Хванаха 165 "финансови мулета" у нас

Те имат ключова роля при пране на пари и измами
4 дек 2023 17:00, Стела Стоянова
6
Хванаха 165 "финансови мулета" у нас
Снимка БГНЕС, архив

През тази година българските правоохранителни органи са идентифицирали 165 “финансови мулета” - лица, които прехвърлят незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, срещу определена комисиона. Установени са и 20 лица, които набират такива посредници, съобщиха от Асоциацията на банките в България.

Тези лица имат ключова роля при изпирането на пари, придобити чрез широк спектър измами - от телефонни измами през фишинг измами с имейли, които имитират реално съществуващи сайтове, измами в електронна търговия, подмяна на сим-карти, социално инженерство и други, пише "Сега".

Отделно идентифицирани са и 102 жертви от престъпната дейност. Тазгодишните данни за този тип финансови престъпления са три пъти повече в сравнение с миналата година, посочват от асоциацията. С помощта на банките в страната тази година са установени 358 неправомерни транзакции като са предотвратени щети за над 100 хил. евро.

Данните за България са част от по-широка кампания срещу схемите за изпиране на пари и наемане на "финансови мулета", която се провежда вече девета година от финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, а партньор е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Общо в ЕС тази година са установени 10 759 лица „финансови мулета“ и 474 лица, които ги набират – двойно повече от миналата година, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 1 013 лица, според данни на Европол. В хода на кампанията са инициирани 4 659 разследвания.

Според статистика на Европол в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства, предупреждават от Асоциацията на банките в България. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
100 хиляди евро ми това са пари за баница!Кви са тия перачи с по 200 еврака на човек и ква комисиона ще вземе?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пенсионери, бавноразвиващи се такива, дето са изпаднали тотално от обшеството. Това са най-добрите мулета. Хващат ги, съдят ги, нямам какво да им вземар. *** исята не го вкарват в затовра, лудите им е все тая, а изпадняците, даже им е по-добре там. А банката? Имаш да правиш превод? До 29999 лева не искаме проузход, ако е фирмен. Айде - прати 50 млн евро, ако искаш. Ще пишем на НАП. Инкво става - 9 месеца условна и 50000 лева ин да джоб.
2
0
 
9
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Прехвърлянето на пари не е престъпление - имаш познат, който ти иска пари на заем, ти съответно искаш парите от друг познат, единия ти прехвърля парите по сметката, ти съответно прехвърляш парите по друга сметка и така - всичко е легално. Ако това е пране на пари единствено инициатора на упражнението носи отговорност. Туй че някоя шушумига върши работата срещу заплащане не я прави престъпник. Пак ловят дребните риби за да отчитат дейност.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A когато пълнеха чекемджетата на Баце не ги ловеха, даже ги назначаваха на държавни служби !