Младото поколение не излиза на трудовия пазар, не иска работа за 1400 лв.

На всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват
28 дек 2023 10:14, Анисия Иванова
353

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че един от вариантите  за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
14
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
По добре в ЕС просяк и да прося пред супермаркетите отколкото в Русия. Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
237
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-младите от нас са и по-непримирими. Като бях на 25 години 2013-та работих за мизерните 500 лева на ръка, сега съм на 1400 чисто наистина. С 2 чужди езика и диплома от чужбина. Това е скандално, наистина по-добре човек да си търси късмета другаде.
236
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помощите във Франция са 2400 евро. Бхаратите от години "оцеляват" на едните пет бона на парче.
235
3
 
4
 
! Отговори
ДО Хахахахахахахаха преди 5 месеца
Blow it underwater happily!!!
234
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-добре на социал в Нидерландия.
233
1
 
31
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
Ама хайде стига моля ви се, няма повече да работя на работодателите за 1000 лева. Отивам си в къщи да си почивам, хайде стига моля ви се!
232
2
 
39
 
! Отговори
Работодател преди 5 месеца
НЕЕ моля ви не спирайте да ни робувате за 1000 лв Подръжката на Майбаха е скъпа Кой ще ни даде париии?!
231
22
 
5
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 месеца
При робството робите са мързеливи, лениви и склонни към бунт. За това робовладелеца трябва да ги храни добре и да не ги пресилва, защото може да назрее бунт. В резултат - ниска ефективност. При демокрацията е обратното - стоката на пазара на труда сама се предлага и иска да бъде наета, и дава всичко от себе си на работодателя, който е един най-обикновен наемател на услугата, и не е длъжен по никакъв начин да се грижи за наетата стока защото не е собственик - стоката е свободна, а възникне ли проблем, работодателят наемател винаги може да прекрати договара за наем на стоката.
230
3
 
34
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
Край! Точка! Няма да робувам повече за 1000 лева! Ще си седя в къщи и ще си почивам, нека работодателите да се редят на опашка да ми предлагат работа. Ще ги филтрирам поне през 3 интервюта.
229
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За 1400 лева нищо не можеш да си позволиш. Минималната заплата в съседните държави са по 2000 и нагоре. За безотговорна нискоквалифицирана работа.
228
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А днес членката на ЕС и НАТО България какви процесори и компютри произвежда?
227
12
 
14
 
! Отговори
Дивуй преди 5 месеца
В нормален работен ден форума пълен с работещи ,,умници,, .Повечето пишещи къде работите и пишете в няколко форума? Аз като работех нямах си и идея да чета форуми и да пиша.На всички в България все някой друг им е виновен.И човек не мрънка а си стяга *** и почва борба с живота.Сега има свобода,демокрация и всичко за което мечтаехте.Ама май се оказа доста различно.Айде пишете си анонимно за някой лев да има за кафе и цигари ,пък мама и тати ще плащат другото.
226
0
 
25
 
! Отговори
Домуса преди 5 месеца
243 Е забравяш че българския морски флот е лидер в доставките на кокаин
225
16
 
19
 
! Отговори
До 237 преди 5 месеца
Това което имахме при Живков никога няма да го постигнем отново. Самия факт че се имали напълно автоматизирани поточни линии са микропроцесори и хардискове е достатъчно показателен за това какви специалисти е имало в България. Защото цялото това оборудване е било измислено и произведено в България. Да се направи фабриката която да произвежда електрониката, ето това е върха на технологията и инженерната мисъл. Сега в Европа никъде няма такива специалисти. Затова електрониката е от Китай
224
3
 
31
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
Робуването по за 1000 лева свърши, мойте. При сегашни разценки на стоките и услугите, трябва поне 2000 лева заплата за неквалифициран труд. Инак и танганайци да внесете, пак ще избягат. Няма как, ще трябва да ограничите покупките на яхти и майбаси.
223
16
 
13
 
! Отговори
Добра година преди 5 месеца
за Русия. Всички опити на запада за отмяма на Русия, и да я притиснат в ъгъла се провалиха. Срещу Русия воюват над 50 държави между които най-богатите в света. И Русия постигна победа на всички фронтове - военен, икономически, дипломатически. Русия провали контранастъплението на НАТО, икономически стана по силна - първа икономика в Европа, пета в света и вече догонва Япония. На дипломатическия фронт Русия спечели нови съюзници със световно стратегическо значение. САЩ все повече изпадата в изолация, и вече никой не говори със САЩ.
222
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A сега при демокрацията в ЕС и НАТО България не може и пирон да произведе, камо ли да изкопира аппле. Освен евтини черноработници и пpocтитутки България нищо друго не произвежда.
221
6
 
5
 
! Отговори
Алоха Бичес преди 5 месеца
Май ната ни Комуняри. Заддунайкята е изостанал външен съве цки ке н еф заради ВАС!
220
3
 
5
 
! Отговори
Джон Атанасовски преди 5 месеца
Е Американец от Македония БеГе Лузари
219
2
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 5 месеца
До ТРУДЪТ, никой не ти е длъжен да ти превежда каквото и да е :) Ти си едно нищо, та да даваш задачи на когото и да е! Хайде да си научиш мястото и да не коментираш злобата си, а?