Демографска криза: Семейството е пренебрегнато, скъпо е да имаш дете

Това е лично решение, но държавата може да направи така, че то да е по-лесно
319

Премиерът акад. Николай Денков организира среща за демографската политика на страната. В следващите 6 месеца трябва да бъде изготвен план за справяне с демографската криза. Какви са решенията?

"Няма как да имаме добра демографска политика, ако българското семейство е пренебрегнато. Със социални помощи няма как да се вдигне раждаемостта. Трябва да се подкрепят българските семейства и всички обществени услуги трябва да бъдат много по-добри, както за семействата, така и за децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за деца Георги Богданов в студиото на "България сутрин".

Според акушер-гинеколога д-р Александър Кобаков са необходими повече превенция и повече разговори с младите хора.

"След 35-годишна възраст рязко възможността да имаш дете намаля, защото се изчерпва яйчниковият резерв. Има възможност за подпомагане чрез фонда, но има много хора, които не могат да се включат, защото не отговарят на условията. Нямаме национална банка за яйцеклетки. Скъпо е да имаш дете", добави Кобаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Богданов хората, които решават да имат деца, обикновено имат по едно или две.

"Трябва да имаме здравно образование. Лекарствата трябва да бъдат безплатни - това е ключово важно. Нямаме и достатъчно детски градини", посочи той.

Според Кобаков най-добрия избор прави информираният човек. По думите му това е лично решение, но държавата може да се намеси и да направи процеса по-лесен.

На въпрос какви мерки трябва да се набележат по отношение на демографската криза, акушер-гинекологът добави, че мъжете в България не получават никакво финансиране, за да проследят здравето си. Това отлага откриването на проблема и неговото решаване, тъй като здравното образование е важно. Той  призова на бременните жени да се предоставят повече възможности за изследвания, които да се покриват от Здравната каса.

"Освен здравният аспект е много важно да се засегнат и другите теми в демографската политика. Образованието трябва да е достъпно и качествено. Другата тема е свързана с правосъдието за деца - трябва да бъде достъпно и човешко, а не децата да бъдат наказвани, като възрастни. Голямата тема е свързана с психичното здраве, има много сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени", смята Богданов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А как ще коментирате факта че в България липсват едни 100 000 жени във детеродна възраст? Раждат се значително по вече момчета които после порастват и се оказва че е е невъзможно да си намерят жени! Това е и една от скритите причини толкова млади да бягат на запад. Като избягат мъжете, после и за жените се оказва че няма мъже въпреки че са повече. Накрая остава една празна опоскана държава без население. Комунистите още 1960г разбраха за тоя проблем. Той не е от сега.
205
3
 
2
 
! Отговори
Адвокат преди 4 месеца
214 евала! Туй не могат го прие неадерталците! Виж исторически борбата на жените изобщо да имат някви права! Те са съвсем отскоро!
204
4
 
4
 
! Отговори
Колкото по малко преди 4 месеца
Българи толкова по добре да планетата земя
203
3
 
1
 
! Отговори
Само на социалки преди 4 месеца
Искате са живеете плебеи
202
1
 
10
 
! Отговори
Катуните преди 4 месеца
Не е длъжна да ви издържа държавата
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 214. Да не си седял много на слънце ?
200
1
 
1
 
! Отговори
Държавата не е преди 4 месеца
Длъжна да ни издържа кагуните
199
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се премахнат всички пречки пред бебетата. И държавата да поеме отглеждането на всяко бебе чрез подпомагане на майката. Сексът трябва да стане нещо нормално навсякъде по желание на жените! Разводът трябва да стане по лесен от купуването на билет за автобус така че неандерталците да нямат думата! Абсолютна власт на жените в държавата е единственият начин да скочи раждаемостта! Държавата трябва да работи за жените - толкова е просто!
198
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До HELL 211. Тоя е некъф дет си фантазира, че е умен.
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 209. Успокой са да не пукнеш некоя артилерия от злоба бе.
196
1
 
2
 
! Отговори
HELL преди 4 месеца
До Анонимен 201 -До HELL, гледай сега :) Не аз си признах! Прочети си писанията. И се научи да правиш логически връзки. И внимавай какви ги пишеш. ТУШЕ!" - Ех ти си от тези къде 12 години Борисов баламосваше и си ги обучи да са НЕГРАМОТНИ. Май само ти си вярваш на лъжите, но и Цървула от Банкия е същият (вярва си на лъжите)
195
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 205, задавах ти, ама ти не можеш 5 приказки да вържеш :)
194
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 206, точно ти не разбираш нищо :) През цялото време се самоописваш. Изпадняк!
193
6
 
4
 
! Отговори
Белгиеца бивш Булгар преди 4 месеца
192 Мало ум аз живея в Брюксел и жена ми е белгийка.Много е готина .По хубава от мис България.
192
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 203, глупости! Явно за деца само четете по вестници и форуми. Научете се как да си възпитавате децата за да могат да си връзват връзките и преди 5. Толкова ли сте изостанали, че пишеште подобни измильотени? Направо сте жалки!
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хахахахахахахахахаха. Май верно от нищо не разбираш а ?
190
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 199. С писане на глупости не стаа бе елементарник. Такива отговори като твоите колко съм ги чувал от такива като тебе дето само могат да пелтечат когато им зададеш конкретен въпрос...
189
4
 
0
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
До Анонимен 200, само толкова ли можеш? До там ли стигна да слагаш американската мечта на масата за да се самоубедиш, че си едно отгоре :) Изпадняк!
188
6
 
11
 
! Отговори
До 187 преди 4 месеца
Тия новите деца сега дето се раждат "по малко, но по качествени" знаете ли че до 5 клас не знаят как да си вържат сами обувките? 50% са бавноразвиващите се и аутисти. Учителите са се хванали за главите! Тия новите поколения изобщо не възприемат нищо. И после родителите им обвиняват учителите че били некадърни на нищо не са ги научили. А пък родителите мислят че са много умни. Това е някаква шизофрения. Не знам вече какво трябва да стане.....
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата трябва да помогне всячески работещите жени. Бейби бума след войната е направен от жени! Лесно може да се провери какво е било законодателството.