Младото поколение не излиза на трудовия пазар, не иска работа за 1400 лв.

На всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват
28 дек 2023 10:14, Анисия Иванова
353

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че един от вариантите  за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 230, България е изкопирала Макинтош :) Това произвеждаше. Една кражба! Така че.... намали малко надуването!
217
17
 
19
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков имаше българска ИТ индустрия, във всеки град имаше изчислителен център и в него работеха ИТ специалисти които произвеждаха продукти за ползване в България. 70те само три страни в света произвеждаха собствени main frame компютри - САЩ, Япония и България. А днес я има-няма 30-40 хиляди ИТ работни места, и то всички в София, работят на ишлеме за западни клиетни и вече започват да ги уволняват защото на запад е криза.
216
4
 
20
 
! Отговори
90% преди 5 месеца
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
215
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Белене пращаха престъпниците, такива които днес управляват България.
214
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навремето ние мечтаехме да покорим космоса , да напрвим научни открития , за създадем нещо и доста от нещата са постигнати .България е произвеждала компютри , ако не знаете .Сега мечтите се свеждат до две стаи и кухня , кола втора ръка и гадже с хилорон в устата .Развитие -чудо ! Претенции за заплати ! *** за зеле на става от вас !
213
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички българи са глОпави но поколението Z са хипер слабоумни.Тия имат толкова сбъркана представа за света че не могат на две магарета сеното да разделят. Чакат кинтите да падат от небето с бит-жетони:):):)
212
3
 
6
 
! Отговори
Мухахахаха преди 5 месеца
219 Пращаха ги в Белене да не загрозяват пейзажа на Комунистическия просперитет
211
8
 
23
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 месеца
Няма читави работодатели, всичките са изключително некоректни и не искат да плащат нормални заплати от порядъка на 2000 лв нето! Безумно високи изисквания, късогледство и липса на въображение! А за поведението не желая да коментирам!
210
4
 
21
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
На мене един работодел ми даваше малка заплата, и аз му викам, абе гледай си работата бе, я си гледай работата, и отидох при друг работодател да ми дават голема заплата, и сега първия работодател ми се моли да дойда да работа при него. Ей такива неща, значи.
209
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1400 лв с шестдневна работна седмица. Или първа смяна от 10 до 19 часа. То това ако е първа смяна не ми се мисли втора в колко свършват работа. Ставаш,ядеш,прибираш се около 20 часа. Вечеряш и вече уморен синлягаш след 1 филм. И така докато живота ти мине. После защо младите нямали деца и не се женели. Или пък защо не започвали работа. С такива условия трябва да си крайно нуждаещ се,за да започнеш на такова място
208
1
 
6
 
! Отговори
sokeresa преди 5 месеца
Chovek trebva da e golem glupender da robuva v bg za alchnite ni biznesmeni,hayde bastaa tirsete gi ot india,sri lanksa,banglades.
207
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите все повече ще обедняват следващите десетилетия. Това важи за целия ЕС, ЕС все повече ще се превръща в гето. След 30 години днешните млади хора като остареят ще завиждат на живота на сегашните пенсионери, защото тогава ще бъде много по-зле. Нормално ще живеят държави като Русия и Китай.
206
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В края на краищата, животът минава много бързо. 30 тежки години изминаха в бедност и мизерия, следващите 30 години ще бъдат по-ужасни - независимо кой избирате. Така минава цял един живот в мизерия. Само тези които живяха при комунизма, при "червените" и Тодор Живков правешкия диктотор, могат да кажат, че част от живота им е минал сравнително нормално, поживяли са, видели са живот. И не си мислете че някак може да се върне соца, това е невъзможно, идват страшни времена.
205
3
 
7
 
! Отговори
Алоха Бичес преди 5 месеца
В България масовата заплата е минималната или тай много 1000 лв незнам кой дава 1400 лв.Нетрябва да се пацоти в ши ба на та Заддунайкя да фалира и са си е бът нещо червените вампири!
204
6
 
14
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
203
6
 
3
 
! Отговори
ТРУДЪТ преди 5 месеца
ЗА "До Анонимен 98, започнах да работя на 16 години като екскурзовод. Владеех още тогава 4 езика. "описах как научих 4 езика в коментар 128. Вика му се труд"."__ ПРЕВЕДИ НА ТЕЗИ ЕЗИЦИ "Пъргавата кафява лисица, прескача ленивото куче." ЗА ДВЕ МИНУТИ В ДВА КОМЕНТАРА - 1 КОМЕНТАР "ЗАПОЧВАМ" 2 КОМЕНТАР "ЧЕТИРИТЕ ПРЕВОДА". РАЗЛИКА МЕЖДУ КОМЕНТАРИ 1 И 2 ДО 2 МИНУТИ. ХАЙДЕ ТРУДИ СЕ!!!
202
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Требе да станеме велика държава като Белгия за да се оправиме.
201
12
 
3
 
! Отговори
при бай тошо преди 5 месеца
при бай тошо беше екстра, заплата 200лв жигула 6000лева, плащаш са в брой и чакаш години да дойде а сега с тоя лизинг е една мъка, заплата 2000лв, начална вноска 10000 и плащаш години наред, докато си караш, мъка страшна е.
200
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цифрата няма значение , има значение покупателната способност , а при социализма хората имаха покупателна способност .Нямаше бездомни , гладни , бедни или здравно необгрижени . Сега е дивотия !
199
11
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 месеца
До Потърпевш "Работодателите ги мързи да връщат отговор след покана за интервю за работа, а са взели да критикуват младите" - па недей да ходиш на интервюта бе, кой те кара да ходиш на интеревюта, стой си в къщи да си почиваш. Остави ги мързеливите работодатели да останат без жива сила и да фалират, какво си се загрижил за мързеливите работодатели.