Анулираш почивка в Египет или Йордания, оставаш без пари

Индексът на Ситуационния център на МВнР всява паника, заяви Димитър Балтов
19 окт 2023 13:19, Анисия Иванова
18

Туроператорите няма да възстановят сумата на клиенти, решили да се откажат от пътуването си в Йордания или Египет. Част от туристите искат да го направят. В момента Ситуационният център към Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в тези две държави, но не налага забрана за пътувания.

"Всеки ден има стотици полети до летища в Йордания и Египет, от цяла Западна Европа продължават да пътуват туристи. Индексът на Ситуационния център на МВнР играе много лоша роля - всява паника, а не се дават ясни причини за издаване на такъв индекс. Предупреждение "просто не ходете" е необосновано и води до неприятни правно-икономически последствия. Предупреждението има само препоръчителен характер и не може да бъде причина за анулирането на едно пътуване", обясни Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма" за Bulgaria ON AIR.

Стига се до следната ситуация: клиентите се паникьосват и част от тях искат да анулират пътуванията си, но по договор дължат неустойка. За пътувания, които са съвсем скоро, неустойките са почти 100%. А смяната на една дестинация с друга, когато е по желание на туристите, които се отказват от пътуване до Египет или Йордания, зависи индивидуално от всеки туроператор.

Хотелите в Йордания и Египет казват, че при тях всичко е нормално и има туристи. Същото твърдят и авиокомпаниите. Така туроператорите не могат да си вземат парите обратна, съответно няма как да ги върнат на туристите, стана ясно още от думите на Балтов в "България сутрин".

Според него няма обективна причина за отлагане на пътуванията, тъй като всичко се случва по съвсем нормален начин. И двете страни много разчитат на туризма за осигуряване на прехрана и предлагат всички усилия да няма смущения на туристическите услуги, изтъкна събеседникът.

"Апелът ни към МВнР е предупреждението да касае определен регион, защото и двете страни хич не са малки. И да има по-голям смисъл. В момента не постигат никакъв ефект, защото екскурзиите се осъществяват. Местата на посещение не са близо до пограничните райони. 100% гаранция никой не може да даде за нищо, но това е приложимо за екскурзия докъдето и да било", подчерта Балтов.

Днес предстои среща в Министерството на туризма, а по думите на Балтов министърът на туризма все още не е направил изказване по въпроса, въпреки че трябва да застане до тях. Реакцията на институциите трябва да бъде координирана с тази на туроператорите, убеден е представителят на Обединение "Бъдеще в туризма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 6 месеца
Не си в час хлапе,на почивка съм в Йордания и е превъзходно.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Екзотиката е последна грижа!
12
8
 
6
 
! Отговори
bl преди 6 месеца
Не знам какъв е този мерак да се ползват оператори и хората да бъдат третирани като *** от врата до врата.Резервираш си хотела, и да, добрите хотели искат плащане чак накрая, купуваш си самолетен билет и готово. Естествено хубаво е да има застраховка и то не от евтина.застраховка.бг а от собствената си банка например. Така ако откажат да изплатят иск човек може да си ги натисне с обещание че ще си смени банката и те губят повече.
11
6
 
5
 
! Отговори
Ами преди 6 месеца
като не използуваш главата си по предназначение преди резервация, така става! И защо изобщо ни занимавате с драмите на някакви безмозъчни идеоти?!?
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И без пари да ми предлагат почивка там, бих я пропуснал.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А кой да ги плаща. Ако искат пак държавата тоест всички да им плащаме парите за почивка, няма да стане.
8
0
 
9
 
! Отговори
анишке пак смешки преди 6 месеца
оставаш без пари ако Анулираш почивкапиши се:губиш парите си ако Анулираш почивка
7
6
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 6 месеца
Не одим никъде на"почивка" оти имам стока,убава,засукана и дива комшийка и домашна ракия...И спестявам сума ти пари и мъки по пътищата и ми е мирна главу
6
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
До 5, да, те понеже резервират месеци по-рано :-D
5
3
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 6 месеца
Пладнешко - айдушка "индустрия"
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 месеца
До 3, а ти очакваш като тръгнете интуроперятора да ви събере пари и да тръгне да търси хотели тогава ли?
3
19
 
3
 
! Отговори
На зелено за хайвер преди 6 месеца
Докато има шарани и телета, ще има рибари и касапи. ЗАЩО ДАВАТЕ ПАРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО??? Стоката се заплаща при получаване. Който купува жилища и екскурзии на зелено, да пие една студена вода и да си ходи по живо и по здраво за зелен хайвер.
2
3
 
3
 
! Отговори
там сега почва сезон преди 6 месеца
а туристическия . да не ходят , ама като са платили преди 8-9 месеца на половин цена . аре от мене да мине мога да заместя някой дето го е шубе от войната . ще почивам вместо него . ох стеаната на плача в светите земи, ах в кайро на пирамидите, аааххххх на червеното море
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 месеца
Има период в, който можеш да се откажеш. Подписваш договор все пак. След него нищо не връщат. Все пак туроперяторите са платили хотели и всичко так, как да върнат парите. Четете ги тези договори, а не подписвайте като селски кметове