние ще се затрием като племе по рано от украинците, макар че те са във война!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Племето му копелдашкко българско е племе от копелдацци дори по националната им статистика.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За коя година се отнасят данните, ще кажете ли?
18
4
 
9
 
! Отговори
бг момите ги удря преди 8 месеца
хххооорррмона тихомълком, начешат се и после аборти без да вземат предпазни мерки.Иначе самочувствие и претенции че са на върха, а начеват и отнемат човешки живот защото закона им го позволява и затова ще намалее тази нация колкото макените
17
0
 
9
 
! Отговори
Black River преди 8 месеца
Като погледнеш по улиците, в магазините и по пътищата, колко мъртвородени има в будна кома и ти става ясно, защо България е в това състояние и е в графата на Скоро Изчезващите в обозримо бъдеще...
16
3
 
3
 
! Отговори
Баш башлията преди 8 месеца
Всичко вътре ,ей тва е
15
4
 
3
 
! Отговори
от селата преди 8 месеца
в нашето село жените започват да раждат от 16 години и имат по 3 , 4 , 5 деца .
14
4
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
Значи, е БАН ето е добре, но да носиш отговорност към децата не желаеш. Това показва, че сме безотговорен народ, и си заслужаваме съдбата. ЕС и НАТО още малко ще ни търпят и хайде пак в каменната ера и плановата икономика.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
гумите са скапи, 150лв за кола и 3.99 лв за ... и то за един път, като сметна изли все едно имам още една кола и й сменям гумите два пъти годишно с нови...
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До :-) Нека не се делим на мъже и жени всички сме хора и сме атакувани от някаква злостна сила и трябва да сме обединени за да оцелеем. Опитват се да ни разединят жени и мъже да се мрразим.
11
11
 
12
 
! Отговори
:-) преди 8 месеца
Българката пак лъсна в целия и блясък.
10
6
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 8 месеца
Стига със статистика от гетата! Тези аборти всички знаят кой ги прави. Ако не ви е ясно - малцинствата, ц и г а ни т е.....Пълен смях, поредната боза.
9
0
 
10
 
! Отговори
Ноелиберал преди 8 месеца
Лошите хора не трябва да се размнжават само ромите са ценни и добавят добавена стойност в обществото и света.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората гласували за Кирил Петков и Бойко Борисов дали не е трябвало да бъдат извадени навреме??
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те и мъжете са едни ухльовци дето две деца не могатда отгледат. Как през лошия соц са се гледали по две деца?
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е модерно и феминистко.
5
9
 
7
 
! Отговори
Ами То Деца се преди 8 месеца
Гледат със Пари, а в България - Парите са само за Един Тесен Кръг Хора - събиращи се по Синагоги и ЮдеюМасонски Ложи!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И така трябва. На територията не трябва да се ражда повече лош човешки мат'рял.