Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии

Ако стигнем 75 на ст от доходите на ЕС, много българи ще се върнат
24 ное 2023 18:00, Стела Стоянова
116
Василев: 11 на сто е увеличението на доходи и пенсии
Снимка БГНЕС, архив

Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г. Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предава БГНЕС.

Вицепремиерът заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

В същото време той подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение.

„Така за пръв път виждаме всички капиталови разходи. Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори – здравеопазване, инфраструктура и др – са най-целесъобразни“, заяви Василев. Именно тук той очаква най-големи корекции между първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях. „Достъпът е равен за абсолютно всички общини. Общините ще имат възможност да подадат проекти между първо и второ четене. На 1 март ще бъде обновен списъка, за да може да стане той окончателен. Това ще даде възможност на общините, които имат нови управления или на се имали проектна готовност да могат да реагират“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация: „Бюджетът ще издържи със сигурност една година. Актуализация е възможна само, ако имаме по-големи приходи“.

Василев отрече разходите за отбрана не са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват. „Ще осветляваме данъци, а няма да ги увеличаваме. За да започнем да събираме данъци, ще трябва да приложим мерки за по-доброто им събиране“, каза Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.

Бюджетът ще влезе в МС днес и днес трябва да бъде внесен в НС, заяви Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наблюдаваме абсолютното дъно на финансовата политика на България от поне 1997 г. насам.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история.
35
1
 
14
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
Жалко Василев , бищо няма да стане от твоя бюджет! Не стига че продваш 700 000 дка от поземления фонд за 340млн лв за закърпване на бюджета при положение че годишната рента е 90000 лв и залагаш през две години вдигане на данък сгради с 50% поради невъзможност да събереш данъците! Извинявам се Кокорчо , но ела живей с 580 лв минимум пенсия или 933 минимум заплата , пкащай данъци и живей! Надали ще изкараш и 10 дни!А да не говорим за 37 млд заеми които ти вземаш за 3 години, кой ще ги плаща?
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като включиш повишаването на цените и данъците, все едно са ти намалили доходите.
33
1
 
6
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
АсАнчу лъжи баш кът "Меринджей"!!! Обещава 11% ръст на доходите (да обещаеш, не означава да съ ожениш) и срамежливо не споменава какъв шъ е ръста на инфлацията!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Извинявайте че питам извън темата, но някой знае ли ако презаредя с ваучер сим карта на yettel срокът й удължава ли се с една година, щото днес се връщам от офис на Yetel, а някаква служителка ми казва, че вече нямало след презареждане да ти важи картата за една година, а за 2 седмици само, ако не презаредиш пак с ваучер. Гледам я неварващо изумен. Моля някой да ми пише ако знае. Има уиски с фъстъци от мен.
31
1
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
Никога няма да се върна в България, дори и доходите да се увеличават. България е една пропаднала държава във всяко едно отношение и нищо няма да се промени в положителна посока, дори и след 100 год. Не слушайте лъжите на ококореният крадец и мошеник Асан Василев. Той дори фалира фирмата си в Англия, остави борчове за близо 9 млн.паунда и измами сътружниците си. Върна се България за да краде. Уж увеличава доходите с 11% а цените с 300%. И какъв е смисъла, тогава? Цените в Б-я надминаха Западноев
30
0
 
6
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 5 месеца
Според Асанка увеличение с 11% на пенсии и заплати,ще накара българите работещи в чужбина да се върнат,докато в същото време инфлацията и цените на обикновени хранителни стоки са поне два пъти по-скъпи от същите в западна Европа... Явно е хапнал от пицата на КирчУ с кристали или е празнувал с Наско Културата и депутат Петроф! Тотално неадекватен лъжлив и крадлив половонеопределен мъпет на посолството! Срам и позор!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде са бе Асковски клоооун???? Стига лъга бе! 20-30% увеличение на цените, 5% средно нарастване на заплатите! Тоя да не е ***, та мори българите
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голяма инфлация се задава от към зад океана . Тя ще бутне и еврото и лева . Тез 10 % ще изгорят бързо . Битокйна вече взе да се вдига . Това не е добър знак .
27
1
 
10
 
! Отговори
Златната ябълка преди 5 месеца
Местният данък сгради скача, оценката. Освен това - данък "плодове и гъби". Въвежда се и алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове.
26
6
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 5 месеца
И аз се питам колко глупав трябва да си да ринеш дъното в склада за 3к или да въртиш геврека на тира за 6к, ама на- правиш го, пък и за акълия се имаш.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При мен не е 11%, а около 7, но при петцифрени доходи на седмица е така. Затова развивам още 2 странични дейности да осигуря още повече пасивен доход. А мрънкането на нишоможещите неграмотници само ми помага- повече за мен, нула конкуренция.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ще се върне? Защо да го правят. Яке в бяла страна в ЕС 100 евро, същото в България 350лв. За чий им е да се връщат тук, да бъдат обрани и от държавата и от търгашите.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези 11 процента само от новите данъци и осигурителен праг ще изчезнат!
22
1
 
14
 
! Отговори
СИРИЗА - ГЪРЦИЯ преди 5 месеца
ПП СА КОПИЕ НА ГРЪЦКАТА "СИРИЗА", ДЕТО ИЗМАМИ ГЪРЦИТЕ ДА ГИ ИЗБЕРАТ И СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ГИ ИЗГОНИХА, КАТО МРЪСНИ КОТЕТА, АМА КЪСНО, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ИМ БЯХА ОТКРАДНАЛИ ПАРИТЕ... СЕГА НЯКОЙ ДА ЧУВА ЗА СИРИЗА?
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тези 11 на сто няма да могат да си платят само данъците!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То няма лошо да увеличите доходите ,ама Вие увеличавате и разходите и в един момент като си направиш сметката...парата идва къса....Правете добре сметката да не излезне без кръчмар...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бря,Македония и Албания са с ми кмална по висока от нас ,къв ЕС см е от 16 г и сме с май малко заплата а,Сърбия също е с по-висока ,и тоя се фукат че сме добре ,мошеници
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На 100 лв 11 лв, без данъци, а с данъци....:))