Задлъжняваме все повече, изтеглили сме рекордна сума кредити

Поевтиняване на имотите няма да има, лихвите - леко нагоре
15 дек 2023 09:52, Елка Василева
64

4,8 млрд. лв. кредити са взети за първите 10 месеца на 2023 година.

"Ще имаме рекордна година по изтеглени кредити и най-вероятно ще доближим 6 млрд., но като брой ще имаме спад спрямо миналата година с около 2%, като става въпрос за ипотечните кредити. Тоест тази година теглим малко по-малко като брой, но по-големи като обем заради ръста на цените, който дори и при забавения пазар на недвижими имоти продължава да върви нагоре", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че сериозен проблем има при бързите кредити.

"Там има ръст на необслужваните кредити и все повече хора са затруднени. При банковите кредити нямаме проблем, лошите кредити остават в границата на нормалното за пазара. Безработица почти няма, доходите нарастват, така че нямаме проблем с обслужването на банковите кредити. За съжалени обаче продължаваме да посягаме към тях", допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът припомни, че все още има региони, където доходите остават ниски.

"Тези хора все по-често не успяват да вържат месечния бюджет и посягат към бързите кредити, за да запълнят семейния бюджет, което е доста грешна политика и по-често тя води до сериозни финансови проблеми. Тази година имаме рекордьор - един човек беше успял да изтегли 56 бързи кредита. Продължава да се прави грешката да се тегли втори, за да се погасява първия и да се влиза в лоша финансова спирала", разкри кредитният консултант.

По думите му регулацията при бързите кредити липсва.

Имотният пазар

"Може да се каже, че все повече задлъжняваме, защото ако преди няколко години за един тристаен апартамент сме теглили около 250 хиляди лв., в момента теглим почти двойно - около половин милион. В София може би около 20% от кредитите са за такива суми. Вече започва да се превръща в нещо нормално. Хората с доходи и възможности искат да живеят в по-хубав квартал и в по-голяма квадратура", коментира Тошев.

Той добави, че има хора, които се държат по-рисково на имотния пазар, но пък са малък процент.

"Не повече от 3-4% от хората са по-рисково настроени. Но повечето от тях, когато минат кредитна консултация, ние ги сваляме на земята. Показваме им, че това може да се окаже много кратко преживяване и след това да се превърне в дълъг период на финансови затруднения. Хубаво е хората да минават през кредитен консултант. Емоцията да си купи собствено жилище продължава да движи българина и заради това той е толкова активен на пазара на имоти, дори и при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев смята, че при имотите няма "балон" и цените ще се задържат на това нива, на което са в момента.

"Ние имаме пет поредни тримесечия на спад на броя на сделките. Интересът намалява заради високите цени, част от хората нямат възможност при тези цени да си купят имота, който искат. Те излизат от пазара и чакат по-добри времена, или цените да паднат, което не очаквам да се случи. И въпреки този спад от началото на годината ние имаме ръст на цените с 10%. Интересът продължава да е към големите градове, там растат цените, продължаваме да обезлюдяваме малките населени места", подчерта Тошев.

От думите му стана ясно, че има сериозно връщане на интереса на покупките на "зелено". А при 70% от случаите отстъпката от цената на имота става по време на преговорите.

Лихвите

Тихомир Тошев сподели, че повече прогнози са, че лихвите ще скочат леко: "Такива са и нашите прогнозите, ние го очакваме това увеличение вече втора година, то все не се случва. Пазарът продължава да е много конкурентен, банките са в голяма конкуренция, а от друга страна продължаваме да нямаме лихви по депозитите."

Той прогнозира от 0,1 до 0,3% скок на лихвите.

"Много е вероятно лихвите да се запазят около 3% - 2,5 до 3%. А след това зависи как ще реагира пазарът, може да има още едно такова увеличение, но може и да няма. Депозитите продължават да растат и банките са пълни с пари. По-малките банки предлагат лихва до 1% - 1,5%, а по-големите банки продължават да не предлагат лихви по депозитите, защото депозитната маса е много голяма", заяви експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изживейте промяната на макс, кредити скъпи телефони, казино и бело, после като ви набият 40% годишна лихва пак взимайте други кредити да си плащате старите.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Язе като чуем , че има истерия по нещо и бегам да не го вземам като дявол от тавян. Гледам си сеира, що нема нищо безплатно и да видим кой ще плаща цената. Като има алъш вериш се некой накрая стааа на балък.
26
1
 
16
 
! Отговори
Дони преди 5 месеца
Финансово мнооого неграмотен народец...
25
4
 
14
 
! Отговори
Финансистчо преди 5 месеца
Интересно, а мислят ли тези с кредите, кой и как ще изплаща тези кредити? Май всички селски хитреци вече очакват да се повтори 1997 г. - фалит на банки и едно евро = 3000 лв. Уверено се върви към този сценарий.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Логика 28 : Не знаеш ли? Това си е скрит дефект в банковата система. Банката ще даде кредит на всеки, който докаже че такъв не му е нужен.
23
2
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 5 месеца
Нали знаеш приказката: никога на вярвам на слух/новина/"теория" на конспирацията докато не бъде официално отречена по медиите?! ;-)
22
1
 
21
 
! Отговори
Логика преди 5 месеца
По долу някъде към 19-20 коментар коментират, че българина никога не е бил по-платежоспособен. Имам въпрос: кога се взема заем, когато имаш много пари или когато нямаш и ти трябват? Дистнцирам се от стакмистиките в социологичните агенции или както там се казват.
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23 : Евреите са ти виновни защото си неудачник? Има работещи хора, които могат да си позволят жилище с налични спестявания. Аз съм един от тях.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някои хора теглят кредити за да поддържат фалшив и показен стандарт на живот. Лоулайферите не се научиха да се разпростират според чергата си, и после тичат да плачат на омбудсмана. Никаква милост за такива!
19
2
 
37
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Кредит се взима само за бизнес и то работещ. Кредит за почивка или нов телефон е типично в Ганьостайл! Не ми е жал за глупаците, които нямат мозък за такива елементарни неща.
18
5
 
13
 
! Отговори
Икономист преди 5 месеца
Има малко грешна логика в това, че строител няма да продаде на загуба. Ето пример - строител влага 1мил. в блок, обаче не може разпродаде на печалба. Ако не е някой от големите - ще фалира, защото трябва да си плати материалите и труда. Отива на ЧСИ, което разпродава и намаля цените, докато продаде. Това ако се случи в голям мащаб - ще има цени под себестойност!
17
3
 
25
 
! Отговори
50% от преди 5 месеца
Кредитите са за хазарт,който ни го рекламират през минута и на всяка крачка има зала!!! Отделно,че жилищата са толкова скъпи,че почти няма работещ българин да си позволи кеш за жилище едно време се спестяване бързото сума от 20хилки и готово,а сега 20 хил не стигат за ремонт и обзавеждане! Добре сме към Запада цъфтим та вързваме РОБИ НА ЕВРЕИТЕ КОИТО ВЗЕХА ДА ПРЕВЪРТАТ ИГРАТА ОТ 2020Г НАСАМ!!!
16
12
 
8
 
! Отговори
лъжци преди 5 месеца
До До 20нали ги гледам какво са 'построили'краднем тухли от тук, цимент от там, съберем селото да помага и се напием с пърцуца златни времена наистинапък 50 години по-късно защо са напукани стените защо новият покрив тежи и трябва спешно подсилване - МИ ТО ОСНОВАТА НЕ ТОЛКОВА СИЛНА НЯМАХМЕ ПАРИпълна мизерия
15
10
 
26
 
! Отговори
До 20 преди 5 месеца
Нашите дядовци и бащи КАК построиха големи къщи БЕЗ КРЕДИТИ? Знаете ли? Само от едни социалистически заплати и от собствените си ръце. С труд. Така че не ми говорете за платежоспособност. Сега младите само тухлите за една такава къща не могат да купят без кредит!
14
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кредитите са рекордни, но депозитите са още по-рекордни. Ей така ви манипулират. Българинът никога не е бил по-платежоспособен от днес, но някои много се дразнят от този факт.
13
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще дойде време в което имотите ще ги подаряват! Само и само да има човек да живее и да поддържа имота да не се разпадне. Безплатно ще раздават апартаменти и къщи и пак НИКОЙ няма да ги иска! Просто щото няма да има никой на тая територия. На там сме се запътили.
12
5
 
34
 
! Отговори
хахах преди 5 месеца
Нямало да има поевтиняване на имотите....ами така ще си ги гледате като паметници тия имоти. Все още чакам някой велик икономист да ми обясни великата икономическа логика по която имотите поскъпват в условията на демографска катастрофа и свиваща се икономика. Да, ще кажете инфлацията бута цените. Бута ама друг път. Като няма купувачи кой бута цените? Голямо приземяване идва!
11
5
 
12
 
! Отговори
Вулканизатор преди 5 месеца
Засега помпят още с крачната помпа, но скоро ще включат и компресора.
10
3
 
14
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
една част от кредитите са пералня за пари - примерно, имаш мноого "черни" пари, теглиш кредит с връзки, купуваш апартамент с кредита, изплащаш го с "черните" пари, после продаваш и имаш чисти пари;по-дребните са за въйфони, телевизори и лаптопи...
9
1
 
32
 
! Отговори
Фед Красивия преди 5 месеца
Едно приятелче бачка транспорт докер към ЮСК,също и към Илинден едно предприятие.Там е Инджинерин.ЮСК за курсовете да кара мебели,не са му плащали 4 месеца.Към Илинден не са му плащали 6 месеца.Моментната истинска икономика,а не тази,която е по телевизията!!!