Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТР=ОЛЧО, ХОДИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ! НЕ СИ АДЕКВАТЕН, НУЖДАЕШ СЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ, ЧОВЕК! НАЙ ПРАВИЛНОТО ТАКОВА Е ДА ТЕ ПРАТИМ В РУСИЯ ЗА 1 СЕДМИЦА И ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАШ! НЯМА ДА СЕ СЕТИШ ПОВЕЧЕ ДА ПЮЕШ ПО ЕС!
30
4
 
7
 
! Отговори
? преди 5 месеца
Това някаква шега ли е? Европа може и да беше за харесване допреди 20 години, но вече не е. Българите не са някакви извратеняци, останалите коренни европейци също. Някаква шега ще да е това...
29
9
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Естествено, че ще харесваме Европа. Няма да харесваме руски *** като ИТН, БСП и Възраждане, подкрепящи *** и Лукашенко.
28
0
 
3
 
! Отговори
35 преди 5 месеца
Знаеш, че съм прав! Милион минуси набий, няма да промениш нищо.
27
3
 
5
 
! Отговори
14 преди 5 месеца
До Анонимен 33 - За кое, да ме накаже? Има за много, но не и за това, че казвам истината. Познавам "братя", па и българи, взимаши по 3-4000 лева помощи, вече пета поредна година. Това ли ми е "Греха"? Истната? Такива са любителите на Европа. Тези, които изкарваме хубави пари от нея, ни ПИСНА, защото даваме по 40-50% данъци от заплатите си и по 30-40% от печалбите на фирмите ни, за да може, да съществуват милионите на помощи. И според теб, моето оплакване е ЗЛО?
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВЪВ ВИЕНА НЯМА ПАНЕЛКИ КАТО В МОСКВЕ! И ПИЯНИЦИ НЯМА!
25
6
 
2
 
! Отговори
Обичам га Ивропата преди 5 месеца
Чакайте, да ви обясня - Отивате в Холадния. Работите 9 месца КАКВОТО И ДА Е! Излизате в болничен. Лекар в БГ ви пише ТЕЛК. Така хем сте безработни перманенто, но не може да си намерите работа, така че помощи до безкрай, хем сте болни и имате нужда от още помощи. Ще ви изтраят година и половина-две. После си давата на някой ваш човек 4500 евро, да внесе осигурровки и 1000, да се почерпи и започвате наново. Може да го правите и в две страни едновременно :)
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грохналата баба Европа.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ко стана ? Швейцарския модел се оказа по добре от членстовото . Сега това го казват и международните ,,експерти,, Че аз това от 10 години го казва . Големи ,,експерти,, :)))
22
3
 
8
 
! Отговори
Европедераски цирк преди 5 месеца
уредили Орбан да напусне залата да пие кафе, докато решават за Украйна, защото той бил само един, а те 26. А когато Холандия години наред един срещу 26 блокира членството на България в шенген, това е демокрация, европедеpаската демокрация!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До да - Can't tell if troll ... Ама батка - да си жив и здрав.
20
1
 
4
 
! Отговори
Пълни преди 5 месеца
глупости!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа вече не харесва Европа, бе хора. Тая европа, дето ния прикавахте, окочнателно бешеш утрепана от Меркел през 2015-а, като преди това 10 години я готвеха.
18
8
 
3
 
! Отговори
да преди 5 месеца
Да, харесват все повече ЕС, Русия все повече свършва ралетите, икономиката на Русия все повече рухва, а Украйна все повече печели победи на бойното поле. Това вече го знаят и децата.
17
1
 
5
 
! Отговори
Anonim преди 5 месеца
Много нагласяте процентите. За някои теми сте сложили едни 20/30 процента в повечко, но кой и ви вярва.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всуе са опитите на копейките.. То с приказки ако ставаше... Най - велики сте на думи. Ходим в ЕС, гледаме, преценяваме. Вашата Рус за нищо не става! ДАже вие не я обичате! Ако я обичахте, по улиците щяха да се виждат москвичи от новите.
15
0
 
6
 
! Отговори
Юропиец преди 5 месеца
Направо харесвам европата повече отколкото жена си
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 13 - Не разбираш много от икономика, нали?
13
5
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 5 месеца
Абе не знам кой кого харесва и кого не, обаче знам, че ако не бяхме в ЕС и малкото което се направи у нас след присъединяването ни нямаше да го бъде... Вземете едно саниране например, вярно, много се краде покрай него, ама пък иначе кога държавата сама щеше да отпусне пари?
12
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
и за какво да харесвам европа кажете една положителна причина много от нас саработили в чужбина други са учили там знаем всичко за капитализма и предии сега това че пътуваме без визи не е никакво предимство винаги ще получим10 годишна виза същото е и с търговията каква ми е ползата сега от исп св месокато не знам на колко години е