Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии

Ако стигнем 75 на ст от доходите на ЕС, много българи ще се върнат
24 ное 2023 18:00, Стела Стоянова
116
Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии
Снимка БГНЕС, архив

Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г. Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предава БГНЕС.

Вицепремиерът заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

В същото време той подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение.

„Така за пръв път виждаме всички капиталови разходи. Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори – здравеопазване, инфраструктура и др – са най-целесъобразни“, заяви Василев. Именно тук той очаква най-големи корекции между първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях. „Достъпът е равен за абсолютно всички общини. Общините ще имат възможност да подадат проекти между първо и второ четене. На 1 март ще бъде обновен списъка, за да може да стане той окончателен. Това ще даде възможност на общините, които имат нови управления или на се имали проектна готовност да могат да реагират“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация: „Бюджетът ще издържи със сигурност една година. Актуализация е възможна само, ако имаме по-големи приходи“.

Василев отрече разходите за отбрана не са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват. „Ще осветляваме данъци, а няма да ги увеличаваме. За да започнем да събираме данъци, ще трябва да приложим мерки за по-доброто им събиране“, каза Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.

Бюджетът ще влезе в МС днес и днес трябва да бъде внесен в НС, заяви Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АСЕНЧО,САМО ТОВА ЛИ МОЖЕТЕ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ОТ ХАРВАРД - 11%, А КОГА ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ ДОХОДИТЕ СЪС 110% ??!!!...
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време един апартамент струваше 10 бона,а сега-200.Нема начин данъците да не се променят,колкото и да ни е неприятно.
55
1
 
7
 
! Отговори
Не е луд, който преди 5 месеца
Яде зелника,а който му го дава. Очевадно е за всички как ехидно се хили тоя пън и се подиграва с хората,облагайки ги с новите много високи данъци. Отделно непрекъснато тегли нови кредити с висока лихва. Защо обаче останалите политици му позволяват да го прави????
54
1
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Асене кога ще кажеш къде са онези 8 милиарда течове помниш ли какво говореше по телевизиите възторжено Къде са тези 8 милиарда или просто заблуждаваше и успя за теб добре но я виж държавата ни ние работещите българи 50 % инфлация никакви доходи заблуди теглене на заеми а къде отиват никакви инфраструктурни проекти горива стоки инфлация ТОВА Е ПРОМЕНИТЕ
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Увеличението на доходите ще се изяде от увеличението на данъците и цените на горивата , тока и храните, за цените лекарствата нема да говорим. Става зле.
52
2
 
13
 
! Отговори
Новите данъчни преди 5 месеца
оценки размазаха сделките с имоти!Къде са Агенциите за недвижими имоти, строителните фирми и нотариусите?Бизнес нихт. Кой ще купува при тия цени, данъци и високи такси !? За лихвите няма нужда да говорим.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко Борисов като се върне и пак ще раздава на всички. Той на пенсионерите почти всяка година им даваше, на полицаите даде два пъти, на селскостопанските, отделно колко спортни зали построи, детски градини, от Катар казаха колкото агнета произведете, всички ще ви ги изкупим, и границата пазеше, даже английският премиер видя от джипката, и на учителите даваше, и в НАТО го канеха да каже, на всички даваше, и се разбираше и с Ердоган и с Меркел и колко построи и гарата оправи
50
1
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 5 месеца
Гърция има 30 млн туристи годишно, а Турция над 50 млн. Ти сериозно ли си мислиш, че ние основно им пълним курортите? В Гърция не ходят по-малко туристи от Румъния и Сърбия. Нещо си се объркал, щото правиш изводи от 10-на градчета
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И мен кво ме топли 11 процентното увеличение на пенциитe като моите доходи си стоят същите а данъците и цените растат ??
48
5
 
2
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
МНого западняци ще го закъсват повече и все повече,което ще стане причина да дойдат в РАЙСКА БЪЛГАРИЯ и така до 2050 ще станем над 10 мил.а много ще ни завидят ,защото и сега БЪЛГАРИНА ПЪЛНИ КУРОРТИЕ В ТУРЦУИЯ И ГЪРЦИЯ
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя ококорения лъжец, няма ли кой да го попита колко ни е истинската инфлация та да се види как "увеличението" е намаление?
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали сме в ЕС, защо да не сме с техните доходи на 100 процента. Цени като от ЕС, пък заплати като в СССР. До кога????
45
2
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 5 месеца
И с кво е по-добър, като е 2 пъти по-тъб , а не по-малко алчен?
44
1
 
16
 
! Отговори
Кокорчо преди 5 месеца
Увеличението на доходите обаче ще го взема с новите данъци, които съм ви приготвил. С инфлацията се оправяйте сами.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асан ще продава българска земя за да вдига заплатите на ***.лежите в държавната администрация
42
1
 
13
 
! Отговори
Измамник! преди 5 месеца
Лъжи, лъжи и пак лъжи с една, единствена цел - пълнене на неговите джобове и на приятелите му и дрането на целокупнишя български народ! Какво следва: изгонване на големите инвеститори, безработица, спадане на доходите и преминаване към едноличен режим!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това което Асенката ще ви даде, през увеличените данъци обратно ще си го прибере. Нищо ново.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На чии доходи на вашите ли ?
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коледните добавки на пенсионерите!
38
6
 
2
 
! Отговори
Успял мъж преди 5 месеца
Ние си живеем екстра без много пари. Имаме прасе, Чорбар се казва, Чорбо му викаме на галено. Жената го храни сутрин и вечер. Тя, жената ходи на работа в общината, та имаме малко пари за хляб, туй-онуй. Сутрин жената нахрани кокошките и прасето, направи закуска, после на работа. Следобяд се връща, копне по градината, нахрани животните, направи вечеря... Отпуск и се полага, тогава прави зимнината и вари ракията. По 200 кила ябълкова вари, от наши ябълки. Жената не пие, та ми стига. Идилия.