Галъп: Българинът не вярва на НЗОК и масово пропуска профилактични прегледи

Голям е делът на хората, които не са наясно с полагащото се според здравната вноска
13 дек 2023 13:38, Анисия Иванова
87
Галъп: Българинът не вярва на НЗОК и масово пропуска профилактични прегледи
Снимка: Галъп

Тревога по отношение на модела на финансиране на здравеопазването. Ниско доверие в здравната каса. Осезаеми дялове на смущаващи финансови практики в здравеопазването. Значими дялове на хора, които не са наясно с полагащото се според здравната вноска, както и на пропускащи профилактични прегледи. Това са част от изводите от специално изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за "Здравен барометър".

То е проведено е между 7 и 14 ноември сред 806 пълнолетни българи чрез пряко лично интервю с таблети. „Здравен барометър“ е гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието, развитието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазване в България. Проектът се осъществява от екипа на Центъра за правни инициативи, подпомаган от здравни експерти, юристи и икономисти.

37,3% от внасящите здравни осигуровки у нас ги намират за високи, при 42,5% определящи ги като нормални и 3,8% - като ниски. Разбираемо, хората с по-високи доходи в по-голяма степен намират размера за нормален. Резултатите са очаквани на фона на общите нива на недоволство, но над една трета намиращи вноската за здраве за висока е индиректен индикатор и за недоверието в модела на финансиране у нас. Това се потвърждава и от декларираната готовност за плащане повече – ако това ще осигури по-добра здравна услуга, само 38,3% от работещите са готови, като сред тях преобладават основно респонденти с по-високи доходи. 50,9% от запитаните не засвидетелстват такава готовност. Останалите не могат да отговорят.

А знаят ли здравноосигурените в пълнолетна възраст какво им се полага?

53,0% от тях твърдят така, но има и 37,6% които признават, че не знаят. Прави впечатление, че сред определящите се като запознати в най-голяма степен се открояват хората в по-активен начин на живот и по-добри перспективи за неговото качество. Само 20,2% пък признават, че не знаят какъв е размерът на здравната осигуровка, която плащат, като най-висок е този дял сред най-младите участници в проучването. 71,5% свидетелстват, че знаят този размер. Така, размерът се оказва доста по-познат от съдържанието.

42,1% от осигурените лица у нас признават, че пропускат профилактични прегледи, които им се полагат. Оказва се, че мъжете в по-голяма степен са склонни да пропускат прегледи за профилактика. Крехко декларативно мнозинство от 50,6% все пак твърдят обратното. Може само да се предполага нивото на искреност. 70,7% от здравноосигурените не плащат сами профилактични прегледи, при 24,2% които го правят. 45,5% от наетите лица твърдят, че ходят на профилактични прегледи, които работодателят им организира. 49,9% не го правят или не разполагат с такава възможност. 

Мнозинство от 56,2% от осигурените споделя, че в последните три години например не му се е случвало да потърси контакт директно със специалист, без личен лекар. И ако този показател зависи и от здравния статус, то доверието към личния лекар зависи и от самия пациентски избор и е огромно на фона на различни познати стойности у нас – 75,2% от осигурените пациенти в пълнолетна възраст казват, че имат доверие на личния си лекар.

За сравнение, доверието в Националната здравноосигурителна каса е 29,3%, при недоверие от 53,6%. Потвърждава се правилото в социологията за повече позитивно отношение към личните измерения на въпросите, и повече инерционен скептицизъм към обществените.

На въпрос - кое е най-добре: лични вноски или солидарно осигуряване, естествените настроения клонят ясно към личното – в 60,2% от отговорите на всички респонденти, срещу 19,6% съгласни със солидарния принцип и 20,2% неуспяващи да определят. Прави впечатление, че най-възрастните респонденти реагират най-отворено към солидарния модел.

Примерът на личното се усеща и в огромното мнозинство, доверяващи си на личен контакт и/или връзки при посещение на лекар (69,6% от осигурените). Разбира се, по отношение на здравеопазването тези нива на търсене на личното са очаквани. Те показват и къде е едно от потенциалните „тесни места“ в системата – личното отношение.

Обратната страна на личното и зависимото от връзки са нерегламентираното и рушветът. 15,7% от всички респонденти в изследването твърдят, че в последните няколко години им се е случвало да им поискат рушвет. 19,4% казват, че им се е наложило да платят в болницата нещо, което намират за излишно. 9% свидетелстват лично за практика в болниците да се пише нещо, а да се прави друго, т.е. когато се стигне и до откровеност от страна на самия пациент, нивата на откровеност взаимно спадат. Посочените няколко дяла са и косвен индикатор за нивата на смущаващи финансови практики спрямо пациенти в последните няколко години.   

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан“, финансирано от "Здравен барометър". Изследването е проведено между 7 и 14 ноември 2023 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
полежи преди 4 месеца
някой ден в болница и ми се обади -С КАКВО СА ТЕ ХРАНИЛИ-С НИЩО
72
0
 
0
 
! Отговори
оставете преди 4 месеца
българите на мира-да така е защото нищо не е на ред-то не може все нашето магаре да е женско
71
0
 
0
 
! Отговори
Инфо преди 4 месеца
Нуждаете ли се от патронажна грижа?panitsovo.info/
70
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 4 месеца
До Така като спреш вноските ще плащаш кеш на докторите като поп. Като си на зор ,те така и така ще си вземат своето.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има защо българина да не вярва в държавата и институциите й.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЗОК е създадена да храни лекарите и частните болници , които я източват със страшна сила ! За хората, които плащат здравни вноски - някакви смехотворни "безплатни" услуги и лекарства ...
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При здравните застраховки солидарния принцип е най-доброто решение. Човек не знае предварително кога и от какво ще се разболее и колко ще струва лечението му.
66
0
 
4
 
! Отговори
Болни умници преди 4 месеца
Има умници, които си въобразяват, че вечно ще са здрави и не трябва да плащат здравни осигуровки. Точно заради такива умници осигуровките трябва да са задължителни, щом нямат достатъчно пипе да схванат смисъла на осигуровките
65
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Какви да са вноските - солидарни или лични. Не е сложно - докато е млад човек рядко боледува и си мисли, че плаща много за нищо и затова иска лична вноска. Като поостарее и започне често да влиза в болница, разбира че с личната вноска щеше да е за никъде и естествено предпочита солидарната вноска.
64
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Сега излязох от поредното влизане в болница. Платих само за избор на опериращия лекар и нищо друго. Това в държавна болница. В частните болници измислят по още нещо да плащаш.
63
1
 
7
 
! Отговори
До 69 преди 4 месеца
Като не е задължително ходенето на лекар не трябва да е задължително и плащането на осигуровки! *** смешен.
62
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Като не е задължително ходенето на лекар защо е задължително да плащам осигуровки?????? Демек трябва да плащаш, ама не трябва да ползваш. Ти нормален ли си ?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Галъп напомнят за себе си...Я кажете колко процента от българите вярват в сглобката.
60
5
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
На никой не пожелавам да попадне в лапите на лекарската мафия!!! Първо ви поставят стент, от който нямате нужа, после ви доразболяват и накрая си умирате под лекарски надзор, а понякога и като куче! Не на мафията с бели престилки! УБИЙЦИ!
59
3
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Единствения начин да ги саботираме е да ги ударим там, където най-много ги боли - парите. Спрете да плащате повече всякакви вноски, които се крадат и данъци, които се завишават без основание.
58
3
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Нито лев повече за НЗОК. Предпочитам да умра, отколкото да ги спонсорирам.
57
3
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Знаете ли защо искат да правят всичко електронно, тенденция от Запада? Защото най-лесно се фалшифицира, не остават физически следи. Така с бюлетините за гласуване, така и с рецептите. Викнеш някоя компания да ти пипне софтуера и после лекарства зад гграница ли не щеш, на завишени цени ли не щеш, продаване ла лекарства, които не съществуват ли не щеш, качество, количество, всичко може да се замени. Едно излиза, а истината е друга.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко пъти разни доктори/специалисти, след профилактичен преглед казват...ами трябва операции, жлъчката да се махне...това не е наред..онова не е наред....Това се случи с баща ми и майка ми. Добре че не им повярваха....Усетиха се че дърпат към себе си искат да източват здравната каца.
55
1
 
7
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Първанчо, абе МНОГО лъжете бе. Всяко първо проучване ви е фалшиво. Как живеете така бе? Малко съвест имате ли? Или викаш, като има мъни, другото кво ме грее?
54
2
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 4 месеца
Какво здравеопазване, като няма лекарства за излекуване, а само рекламни , които уж лекуват, но не излекуват. Лекарите изписват това, което го има в аптеките, но то неИЛЕКУВА, А САМО ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ НА ФАРМАЦЕФТИКАНТИТЕ.