Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии

Ако стигнем 75 на ст от доходите на ЕС, много българи ще се върнат
24 ное 2023 18:00, Стела Стоянова
116
Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии
Снимка БГНЕС, архив

Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г. Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предава БГНЕС.

Вицепремиерът заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

В същото време той подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение.

„Така за пръв път виждаме всички капиталови разходи. Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори – здравеопазване, инфраструктура и др – са най-целесъобразни“, заяви Василев. Именно тук той очаква най-големи корекции между първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях. „Достъпът е равен за абсолютно всички общини. Общините ще имат възможност да подадат проекти между първо и второ четене. На 1 март ще бъде обновен списъка, за да може да стане той окончателен. Това ще даде възможност на общините, които имат нови управления или на се имали проектна готовност да могат да реагират“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация: „Бюджетът ще издържи със сигурност една година. Актуализация е възможна само, ако имаме по-големи приходи“.

Василев отрече разходите за отбрана не са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват. „Ще осветляваме данъци, а няма да ги увеличаваме. За да започнем да събираме данъци, ще трябва да приложим мерки за по-доброто им събиране“, каза Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.

Бюджетът ще влезе в МС днес и днес трябва да бъде внесен в НС, заяви Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 5 месеца
Недей да подвеждаш хората. Май 2020г пандемията беше започнала преди 1-2 месеца и още нямаше никакъв икономически ефект от нея. Ефекта се появи по-късно. А тогава, за когато ти говориш, Бойко ти затвори парковете, махна пейките и сложи КПП-та. И обеща, че щял да ваксинира 60% от хората за два месеца.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
88- Пък аз си мислех че инфлацията намалява- я да видим при Боко колко беше-НСИ калкулатор инфлация май 2020г/май2021г- 2.5%- това при най жестоката и незапомнена световна епидемия КОВИД а сега при служебните на Рундю-май2021г/май 2022г- 15.6%- и естествено не влязохме в Еврозоната.
75
2
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 5 месеца
Кое се вдига бе? Какви доходи се вдигат при ръст на икономиката от 1.7% ? От къде идват тия 11% увеличение на заплати и пенсии? Айде мислете малко с тия глави де. Не ги ползвайте само за равновесие. Доходите последните 3 години не се вдигат! ДОХОДИТЕ СПАДАТ и СТАВАТЕ ВСЕ ПО БЕДНИ! Но вие сте прости и елементарни и дотолкова че можете да видите вече как ви ограбват. Не можете да загреете че с едната ръка ви подават 100лв. а с другата ви бъркат в джоба и ви вземат 150лв.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китайците правят мега индустриални производства от най модерно поколение. Работят с технологиите и задминаха всички. А ние тука си говорим как ще се храним от туризъм и от наеми. Жалка картинка.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
добре де стига вече стягане с колана на икономиите. Досега като имаше икономии при БОКО какво стана цъфнахме и вързах ме ли. Той искаше да се хареса на господарите си да го галят колкото си може повече папи по челото ама че пенсиите и заплатите не мръднаха и все повече се отдалечавахме от западните стандарти на живот не му пукаше били сме лош матерял. Сега когато вече и пенсии и заплати се вдигат и все повече заприличваме на страна от европа пак започваме да мрънкаме.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички ви говорят за заплати и за пари. Как пък един политик не каза нещо за производства и за ефективност? Всички искат да вземат пари. Никой не иска да мисли и да работи в тая държава. Затова сме на това положение и инфлацията расте по бързо от доходите. Щото нищо не произвеждаме. Това което имаме в България е икономика а смехономика. Направо сме жалки в сравнение с Китайците. Ония бачкат здраво. Изградиха такива модерни производства и изнасят за целия свят а ние проспахме 30 години.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С това увеличение на доходите не правят нищо освен да бутат инфлацията още нагоре. Затова и България има най високата инфлация в ЕС! Не може да увеличаваш доходите с 11% когато имаш реален растеж на икономиката 1.7% и да си мислиш че нещо си направил. Особено пък в нашите условия където имаме валутен борд. Нашите икономисти завършили "Харвард" все едно са завършили школата в Столипиново. Само теглят кредити и лъжат. Вижте им програмата! Няма строителство, няма инвестиции. Само кражба.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Василев къде изчезна пенсионния фонд след 1989 година? Ти няма как да знаеш, защото тогава си минавал прав под масата. Питай баща си партизанина, че много мандри обрахте!
69
0
 
6
 
! Отговори
ххх преди 5 месеца
Добро намерение имате. Само че пропускате нещо. Ако НС приеме проекта за данъците и като имате предвид увеличението на ток парно гориво храни и др. какво мислите че ще остане на човек ??? Тако че никой няма да усети че има увеличение - пардон само депутатите сигурно.
68
1
 
6
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Може , може , но при инфлация от 110 %!
67
1
 
10
 
! Отговори
КАК, КАК преди 5 месеца
И ТОВА ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО НАЙ-СЕТНЕ ГО РАЗКАРАЙТЕ! ГЛЕДА СЕ РЪСТА НА ЗАПЛАТИТЕ И С ТОВА СЕ ВДИГА ПЕНСИАТА НА ХОРАТА, А НЕ ПРЕЗ ГОДИНА ИЛИ ДВЕ- НИСКИ СА ПЕНСИИТЕ, ИЗОСТАВАТ. СЪЖДЕНИЯТА ВИ ВОДЯТ ДО ТАЗИ ПРОСТОТИЯ!
66
0
 
10
 
! Отговори
КАК, КАК преди 5 месеца
ама знаете ли, че в МВР ЗАПЛАТИТЕ НА ВИСШИСТИТЕ ЕКСПЕРТИ, ПОЛИЦАИ И ПР. СА НАД 4000 ЛВ. - 10% ПРАВЯТ 400 ЛВ. МЕСЕЧНО.А ИМА АДМИНИСТРАЦИИ ОТ ЦЕНТРАЛНИТЕ ВЕДОМСТВА С 1000, 1100 ЛВ - 10% 100 ЛВ МЕСЕЧНО. нЕ СЕ ЛИ НАМЕРИ НЯКОЙ ОТ ВСИЧКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ПАРТИИ ДА ВЪЗЛОЖАТ АНАЛИЗ И ДА СЕ ИЗРАВНЯТ ЩО ГОДЕ ЗАПЛАТИТЕ. СРАМОТА Е ВЕЧЕ!
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От сутринта нищо не съм чел за Зеленски. Добре ли е върви ли контранастъплението. Като не ме информират през 5 Мин за него и почвам да се притеснявам.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще сте бедни само още 10 години, сега ни трябват десетки милиарди за нови ядрени реактори. След това обаче ще имате "евтин ядрен ток" ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков е заделил в бюджета 12 милиарда за "добри проекти". Всички с топ комисионни ще бътдат класирани.
62
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Г-н Василев, съгласен съм. А какъв е процента на реалната инфлация, моля?
61
1
 
13
 
! Отговори
Българите не могат преди 5 месеца
Да смятат,Пенсиите ще се вдигнат след 8 месеца(за 2 години увеличение с 11%, при инфлация 20%).Това увеличение ли е или жалка компенсация? Продават се 700 000 декара земя за без пари.Данъците след месец за ти по 2.В Сърбия вземат 500 евра минимум ама бугар е у ЕС и цъфти. Закривайте я тая територия, че вече не се издържа...........
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Василев лъжеш като комунист на разпит! Не си увеличил доходите на работещите. Кой плаща пенсиите на сегашните пенсионери? Ами работещите с ниски доходи от заплати. Няма да ти излязат сметките. Ходи си в небитието.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ми е последния коментар, до приемане на бюджета! За тази година парите свършиха!
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боко не вдигаше пенсиите,а за нова година даваше по някоя и друга стотинка за манджа.Нема що!