Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До HELL, гледай сега :) Не аз си признах! Прочети си писанията. И се научи да правиш логически връзки. И внимавай какви ги пишеш. ТУШЕ!
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 194. Знаеш ли какво е "Американската мечта" бре измислен прозападняк ? Всеки независимо богат беден изпаднал неизпаднал да има възможност. А ти тука делиш вече хората и се правиш на голяма работа. Най-скъсаният и най-изпадналият си ти бе.
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 196, няма смисъл. Стигнахме до два извода за теб: 1. инсел си 2. изпадняк си.... каквото и да ти се обяснява е загубена кауза. Отивай при мама да смукнеш малко мляко. И без това никоя няма да ти върже!
183
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия които не искат да гледат дете, винаги ще намерят оправдания. Ама демокрацията им била виновна, Европейския съюз, Съединените американски щати, Сорос и т.н.
182
2
 
1
 
! Отговори
HELL преди 4 месеца
До Хахахахахахахахахаха -До HELL, ясно написа, че си обратен... сега отричай колкото искаш. Никой няма да ти пречи! - А ПО ЯСЕН ОТ ТЕБЕ НЯМА, ЧЕ СКОРО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ ЗАРОВЕНЕ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ ЗАВИНАГИ, ЗАЩОТО ТОЗИ КОЙТО ОБВИНЯВА МАЙ Е ИСТНСКИЯ ОБРАТЕН В СЛУЧАЯ 188. Айде честито погребения на тази нация. Благодарим , че се разкри :) за нас ама от къде се разкри :)хахахахахахах
181
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 194. Че кажи да ме просветиш бре. Тия отговори са твърде елементарни. Приличат ти.
180
1
 
7
 
! Отговори
Иисус Е Жив преди 4 месеца
Ако нямате пари всеки ден да пазарувате хо молове не се занимавайте да правите семейство.
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 190, що не знаеш... значи не си качествен човек. Изпадняк си и толкова :)
178
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно време нямаше български криминални разкази понеже нямаше писателите на каква основа да си ги измислят.
177
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чужденките са по - Теб нито българка ще те вземе, нито чужденка. Даже върла феминистка активистка, преминала детеродната възраст ще ти се назлъндисва. Зтова гроздето е кисело, много кисело. Стой си при маминка, заедно да квичите как нито една няма достатъчно мозък, за да те оцени и как мама ще ти намери принцеса от странство. Успех!
176
2
 
18
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
Вече не знам как се гледат деца , но от цените на лекарствата фалирах напълно като пенсионер!Тези управници не познават нуждите на хората и не умеят да разпределят правилно бюджета.Харчат милиарди за оръжия , а нашите подаряват!Главни пера на бюджета следва да бъдат младите семейства-главно жилища- и половината от пенсионерите!Много младежи не се женят ,защото живеят в апартамента с родителите си.Бай Тошо ни даде жилища с заем с незначителна лихва за дълъг срок и изобщо не усещахме , че плащаме.
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 187. Какво е "качествено дете" бе неосъзнат ?
174
0
 
7
 
! Отговори
Държавата не е преди 4 месеца
Длъжна да издържа Миндянците и техните катуни цез значение какъв цвят са!Черни Бели Whatever!
173
3
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
До HELL, ясно написа, че си обратен... сега отричай колкото искаш. Никой няма да ти пречи!
172
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 184, не бе. Вдигнаха си критериите и изпадняци като теб не се класират вече. И това е добра новина. Ще се раждат малко, но качествени деца! Не забравяй, че родителката ти е същата като другите българки!
171
1
 
4
 
! Отговори
HELL преди 4 месеца
До Анонимен 171"До HELL, принзахте ли си най-накрая, че причината е да сте на "левия бряг", а?"- ПРИЗНАВАМ , ЧЕ СЪМ НОРМАЛЕН И НЕ СЕ ВОДЯ ПО ТЕДЕНЦИЯТА НА ЗАПАДНАТА ВИ ЗАПАДНАЛА МОДА ОТ ЛЕВАЦИ. И никой не вижда БЪДЕЩЕ В ЕС с разврата, който НАЛАГАШ АНОНИМЕН 171!
170
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 172. Абе аз съм живял тогава като малък и съм хайманосвал непрекъснато и никакъв Антон Тодоров не може да ми обяснява какво е било тогава.
169
4
 
10
 
! Отговори
До 176 преди 4 месеца
Много е зле положението. Българите вече станаха същите като ония пачи на запад дето преди години им се подигравахме. Сега и нашите са същите. С такова нещо семейство не може да се прави.
168
2
 
14
 
! Отговори
Росенец Махараджа преди 4 месеца
Правенето на дете било лично решение, само дето, още като се роди и държавата почва да го бройка яко!;))) Почва да са меси - ваксинации обвързани с детските, на 4 години - задължително предучилищна, за да се социализира;))) Семейството не е достатъчноз а социализация, трябва сички малко шиленца в един обор да са вкарат и са почва - задължително образование. С една дума, правенето на дете е лично, но след това детето ви е наше;))) бройка обслужваща Системата! Иначе, правенето,все още е лично;))
167
11
 
2
 
! Отговори
Чужденките са по преди 4 месеца
Свестни от българките