Галъп: Българинът не вярва на НЗОК и масово пропуска профилактични прегледи

Голям е делът на хората, които не са наясно с полагащото се според здравната вноска
13 дек 2023 13:38, Анисия Иванова
87
Галъп: Българинът не вярва на НЗОК и масово пропуска профилактични прегледи
Снимка: Галъп

Тревога по отношение на модела на финансиране на здравеопазването. Ниско доверие в здравната каса. Осезаеми дялове на смущаващи финансови практики в здравеопазването. Значими дялове на хора, които не са наясно с полагащото се според здравната вноска, както и на пропускащи профилактични прегледи. Това са част от изводите от специално изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за "Здравен барометър".

То е проведено е между 7 и 14 ноември сред 806 пълнолетни българи чрез пряко лично интервю с таблети. „Здравен барометър“ е гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието, развитието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазване в България. Проектът се осъществява от екипа на Центъра за правни инициативи, подпомаган от здравни експерти, юристи и икономисти.

37,3% от внасящите здравни осигуровки у нас ги намират за високи, при 42,5% определящи ги като нормални и 3,8% - като ниски. Разбираемо, хората с по-високи доходи в по-голяма степен намират размера за нормален. Резултатите са очаквани на фона на общите нива на недоволство, но над една трета намиращи вноската за здраве за висока е индиректен индикатор и за недоверието в модела на финансиране у нас. Това се потвърждава и от декларираната готовност за плащане повече – ако това ще осигури по-добра здравна услуга, само 38,3% от работещите са готови, като сред тях преобладават основно респонденти с по-високи доходи. 50,9% от запитаните не засвидетелстват такава готовност. Останалите не могат да отговорят.

А знаят ли здравноосигурените в пълнолетна възраст какво им се полага?

53,0% от тях твърдят така, но има и 37,6% които признават, че не знаят. Прави впечатление, че сред определящите се като запознати в най-голяма степен се открояват хората в по-активен начин на живот и по-добри перспективи за неговото качество. Само 20,2% пък признават, че не знаят какъв е размерът на здравната осигуровка, която плащат, като най-висок е този дял сред най-младите участници в проучването. 71,5% свидетелстват, че знаят този размер. Така, размерът се оказва доста по-познат от съдържанието.

42,1% от осигурените лица у нас признават, че пропускат профилактични прегледи, които им се полагат. Оказва се, че мъжете в по-голяма степен са склонни да пропускат прегледи за профилактика. Крехко декларативно мнозинство от 50,6% все пак твърдят обратното. Може само да се предполага нивото на искреност. 70,7% от здравноосигурените не плащат сами профилактични прегледи, при 24,2% които го правят. 45,5% от наетите лица твърдят, че ходят на профилактични прегледи, които работодателят им организира. 49,9% не го правят или не разполагат с такава възможност. 

Мнозинство от 56,2% от осигурените споделя, че в последните три години например не му се е случвало да потърси контакт директно със специалист, без личен лекар. И ако този показател зависи и от здравния статус, то доверието към личния лекар зависи и от самия пациентски избор и е огромно на фона на различни познати стойности у нас – 75,2% от осигурените пациенти в пълнолетна възраст казват, че имат доверие на личния си лекар.

За сравнение, доверието в Националната здравноосигурителна каса е 29,3%, при недоверие от 53,6%. Потвърждава се правилото в социологията за повече позитивно отношение към личните измерения на въпросите, и повече инерционен скептицизъм към обществените.

На въпрос - кое е най-добре: лични вноски или солидарно осигуряване, естествените настроения клонят ясно към личното – в 60,2% от отговорите на всички респонденти, срещу 19,6% съгласни със солидарния принцип и 20,2% неуспяващи да определят. Прави впечатление, че най-възрастните респонденти реагират най-отворено към солидарния модел.

Примерът на личното се усеща и в огромното мнозинство, доверяващи си на личен контакт и/или връзки при посещение на лекар (69,6% от осигурените). Разбира се, по отношение на здравеопазването тези нива на търсене на личното са очаквани. Те показват и къде е едно от потенциалните „тесни места“ в системата – личното отношение.

Обратната страна на личното и зависимото от връзки са нерегламентираното и рушветът. 15,7% от всички респонденти в изследването твърдят, че в последните няколко години им се е случвало да им поискат рушвет. 19,4% казват, че им се е наложило да платят в болницата нещо, което намират за излишно. 9% свидетелстват лично за практика в болниците да се пише нещо, а да се прави друго, т.е. когато се стигне и до откровеност от страна на самия пациент, нивата на откровеност взаимно спадат. Посочените няколко дяла са и косвен индикатор за нивата на смущаващи финансови практики спрямо пациенти в последните няколко години.   

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан“, финансирано от "Здравен барометър". Изследването е проведено между 7 и 14 ноември 2023 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
9
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Галъп са най-фалшивата агенция, която може да се измисли. То всичките са фалшиви, ама тия чупят фалшомера.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До A Пак е много. Мен ме питат "Здрав ли си?". Ако кажа "Не" ми казват да се стегна и да не се лигавя. Защо да ходя и да чакам два-три часа за тази подигравка?
51
1
 
9
 
! Отговори
A преди 4 месеца
Профилактичния преглед е ЕКГи ПКК, което си е отбиване на номер.
50
1
 
13
 
! Отговори
009 преди 4 месеца
Изключително *** въпрос дали имаме доверие на здравната каса. На лекарите, които ще ни прегледат и пуснат изследвания и назначат лечение е въпросът дали имаме доверие! Касата само плаща (понякога) за някои от тези услуги!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 52 Кой колко интелигентен е личи по това как се опитваш да прикриеш опорката: дарителските камапании като тези с капачките се организират от НПОта с помощта на обществени фигури, не от държавата, следователно, критиките ти към тези кампании уж като критика към държавното използване на държавни средства за здраве са напълно погрешно насочени. Адресата е съвсем друг. Все едно да критикуваш таксиметровите шофьори за проблемите на Столична компания градски транспорт. Няма връзка.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напоследък често се налага да се занимавам с така нареченото българско здравеопазване. Плащам като поп навсякъде при това не един път вече над "здравната каса" плащам хиляди левове. Тоест, това, което уж ми се полага от здравната каса са стотинки. Нищо безплатно не си спомням да съм получил по линия на здравната каса.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами щом не вярва, да си боледува. То зорлем нещата не стават. Да си пие ракията, да си философства, и това е. Да обвинява ЕС, Щатите, Сорос и световния империализъм за бедността си и глупостта си.
46
3
 
0
 
! Отговори
хуманен доктор преди 4 месеца
За да ходиш на профилактичен преглед трябва да си поне средно интелигентен. Младите си мислят , че са завинаги и това си е техен проблем , че живеят в заблуда. Дъртите си мислят за здравето ако са интелигентни и не са оглупели. Факт.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според нас българите думата профилактика означава загубено време.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 47 "никой не се подиграва с кампаниите!" Затова ли руските драскачи масово използва "капачките" като бухалка? Явно резултатите от кампаниите не са им важни, важно им е тролействането. Реалността е, че с тези кампании се постигат РЕАЛНИ резултати. Нещо, което НИКОГА не присъства в опорките на въпросните. Интересно какви "българи" за тези, които вместо да НАПРАВЯТ нещо, с което да помогнат на други българи, злостно атакуват актове на добродетел и дарителство?
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 43 "... Португалия...85 години,тук 69-70 години,ееее....!" - 89та година разликата е била 3 години. След 34 години демокрация, разликата е 7 години.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 45 Никой не е длъжен да дарява, но цинично да се подиграваш с дарителските кампании, още повече правейки референции към един мракобесен режим, е абсолютно показателно за намеренията на пишещия. Не ти се получава с пасивно-агресивната стратегия, свали картите още в самото начало.
41
1
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 4 месеца
Не знам тролеи ли са, трамваи ли са, но яко са нагазили руските лъжи и дезинформации в мозъците им. Отърване няма.
40
1
 
1
 
! Отговори
Мара преди 4 месеца
Вижте средната продължителност на живота в Дания,Норвегия,Швеция,Испа- ния,Португалия...85 години,тук 69-70 години,ееее....!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 31 . Това с капачките е любима тактика на руските наколенки да отричат полезността на солидарността. Истината е, че винаги ще има нужда от дарения, където и да живее човек, защото винаги ще има хора в нужда. Отричането на този факт само показва у нас кой и защо използва такива приказки. Както казах, някои предпочитат да злобеят гледайки отстрани. Нищо чудно, те не се чувстват част от българското общество. Разбираемо е защо са такива.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 35А неговото задължение какво е, само да прибира парите от здравната каса ?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Българинът не Прав си. Ключовата дума в поста ти е "сякаш". Направи си сам изводите за българина.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33 "след като и двамата се скъсваха да публикуват глупостите на Мангъров и разни други антиваксъри. Когато се случи трагедията - "ама те докторите го изпуснаха"" Е, важното е, че глу постите на Мангъров са ги публикували. Сега, да си гледат здравето не е приоритет, важното е да помагаме на руските тролей в публичното пространство.
35
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 4 месеца
Ти май изобщо не си ходил по направление. Плаша се по 2.90. Откъде си ги измисляш тия суми?
34
0
 
2
 
! Отговори
Мина преди 4 месеца
На кого да вярвам от 1992 до 2022 съм с лични застраховки,непрекъснати.Три операции с три болнични листа.Очна- 2000 лв.,става - 6000 лв.,зъбни протези- 5000 лв.Внесени осигуровки и здравни за тези години 120 000 лв.Пенсионер с живот още 5-6 години,до 70 навярно!