Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За цветните си е чист бизнес.
5
13
 
18
 
! Отговори
.. преди 4 месеца
Като вкара нелегални мигранти да изнасилват и оплождат наред. Така ще бори демографската криза американското ни правителство
4
8
 
19
 
! Отговори
Много тролове преди 4 месеца
2, Въртите супите все Радев ви е виновен на вас умнокрасивитета. Ако не е Радев ще е Путин или Дядо Мраз.
3
1
 
37
 
! Отговори
баба Пена преди 4 месеца
Е как няма да е скъпо? Има пари за безплатни обяди у парламенто, но няма пари за втората година за майчинство. Ами депутатите защо не си носят обяда от тях в кутийка. Пари трябва да има, требе да има и детски градини, ясли, пари трябва и за инвитрота, че болниците са препълнени от хора с проблеми.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1,Много е скъпо. Храна, дрехи, обувки, здраве, училище....и .т. н. т. Недостъпно е за много хора.
1
16
 
3
 
! Отговори
Лилия преди 4 месеца
Е колко да е скъпо?!